Συνάντηση Μητσοτάκη Στάρμερ στο Λονδίνο: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε πρώτο πλάνο
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2024 13:06Όσο κι αν η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι αντικείμενο συζητήσεων όχι με την Downing Street αλλά με το Βρετανικό Μουσείο και όσο και αν η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ δηλώνει ότι η θέση της δεν έχει αλλάξει, κάτι κινείται στο θέμα αυτό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνώντας το Χριστουγεννιάτικα στολισμένο κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου στον αριθμό 10 της Downing Street είναι βέβαιο ότι θα θέσει θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους.
Τόσο ο Guardian όσο και άλλα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν επικαλούμενα καλά πληροφορημένες πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις ότι οι συζητήσεις μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και Ελλήνων αξιωματούχων σχετικά με την πιθανή επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα είναι «πολύ προχωρημένες».
Τα δεδομένα είναι τα εξής:
Η απόφαση εναπόκειται στο Βρετανικό Μουσείο και δεν υπάρχουν σχέδια τροποποίησης της νομοθεσίας που να εμποδίζει τη μόνιμη επιστροφή των γλυπτών.
Ιδιωτικές συζητήσεις μεταξύ του προέδρου του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και εκπροσώπων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πλησιάζουν σε «μια συμφωνία επί της αρχής». Σύμφωνα με το μεγάλο site τέχνης και πολιτισμού Artlyst η συμφωνία θα περιλαμβάνει ένα τεράστιο πρόγραμμα πολιτιστικών δανείων.
Έλληνες αξιωματούχοι διέψευσαν αναφορές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συμμετάσχει σε συζητήσεις ή ότι η Ελλάδα θα συναινούσε στους όρους αναγνώρισης της βρετανικής ιδιοκτησίας.
«Το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει πάγιο αίτημα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι ο διάλογος είναι μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Μιλώντας νωρίτερα φέτος, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι αισθάνθηκε ότι μια συμφωνία ήταν δυνατή δεδομένου ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια πολιτιστική συνεργασία. Μια τέτοια συμφωνία θα συνεπαγόταν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα με αντάλλαγμα ελληνικά έργα τέχνης να μεταφέρονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για μεγάλες εκθέσεις.
Πηγές αναφέρουν ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις αφορούν την υλικοτεχνική υποστήριξη, ένα άνευ προηγουμένου έργο που έχει να κάνει με την μεταφορά τέτοιων ανεκτίμητης αξίας αντικειμένων στην Ελλάδα. Το Βρετανικό Μουσείο χαρακτηρίζει τις συζητήσεις «εποικοδομητικές».
Με τις συνομιλίες σε εξέλιξη, το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου βέβαιο. Ωστόσο, εάν οι αναφορές και των δύο πλευρών που εργάζονται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία είναι ακριβείς, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν σύντομα να βρεθούν πιο κοντά στο σπίτι τους και, μαζί με αυτό, μια νέα εποχή διαπολιτισμικής συνεργασίας.
Πηγή: newsit
Σχετικά Άρθρα
- Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Δεν θα τινάξουμε τη μπάνκα στον αέρα για τις εκλογές»
- Συνάντηση Μητσοτάκη με Πρόεδρο Λιθουανίας - Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή άμυνα και η ενεργειακή ασφάλεια
- Μητσοτάκης: Η διπλή αναβάθμιση επιβεβαιώνει την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής
- Μήνυμα Μητσοτάκη προς Τουρκία από την Αίγυπτο: Σταθερότητα δεν σημαίνει υποχωρητικότητα, ούτε ανοχή σε τετελεσμένα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
Στημένα παιχνίδια μπάσκετ: Στον ανακριτή ο Παναγιώτης Γιαννάκης τη Δευτέρα -
ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων στις 27 Οκτωβρίου 2026 -
e-ΕΦΚΑ: Από τις 2 Νοεμβρίου μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο -
Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων: Γεύμα εργασίας με τον αρχηγό του Λιμενικού -
Β. Κικίλιας: «Η εξωτερική πολιτική είναι αέναη μάχη - Ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» -
Danske Bank becomes the first bank in the Nordic countries to enable business customers to bank through AI agents