Μίχαλος: Μόλις 25.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση
Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 16:10Μόλις 15.000-25.000 μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, επί συνόλου άνω των 840.000 επιχειρήσεων, έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, γεγονός που δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στον αγώνα επιβίωσης που δίνει η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας.
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)», τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει με ευθύνη τόσο των τραπεζών όσο και της πολιτείας.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και συμμετείχαν εκπρόσωποι του τραπεζικού συστήματος, φορέων της αγοράς, καθώς και η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Αναλυτικότερα, ο κ. Μίχαλος ανέφερε:
«Εδώ και πολλά χρόνια, ένα βασικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις της χώρας είναι η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, με βιώσιμους, ανταγωνιστικούς όρους.
Εδώ και αρκετά χρόνια, τόσο το ύψος των διαθέσιμων δανειακών κεφαλαίων, όσο και οι προσφερόμενοι όροι δανεισμού δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που ανακύπτουν. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο για τις ΜΜΕ, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε στη διάρκεια του τελευταίου έτους. Η υγειονομική κρίση δημιούργησε τεράστιες πιέσεις στην αγορά, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα μικρών και πολύ μικρών».
Σχετικά Άρθρα
- Atradius: Νέο εργαλείο ενίσχυσης πιστωτικών ορίων για επιχειρήσεις
- Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Tototheo Global και Eutelsat για υπηρεσίες συνδεσιμότητας στους τομείς της Ναυτιλίας, Επιχειρήσεων και Δημόσιου Τομέα
- Φαρμασέρβ-Λίλλυ: Επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ ο Διονύσης Φιλιώτης
- Άνοιξε η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για αιτήσεις επιδότησης ρεύματος σε επιχειρήσεις
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
Στημένα παιχνίδια μπάσκετ: Στον ανακριτή ο Παναγιώτης Γιαννάκης τη Δευτέρα -
ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων στις 27 Οκτωβρίου 2026 -
e-ΕΦΚΑ: Από τις 2 Νοεμβρίου μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο -
Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων: Γεύμα εργασίας με τον αρχηγό του Λιμενικού -
Β. Κικίλιας: «Η εξωτερική πολιτική είναι αέναη μάχη - Ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» -
Danske Bank becomes the first bank in the Nordic countries to enable business customers to bank through AI agents