ETHNIKI 300x250 July26 HOME

ΜΙΝΕΤΤΑ 300x250 banner ΗP

ARAG 300x250 HP

INTERLIFE 300x250 2021 Home

New Poseidon 300x250 banner FP

Αναζήτηση

 

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • ENGLISH

Ιταλία: Επιστήμονες δημιούργησαν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για ηφαιστειακή έκρηξη

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 10:43

Το πρώτο αυτοματοποιημένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για εκρήξεις ηφαιστείων κατάφεραν να δημιουργήσουν Ιταλοί γεωεπιστήμονες. Το σύστημα έχει εγκατασταθεί στην Αίτνα της ανατολικής Σικελίας και ενημερώνει με σήμα τις κρατικές υπηρεσίες για επικείμενη έκρηξη, μία ώρα προτού αυτή συμβεί.

Ο επικεφαλής των ερευνητών, Μαουρίτσιο Ριπέπε, παρουσίασε το πρωτοποριακό σύστημα στο αμερικανικό περιοδικό γεωφυσικής «Journal of Geophysical Research: Solid Earth», σύμφωνα με το «Nature». Το σύστημα ανιχνεύει τους υπόηχους, σε χαμηλές συχνότητες που δεν μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί, οι οποίοι προηγούνται μιας ηφαιστειακής έκρηξης.

Σε αντίθεση με τα σεισμικά κύματα, αυτοί οι ήχοι μπορούν να ταξιδεύουν για χιλιάδες χιλιόμετρα. Όπως ανέφερε ο κ. Ριπέπε, όταν εξερράγη το ηφαίστειο Κρακατόα το 1883, εκτιμάται ότι οι υπόηχοι έκαναν δύο φορές το γύρο της Γης!

Η Αίτνα είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης και, όπως έχει διαπιστωθεί, συχνά παράγει υπόηχους πριν από μια έκρηξη, πράγμα που δίνει δυνατότητα πρόβλεψης.

Οι Ιταλοί ερευνητές άρχισαν να αναπτύσσουν το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης στις αρχές του 2010 και το δοκίμασαν σε 59 εκρήξεις κατά την επόμενη οκταετία. Το σύστημα, που βασίζεται σε έναν ειδικό αλγόριθμο ανάλυσης των υποηχητικών σημάτων, πρόβλεψε σωστά τις 57 από τις 59 εκρήξεις, στέλνοντας στους επιστήμονες σήμα κινδύνου περίπου μια ώρα νωρίτερα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Γαλλία: Ετοιμάζει τελωνειακά μέτρα σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit

Facebook: Διέγραψε περισσότερους από 1,5 δισεκατομμύρια fake λογαριασμούς το τελευταίο εξάμηνο

επιστροφή στην κορυφή

Σχετικά Άρθρα

  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Έφοδος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στις κτηνιατρικές υπηρεσίες Τρικάλων και Λάρισας
  • Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας: Προειδοποίηση για κυβερνοεπιθέσεις σε συστήματα ψύξης
  • Pizza Fan: «Πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των καταστημάτων με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα
  • Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 2 έως 6 Νοεμβρίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Έφοδος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στις κτηνιατρικές υπηρεσίες Τρικάλων και Λάρισας
  • Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας: Προειδοποίηση για κυβερνοεπιθέσεις σε συστήματα ψύξης
  • Singapore Airlines: Επένδυση-μαμούθ 2 δισ. δολαρίων για τη ριζική ανακαίνιση των καμπινών και των υπηρεσιών της
  • Εθνική Ασφαλιστική: Οκτώ διακρίσεις στα Content Marketing Awards 2026 και Peak Awards 2026
  • Pizza Fan: «Πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των καταστημάτων με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα
  • Ναυπηγεία Σαλαμίνας - Naval Group: Νέα συμφωνία για την κατασκευή σουηδικών φρεγατών FDI

Copyright ©2026 e-Asfalistiki


main version