Απεργία 17.04: Χειρόφρενο στα ΜΜΜ - Ποιοι κλάδοι κατεβάζουν ρολά - Τι ώρα είναι οι πορείες

Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 15:00
Απεργία 17.04: Χειρόφρενο στα ΜΜΜ - Ποιοι κλάδοι κατεβάζουν ρολά - Τι ώρα είναι οι πορείες

Η ΓΣΕΕ έχει κηρύξει 24ωρη γενική απεργία αύριο Τετάρτη, 17 Απριλίου, και στο επίκεντρο των διεκδικήσεων είναι οι αυξήσεις των μισθών, η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Αύριο αναμέεται να πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια τόσο στην Αθήνα -κεντρικό πανελλαδικό συλλαλητήριο- όσο και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Χωρίς μετρό, προαστιακό και τρένα

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για την ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Καλούμε τα Σωματεία - Μέλη μας και τους εργαζόμενους στο Σιδηρόδρομο, να δώσουν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση στις 11.00 ’π.μ. Στην Πλατεία Κλαυθμώνος (Αθήνα) αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα της χώρας, αγωνιζόμενοι ενάντια στην ακρίβεια που μαστίζει όλα τα νοικοκυριά, ενάντια στην κρίση που ταλανίζει όλη την Ελληνική κοινωνία».

Χωρίς δρομολόγια του Μετρό θα μείνει η Αττική την Τετάρτη (17/04/2024) καθώς η ΣΕΛΜΑ ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα χειρόφρενο θα τραβήξει και το Μετρό καθώς το Δ.Σ του ΣΕΛΜΑ, σε συνεδρίαση του, αποφάσισε να μετέχει στην 24ωρη γενική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, για την Τετάρτη 17 Απριλίου και καλεί τα μέλη της στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία την Τετάρτη 17/04 σε όλη τη χώρα, καθώς η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ με κεντρικό αίτημα την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

«Οι Έλληνες Ναυτεργάτες, λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος, είναι από τους πρώτους που έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της ακρίβειας γιατί είναι οι μόνοι, που στην καλύτερη περίπτωση, εργάζονται 5 με 6 μήνες το χρόνο για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους όλο τον χρόνο», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Απεργία 17/4: Από τις 09:00 με 21:00 τα λεωφορεία

Με στάσεις εργασίας αποφάσισαν να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ.

Ειδικότερα, τα αστικά λεωφορεία στην Αθήνα αναμένεται να κινηθούν από τις 9:00 ως τις 21:00.

Η στάση εργασίας θα διαρκέσει από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας.

Σημειώνεται ότι η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται μετά τις 10:00 ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα αναχωρήσουν από τις 20:00 ή νωρίτερα.

Κανονικά αναμένεται να κινηθούν τα λεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.

Απεργία: Όλες οι πορείες την Τετάρτη 17 Απριλίου

Στις 9:30 π.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, την Τετάρτη 17 Απρίλη.

Συγκεκριμένα, έχουν οριστεί στα εξής σημεία:

- Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.
- Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών, Σύλλογοι στην επαγγελματική κατάρτιση
- Οι ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων έχουν συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47 - 49) με θέμα τη διεκδίκηση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και από εκεί θα έρθουν με πορεία στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Παράλληλα οργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ΗΣΑΠ του Πειραιά (πλοία «Blue Star»).

Ποιοι άλλοι συμμετέχουν στην Απεργία της 17ης Απριλίου

Γιατροί σε δημόσια νοσοκομεία

Παρά την απουσία της ΑΔΕΔΥ, στην απεργία θα συμμετέχουν και εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, με αποφάσεις, πρωτοβάθμιων σωματείων και Ομοσπονδιών.

Ενδεικτικά, στην Υγεία, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στο κυβερνητικό μέτρο για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Μεταξύ των ενώσεων που αποφάσισαν συμμετοχή στην απεργία είναι η ΕΙΝΑΠ που εκπροσωπεί τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά.

«Διεκδικούμε να σταματήσει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, διπλασιασμό μισθών, διπλασιασμό προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, διπλασιασμό της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η ΕΙΝΑΠ.

Καθηγητές

Τρίωρες στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσει η ΟΛΜΕ.

Λογιστές

Απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε, επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, που θα συμμετέχει στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου, αλλά και στη μεγάλη απεργία της Πρωτομαγιάς.

«Η μεγάλη απεργία στις 28 Φλεβάρη εξέφρασε τη γενικευμένη αγανάκτηση που υπάρχει μέσα στα σπίτια μας, αλλά και την οργή για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών που κάνουν όλα τα αστικά κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ για το έγκλημα στα Τέμπη. Έστειλε αγωνιστικό μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση, ότι η ζωή μας αξίζει!

Ότι δεν ανεχόμαστε να θυσιάζονται οι ανάγκες των εργαζόμενων, της νεολαίας, του λαού, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη ορμή την κλιμάκωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς του κλάδου. Προετοιμάζουμε τις πανελλαδικές – πανεργατικές απεργίες στις 17 Απρίλη και 1 Μάη», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Τρίτη, απεργούν για 24 ώρες οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα θέλοντας έτσι να συμμετέχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ.

Ο λόγος που τα ΜΜΕ απεργούν σήμερα και όχι στις 17/4 είναι για να καλύψουν τις αυριανές κινητοποιήσεις.

Η ανακοίνωση των δημοσιογράφων για όλα τα σωματεία - Τι ζητούν

«Με κοινή απόφαση της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΠΟΕΠΤΥΜ και της ΕΤΗΠΤΑ προκηρύσσεται απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΤΑ, Γραφεία Τύπου και site, από τις 5 το πρωί της 16 ης Απριλίου 2024 έως τις 5 το πρωί της 17ης Απριλίου 2024, συμμετέχοντας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ.

Οι Ομοσπονδίες διαπιστώνουν για πολλοστή φορά, την άρνηση εκ μέρους των εργοδοτών να προχωρήσουν σε κατάρτιση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, η οποία έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους να αμείβονται με πενιχρές αποδοχές, που δεν επαρκούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις οικογενειακές και προσωπικές τους ανάγκες, την αυξανόμενη ακρίβεια, η οποία εξαφανίζει τα εισοδήματα των οικογενειών.

Παράλληλα, όχι μόνο οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, βιώνουμε μια σειρά αλλεπάλληλων εκρηκτικών αυξήσεων, οι οποίες δημιουργούν μία ασφυκτική κατάσταση για τις οικογένειες που βλέπουν τα εισοδήματα και τους πόρους τους ουσιαστικά να εκμηδενίζονται.

Διατρανώνουμε τη διαμαρτυρία μας για τη συνεχιζόμενη και διαρκώς αυξανόμενη πίεση εις βάρος της δημοσιογραφίας και των δημοσιογράφων, και τελικά εις βάρος της αξιόπιστης και ελεύθερης ενημέρωσης, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατικής λειτουργίας.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούμε:

- ΣΣΕ σε όλα τα ΜΜΕ τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πρέπει να πάψουν επιτέλους να είναι όμηροι άναρχων εργασιακών συνθηκών και πολύ χαμηλών αμοιβών.Επισημαίνεται ότι στην πρόσφατη οδηγία της ΕΕ για «επαρκείς κατώτατους μισθούς», καλούνται τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ώστε να καλύπτονται από αυτές το 80% των εργαζομένων. Η ενημέρωση είναι αγαθό και δημοκρατική εγγύηση και οι υπηρέτες της διεκδικούν την επαγγελματική και εργασιακή τους αξιοπρέπεια.
- Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που εξανεμίζει τους μισθούς και οδηγεί τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση.
- Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας.
- Εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης για την προστασία των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
- Ενημέρωση με αξιοπιστία και πλουραλισμό.
- Ασφάλεια στις μετακινήσεις των πολιτών και στους εργασιακούς χώρους.
- Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η επαναφορά του συλλογικού εργασιακού δικαίου είναι υπεράσπιση των αρχών της Δημοκρατίας, της Ισότητας, της Δικαιοσύνης, με απώτερο σκοπό την Ελευθεροτυπία, την αξιόπιστη κι ελεύθερη Ενημέρωση, με κανόνες δεοντολογίας, αξιοπιστίας και πλουραλισμού.

Οι Ομοσπονδίες καλούν τα μέλη τους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία, τα αιτήματα της οποίας αφορούν όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΠΟΕΠΤΥΜ, της ΕΤΗΠΤΑ.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok