ETHNIKI 300x250 July26 HOME

ΜΙΝΕΤΤΑ 300x250 banner ΗP

ARAG 300x250 HP

INTERLIFE 300x250 2021 Home

New Poseidon 300x250 banner FP

Αναζήτηση

 

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • ENGLISH

Πέθανε η σπουδαία ποιήτρια Κική Δημουλά

Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020 19:08

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το απόγευμα, σε ηλικία 89 ετών, η σπουδαία Ελληνίδα ποιήτρια, Κική Δημουλά, ύστερα από σύντομη νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ» (από τις 12 Φεβρουαρίου), μετά από ανακοπή καρδιάς που υπέστη στις 2 Φεβρουαρίου.

Η Βασιλική Ράδου, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα. Εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος επί είκοσι πέντε χρόνια, το διάστημα 1949-1974.

Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1952 με την ποιητική συλλογή «Ποιήματα» που μετά από λίγο απέσυρε η ίδια από την κυκλοφορία. Παντρεύτηκε τον ποιητή Άθω Δημουλά, το 1954, και απέκτησε μαζί του δύο παιδιά. Έχει εκδώσει δεκατέσσερις ποιητικές συλλογές, εκ των οποίων οι επτά πρώτες συγκεντρώνονται στην έκδοση «Ποιήματα» (1998, 6η έκδοση 2005). 

Το 1972 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Το λίγο του κόσμου», το 1989 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Χαίρε Ποτέ», το 1996 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή «Η εφηβεία της λήθης» και το 2001 με το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου της.

Τον ίδιο χρόνο της απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, η τρίτη μόλις γυναίκα, που έτυχε αυτής της τιμής, από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της Ελλάδας.

Οι βραβεύσεις για την Κική Δημουλά συνεχίστηκαν το 2009 με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της και το 2010 με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, επίσης, για το σύνολο του έργου της.

Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του κόσμου (Αγγλικά Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Πολωνικά, Βουλγαρικά, Γερμανικά, Σουηδικά κ.ά.), ενώ αποσπάσματα του έργου της έχουν συμπεριληφθεί και στα σχολικά διδακτικά βιβλία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άρειος Πάγος: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως επιθυμούν

Ελεύθερος αφέθηκε ο οδηγός της Corvette που σκότωσε τον 25χρονο στη Γλυφάδα - Τι κατέθεσε

επιστροφή στην κορυφή

Σχετικά Άρθρα

  • Αθώοι οι δύο ψαράδες για τον θάνατο Βαλυράκη - Έφεση από την οικογένεια
  • Ποινική δίωξη σε βάρος του Φίλιππου Καμπούρη, της συζύγου του και των υπόλοιπων κατηγορουμένων
  • Επίδομα παιδιού Α21: Άνοιξε ξανά η πλατφόρμα – Έκτακτη πληρωμή στις 9 Οκτωβρίου
  • Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως τις 9 Οκτωβρίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Lemonade Autonomous Car adds support for Tesla FSD V14 Lite
  • Eurolife FFH: Δύο σημαντικές διακρίσεις στα Bite Awards 2026 για έργα τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού
  • Κικίλιας σε Βελόπουλο: «Να πάρει πίσω όσα είπε για το Λιμενικό και τα τουρκικά αλιευτικά»
  • Σε πιλοτική λειτουργία το Athens Move του Δήμου Αθηναίων με τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία
  • Στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η πρώτη Προεδρία του NEFI
  • Willis appoints Mike Williams as North America Public Sector and Education Industry Leader

Copyright ©2026 e-Asfalistiki


main version