Έξι «γκουρού» της ασφαλιστικής αγοράς προβλέπουν το 2024 - Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας κόντρα στις υπάρχουσες προκλήσεις

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 16:19
Έξι «γκουρού» της ασφαλιστικής αγοράς προβλέπουν το 2024 - Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας κόντρα στις υπάρχουσες προκλήσεις

Έξι σημαίνοντες παράγοντες από τον χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών και των διαμεσολαβητών προχωρούν σε μια σύντομη ανασκόπηση του 2023 και παράλληλα αναλύουν τους στόχους της φετινής χρονιάς στην «Οικονομική Ασφαλιστική».

Κανένας εξ αυτών δεν αγνοεί τις υπάρχουσες προκλήσεις, όπως για παράδειγμα τον πληθωρισμό που ψαλιδίζει το διαθέσιμο εισόδημα πολλών νοικοκυριών, ενώ παράλληλα αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις τιμολογίων σε συγκεκριμένες κατηγορίες συμβολαίων μέσα στη χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν κρύβουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για το 2024.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δημιουργεί ένα καλύτερο περιβάλλον για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και είναι σε θέση να επηρεάσει θετικά και τον ασφαλιστικό κλάδο. Την ίδια ώρα, η ολοένα και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των συμπολιτών μας για την αξία της ασφάλισης, σε συνδυασμό με μια αναμενόμενη σειρά δράσεων από την πλευρά της Πολιτείας στο μέτωπο της αντιμετώπισης του κινδύνου των φυσικών καταστροφών μπορούν να ανεβάσουν το ποσοστό της παραγωγής επί του ΑΕΠ κατά τα επόμενα χρόνια, με δεδομένο ότι αυτό διαμορφώνεται σήμερα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Πέραν αυτών, οι εταιρείες του κλάδου έχουν θέσει για το 2024 μια σειρά από αναπτυξιακούς στόχους, όπως η περαιτέρω ψηφιοποίηση των εργασιών τους, η διεύρυνση των δικτύων τους, η διατήρηση των εποπτικών τους δεικτών σε υψηλά επίπεδα, η καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους και φυσικά η επίτευξη ικανοποιητικών κερδών προς όφελος των μετόχων τους. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχιστούν τα deals τόσο στο χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών όσο και σε αυτόν των διαμεσολαβούντων, με τους δύο αυτούς κλάδους να συγκεντρώνονται σε λιγότερα και ισχυρότερα «χέρια». Τα ερωτήματα που τους θέσαμε ήταν τα παρακάτω:

1. Πόσο ικανοποιημένος είστε από την πορεία της εταιρείας σας το 2023 και ποιοι οι βασικοί σας στόχοι για το 2024;

2. Τι σημαίνει για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τα κρατικά χρεόγραφα και ποιες οι πρώτες εκτιμήσεις σας για την εξέλιξη της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς το νέο έτος;

3. Πιστεύετε θα δούμε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια των ασφαλιστικών εταιρειών; Θα συνεχιστούν και τα deals στην αγορά μας;

votsaridis αφιερωμα

Ιωάννης Παν. Βοτσαρίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.

1. Το 2023 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την INTERLIFE, με στροφή στην κερδοφορία στον κλάδο των επενδύσεων, ήδη από το Α΄ εξάμηνο του έτους και πολύ καλές επιδόσεις στα έσοδα το ίδιο χρονικό διάστημα. Εξάλλου, σε επίπεδο 9μήνου 2023 η παραγωγή ασφαλίστρων της Εταιρίας ανήλθε σε 69.407.288 € (αύξηση 12,78% έναντι του αντιστοίχου 9μήνου 2022). Συγκεκριμένα, η παραγωγή στον κλάδο ασφάλισης αστικής ευθύνης οχημάτων ανήλθε σε 35.210.294 € (αύξηση 6,12%) και η παραγωγή λοιπών κλάδων κατά ζημιών ανήλθε σε 34.196.994 € (αύξηση 20,58%). Κατά την ίδια περίοδο, ιδιαίτερα υψηλές χαρακτηρίζονται οι επιδόσεις στους δείκτες φερεγγυότητας της Εταιρίας. Με βάση το εποπτικό πλαίσιο Solvency II, ο δείκτης απαιτούμενου κεφαλαίου φερεγγυότητας (SCR) ανέρχεται στο174%, ενώ ο δείκτης ελαχίστου κεφαλαίου φερεγγυότητας (MCR) ανέρχεται στο 670%. Οι στόχοι μας για τη νέα χρονιά είναι, κατ’ αρχήν, η περαιτέρω ανάπτυξη της Εταιρίας και η αύξηση των οικονομικών μεγεθών της. Αντλούμε δυνάμεις από το δίκτυο των συνεργατών μας σε όλη την Ελλάδα και προσπαθούμε να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι για τους πελάτες μας.

2. Η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας (Investment Grade) που ήδη γίνεται πραγματικότητα από πολλούς οίκους αξιολόγησης, έχει θετικό αντίκτυπο για την ελληνική οικονομία στο άμεσο μέλλον, αφού πρακτικά θα συμβάλει σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο, τις επιχειρήσεις, και τα νοικοκυριά. Όσον αφορά τις επιπτώσεις της για τα κρατικά χρεόγραφα και τη σημασία της για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής: Αναμένεται να φέρει -και έχει ήδη ξεκινήσει- μείωση των επιτοκίων/αποδόσεων και ταυτόχρονα αύξηση στις τιμές των κρατικών χρεογράφων. Θα δράσει θετικά στις αποτιμήσεις, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της κεφαλαιακής εικόνας και των δεικτών φερεγγυότητας του ασφαλιστικού κλάδου. Η ανάκτηση της Βαθμίδας σε συνδυασμό με την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας και η προοπτική μείωσης του δημοσίου χρέους, καθιστούν τα κρατικά χρεόγραφα ελκυστικά για τους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, με αποτέλεσμα περαιτέρω αύξηση των τιμών τους, κ.ο.κ. Θα συμβάλει στη μείωση του “κινδύνου της χώρας” (country risk), στην αύξηση των επενδύσεων σε ελληνικά assets και γενικότερα στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και, συνεπώς, αύξηση του ΑΕΠ -κάτι που αναμένεται να έχει θετική επίδραση, εμμέσως, και στην ασφαλιστική παραγωγή. Οι προοπτικές ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς για το 2024 έχουν θετικό πρόσημο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Έλληνας πολίτης δαπανά κατά μέσο όρο πολύ λιγότερα από τον Ευρωπαίο όσον αφορά την υγεία του, την ασφάλιση αυτοκινήτου, την ασφάλιση περιουσίας, γενικές ασφαλίσεις, κ.τ.λ., επιβεβαιώνεται ότι η ασφαλιστική διείσδυση στην Ελλάδα είναι σε χαμηλά επίπεδα και, κατά συνέπεια, οι προοπτικές είναι ευοίωνες. Από την άλλη, παράγοντες όπως πληθωρισμός (και πιθανή παραμονή του σε υψηλά επίπεδα στο άμεσο μέλλον) και επιτόκια προκαλούν ανησυχία στους ασφαλιστές -παρότι οι τιμές των ασφαλιστικών προϊόντων δείχνουν ανοδική τάση- και δημιουργούν έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον στην ασφαλιστική αγορά.

3. Με τον συνολικό δείκτη αποζημιώσεων αυτοκινήτου (Combined Ratio) να βρίσκεται στο 98% το 2022 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δούμε αυξήσεις στα τιμολόγια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, εκτός και αν κάποιες αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν. Το ήδη χαμηλό ασφάλιστρο σε συνδυασμό με την αύξηση της σφοδρότητας και συχνότητας αλλά και o πληθωρισμός, επιδείνωσαν την κατάσταση. Εξάλλου, κάποιες εταιρίες που με πολιτική χαμηλών τιμολογίων στόχευαν, κυρίως, στο μερίδιο αγοράς, εις βάρος των οικονομικών τους μεγεθών, εισπράττουν τώρα τα αποτελέσματα. Διότι, ας μην ξεχνάμε ότι οι μέτοχοι μιας εταιρίας ενδιαφέρονται περισσότερο για το ύψος του μερίσματος και λιγότερο για το μερίδιο της αγοράς. Όσον αφορά τα deals στην ασφαλιστική αγορά, πιστεύω ότι η τάση συγκέντρωσης θα συνεχιστεί. Υπάρχουν εμφανείς δυνατότητες για νέες συμφωνίες και συνέργειες. Επίσης παρατηρούμε ότι η κυβέρνηση συζητά, πλέον, σοβαρά τη συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρίες, πιθανόν με τη μορφή ΣΔΙΤ και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

kaskarelis afieroma

Παύλος Κασκαρέλης, Διευθύνων Σύμβουλος, Υδρόγειος Ασφαλιστική

1. Η χρονιά που πέρασε ήταν μια περίοδος σημαντικών εξελίξεων για την Υδρόγειο Ασφαλιστική. Η επέτειος των 50 χρόνων της Εταιρείας αποτέλεσε το πλαίσιο για να αναπτύξουμε μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες με ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσημο, που μας κάνουν ιδιαίτερα υπερήφανους. Την ίδια στιγμή, η συμφωνία μας με τον Όμιλο Reale ήταν το αποφασιστικό βήμα για την επόμενη μέρα Εταιρείας. Όσον αφορά τα αποτελέσματα της εταιρείας, η χρονιά κλείνει πολύ θετικά. Αναμένουμε η παραγωγή ασφαλίστρων να ξεπεράσει τα 92 εκατ. ευρώ, μία αύξηση της τάξης του 3%. Αναμένουμε επίσης ένα θετικό ασφαλιστικό όσο και επενδυτικό αποτέλεσμα και σημαντική βελτίωση όλων των χρηματοοικονομικών δεικτών, καθώς και των δεικτών φερεγγυότητας. Για το 2024, βασικός μας στόχος παραμένει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, ανταποκρινόμενοι στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών και συνεργατών μας. Η ένταξή μας σε έναν διεθνή όμιλο με ισχυρή ασφαλιστική τεχνογνωσία ενισχύει τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες ανάπτυξης, σε υφιστάμενα αλλά και νέα τμήματα της αγοράς, ενώ φέρνει στην εταιρεία συμπληρωματική τεχνογνωσία και πόρους. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να πετύχουμε περαιτέρω ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα. Όλα αυτά, βέβαια, μέσα στο πλαίσιο των αρχών και γραμμών που ήδη έχουμε χαράξει: την εστίαση σε ποιοτικούς και όχι μόνο ποσοτικούς στόχους, την υγιή και ισορροπημένη ανάπτυξη, καθώς και τη συνεχή ενδυνάμωση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δικτύου μας.

2. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί ένα ισχυρό θετικό σήμα για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης και αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξή του. Η διαφορά της απόδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών (spread) θα σημειώσει πτώση, με αποτέλεσμα την αύξηση της αξίας τους. Αυτό θα επιφέρει αύξηση της κεφαλαιακής θέσης των εταιρειών. Επιπλέον, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα γίνονται πιο «αποδεκτά» από τις επενδυτικές πολιτικές των εταιρειών που είχαν ως βασικό κριτήριο επένδυσης την επενδυτική βαθμίδα, ενώ αυξάνεται η ρευστότητά τους στη δευτερογενή αγορά, γεγονός που διευκολύνει τις εταιρείες να τα αγοράζουν ή/και να τα πωλούν. Τέλος, υπάρχει θετική επίδραση στην προσέλκυση νέων επενδυτών και στις εξαγορές-συγχωνεύσεις. Θα υπάρχουν όμως και έμμεσες επιπτώσεις, καθώς αναμένεται η βελτίωση της πιστοληπτικής βαθμίδας και των εταιρικών ελληνικών ομολόγων, κάτι που θα επηρεάσει θετικά τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς θα απαιτούνται λιγότερα κεφάλαια σύμφωνα με το πλαίσιο της Φερεγγυότητας ΙΙ. Η ασφαλιστική αγορά αναμένεται να συνεχίσει την πορεία ανάπτυξης και το επόμενο έτος. Αναμένεται αύξηση της παραγωγής τόσο λόγω των νέων μέτρων της κυβέρνησης στον κλάδο ασφάλισης περιουσίας όσο και στον κλάδο αυτοκινήτου. Ο κλάδος ασφάλισης της υγείας αναμένεται επίσης να συνεχίσει την πολύ θετική πορεία του.

3. Στον κλάδο οχημάτων αναμένονται κάποιες αυξήσεις ασφαλίστρων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης τόσο στο κόστος των ανταλλακτικών, λόγω πληθωρισμού, όσο και της συχνότητας των ατυχημάτων. Οι αυξήσεις αυτές αναμένουμε ότι θα είναι στοχευμένες, καθώς οι περισσότερες εταιρείες εφαρμόζουν παραμετρικό τιμολόγιο. Στον κλάδο περιουσίας, η αύξηση του κόστους αντασφάλισης των εταιρειών ενδεχομένως να επηρεάσει αυξητικά τα ασφάλιστρα, που, ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε, εξακολουθούν να είναι πολύ προσιτά. Όσον αφορά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις εντός της ασφαλιστικής αγοράς, πιστεύουμε ότι αυτές θα συνεχιστούν. Το ευρύτερο θετικό οικονομικό κλίμα, οι προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει ο κλάδος και η ανάγκη να δημιουργηθούν πιο ισχυρά, ανταγωνιστικά σχήματα αποτελούν ισχυρά κίνητρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

tsekouras afieroma

Δημήτριος Τσεκούρας, Διευθύνων Σύμβουλος, ARAG Hellas

1. Τελειώνοντας το 2023 βρίσκει την ARAG Hellas μεγαλύτερη σε ασφάλιστρα, πλουσιότερη σε πελάτες, ισχυρότερη σε συνεργάτες και με μεγαλύτερη κερδοφορία σε σύγκριση με το παρελθόν. Πρακτικά την βρίσκει πιο σοφή, πιο σίγουρη, πιο αποτελεσματική. Αυτά πιστοποιούν οι οικονομικοί δείκτες. Ας αναφέρω ενδεικτικά μόνο την αύξηση των ασφαλίστρων κατά 20%, το τεχνικό αποτέλεσμα καλύτερο κατά 200% και το combined ratio κάτω από 90%. Όσον αφορά τώρα στους ποιοτικούς δείκτες αξίζει να αναφέρω ότι η εταιρία μας βρέθηκε πιο στενά συνδεδεμένη με το μεγάλο στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου που με τον κωδικό 5-30 βάζει τις βάσεις για την πορεία μας προς το 2030 αναλαμβάνοντας από τώρα τις απαραίτητες δράσεις ώστε να εξυπηρετηθούν οι κύριοι πέντε εταιρικοί μας στόχοι που είναι: ESSENTIAL GROWTH, WINNING SPIRIT, EMBRACING CLIENTS, DRIVING PURPOSE και SMART INSURER. Εκ των παραπάνω επιτρέψτε μου να αναφέρω ενδεικτικά μόνο δύο παραδείγματα αναλαμβανομένης δράσης που δημόσια δεσμευθήκαμε ότι θα πραγματοποιήσουμε. Αναφέρομαι πρώτα - πρώτα στην πραγματοποίηση της πρώτης ARAG DAY στην Ελλάδα που εξαγγέλθηκε την 29.9.2023 στην κεντρική αίθουσα του Δ.Σ.Α. την οποία αφιερώσαμε στην υποστήριξη των συμπολιτών μας με οπτική αναπηρία, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη και η ισχυροποίηση των δικαιωμάτων τους. Το πρώτο θετικό αποτέλεσμα ήρθε γρήγορα από τις ενέργειες του συνοδοιπόρου μας δικηγόρου Αθηνών, κ. Βαγγέλη Αυγουλά, που με τους εκλεκτούς συνεργάτες του πέτυχε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση επαγγελματία οδηγού που αρνήθηκε να επιβιβάσει τυφλό πολίτη εξαιτίας του σκύλου-οδηγού του. Τέλος, σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας (Driving Purpose) αποφασίσαμε ήδη τη μετατροπή της ταράτσας του κτηρίου μας σε πάρκο φωτοβολταϊκών σύμφωνα με την εργασία του στελέχους μας κ. Θωμά Λάππα, για την οποία πήρε το τρίτο βραβείο σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο. Για την ερχόμενη χρονιά του 2024 οι στόχοι μας είναι να διατηρήσουμε την αναπτυξιακή δυναμική μας σε ασφάλιστρα με ταυτόχρονο έλεγχο των κοστολογικών παραγόντων, ώστε να κρατηθεί η κερδοφορία. Παράλληλα, σε στενή συνεργασία με το ΙΤ της Γερμανίας να συνεχισθεί η εξυπηρέτηση του SMART INSURER με τεχνολογικές καινοτομίες και εφαρμογές (Azure cloud κ.λπ.), πάντα όμως υπό τον όρο της διασφάλισης των εταιρικών προτύπων ασφαλείας. Τέλος, θα συνεχισθεί η δέσμευσή μας στους στόχους του στρατηγικού πλάνου 5-30, ώστε να καταφέρει το ελληνικό υποκατάστημα αυτό που του αναλογεί μέχρι το 2030.

2. Κατ’ αρχήν σημαίνει μια διεθνή αναγνώριση για το status της ελληνικής οικονομίας και του διαμορφούμενου κλίματος. Για την ερχόμενη χρονιά εκφράζω μια συγκρατημένη αισιοδοξία και ταυτόχρονα τον προβληματισμό μου. Υπάρχει ένα ευρύτερα θετικό οικονομικό περιβάλλον με διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και μεταρρυθμιστικές προθέσεις. Υπάρχει όμως και μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών εξαιτίας μιας δυσεξήγητης ακρίβειας των καταναλωτικών αγαθών, με αποτέλεσμα το μισό και παραπάνω από το οικογενειακό εισόδημα να καταναλίσκεται εκεί. Εύχομαι με τις αναγκαίες παρεμβάσεις να αποκατασταθεί γρήγορα μια ισορροπία στην οικονομία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Κατά τα άλλα η ασφαλιστική αγορά δείχνει πως αρχίζει να μεγαλώνει σε ασφάλιστρα, αφού μετακινήθηκε έστω και λίγο προς τα πάνω και ο περιβόητος δείκτης συμμετοχής των ασφαλίστρων στο ΑΕΠ, που για χρόνια έμενε ακινητοποιημένος σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Εξίσου σημαντικό γεγονός είναι η διαφαινόμενη κυβερνητική πρόθεση να στηρίξει τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, αν όχι παντού, τουλάχιστον στην ασφάλιση περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών και των κλιματικών κινδύνων, ώστε να διευρυνθεί η δυνατότητα αποζημίωσης των πληγέντων. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι ζητούμενο στην αγορά μας μια ανάλογη των ευρωπαϊκών ασφαλιστική κουλτούρα για την οποία ευθύνη έχουν όλοι οι παράγοντες της αγοράς. Οι εταιρίες, οι διαμεσολαβούντες και οι καταναλωτές. Λύση του προβλήματος δεν αποτελεί η υποχρεωτικότητα, αλλά η συναντίληψη και ο συνδυασμός της παρεχόμενης ωφέλειας έναντι του λελογισμένου κόστους. Εχθρός αυτής της άσκησης είναι η ελάσσων προσπάθεια και η τάση του φθίνοντος ασφαλίστρου. Σύμμαχος αυτής της προσπάθειας είναι η αξιοπιστία, η διαφάνεια και η ποιότητα των υπηρεσιών, υπό τον όρο ότι η ποιότητα δεν θα είναι λεκτικό πυροτέχνημα, αλλά ουσία και σεβασμός στους ασφαλισμένους.

3. Κατ’ αρχήν να πω πως δεν είμαι αντίθετος στην αύξηση των ασφαλίστρων όταν κάτι τέτοιο προκύπτει ως αναγκαίο, μέσα από την εμπειρική παρατήρηση και τα επιστημονικά κάθε φορά δεδομένα. Η ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στη παροχή και αντιπαροχή, εκτός από λογική υποχρέωση είναι στη δουλειά μας και προαπαιτούμενο της συνέχειάς της. Παρ’ όλα αυτά, είναι βέβαιο πως ενίοτε η ισορροπία δεν κρατείται με αποτέλεσμα στο παρελθόν να είχαμε στρεβλώσεις και «γκρίζες ζώνες», αλλά και δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ασφαλισμένους. Θέλω να πιστεύω πως με τους νέους εποπτικούς μηχανισμούς και την αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια έχουμε κατακτήσει σημαντικό έδαφος διαφάνειας. Το αναγκαίο ασφάλιστρο είναι ορθολογικά εξεταζόμενο δεδομένο, μακριά από την εν πολλοίς κυριαρχούσα αντίληψη ότι δεν περισσεύουν χρήματα. Η σωστή ασφαλιστική τοποθέτηση βάζει τα πράγματα στη ζυγαριά της ειλικρίνειας με το επιχείρημα «με όσα δίνεις αυτά παίρνεις». Αν όμως βάλουμε στην ατζέντα την αξιοπιστία και την ποιότητα, τότε το επιχείρημα μεταστρέφεται σε «τόσα χρειάζεται να δίνεις για να έχεις προστασία και κάλυψη». Σχετικά τώρα με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ ασφαλιστικών επιχειρήσεων, πιστεύω πως θα συνεχισθούν σε μικρότερη κλίμακα τοπικά. Το μοντέλο επιβάλλεται από την ανάγκη για οικονομίες κλίμακος, αρκεί να εξυπηρετείται η λειτουργικότητα του «μεγάλου σχήματος» και να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα. Το πιο δύσκολο σε τέτοιες μεταβάσεις συνήθως είναι η προσαρμογή σε μία κοινή συμπεριφορά και αντίληψη, αυτό που θα λέγαμε εταιρικότητα με αρχές και αξίες απέναντι στον ασφαλισμένο.

MINETAS afieroma

Γιώργος Μινέτας, Α΄ Αναπληρωτής Εντεταλμένος Σύμβουλος, MINETTA Ασφαλιστική

1. Το 2023 «κλείνει» για τη ΜΙΝΕΤΤΑ με σημαντική, περί το 10%, αύξηση παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνουμε για ακόμα ένα έτος αύξηση και στους Γενικούς -πέραν του αυτοκινήτου- Κλάδους όσο και στους Κλάδους Ζωής και Υγείας. Τα αποτελέσματα αυτά είναι φυσικό να μας ικανοποιούν, αποτελώντας την ίδια στιγμή το εφαλτήριο για περαιτέρω ανάπτυξη στους παραπάνω Κλάδους και για το 2024, κατά το οποίο θα εργαστούμε στοχεύοντας στη συνέχιση της αύξησης και των συνολικών παραγωγικών αποτελεσμάτων. Ταυτόχρονα διατηρούμε, όπως πάντα, αδιαπραγμάτευτες τις αρχές μας για ουσιαστική κάλυψη, ποιοτική εξυπηρέτηση συνεργατών και ασφαλισμένων και για σωστή, άμεση αποζημίωση.

2. Κάθε καλό νέο για τα οικονομικά της χώρας μπορεί να πυροδοτήσει θετικές εξελίξεις για τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Καίριο ζήτημα φυσικά αποτελεί και το κατά πόσο ο πολίτης θα δει βελτίωση στην αγοραστική του δύναμη, ώστε με τη σειρά τους οι επαγγελματίες της ασφάλισης να διεκδικήσουν την αύξηση που επιζητούν στις δαπάνες για ασφαλιστικά προϊόντα. Σε ό,τι αφορά τώρα την πορεία της ασφαλιστικής αγοράς για το 2024, αν και είναι δύσκολο να αναμένουμε θεαματική βελτίωση, η ανοδική πορεία του κλάδου μας φαντάζει ως ένα αρκετά πιθανό σενάριο.

3. Οι ορθολογικές μεταβολές -αυξήσεις ή μειώσεις- στα ασφάλιστρα προκύπτουν από συγκεκριμένα αίτια. Έτσι, λοιπόν, η αύξηση του πλήθους και του κόστους ζημιών ή και του κόστους αντασφάλισης, όπως και οι όποιες πληθωριστικές τάσεις, εφόσον δεν είναι πολύ περιορισμένες ώστε να απορροφηθούν από τις ασφαλιστικές εταιρίες, μπορούν να φέρουν με τη σειρά τους αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Το 2024 η αύξηση των ασφαλίστρων στον Κλάδο Αυτοκινήτου φαντάζει πιθανή, κάτι που δεν προβλέπεται, τουλάχιστον σε αξιοσημείωτο βαθμό, να συμβεί για τον Κλάδο Περιουσίας. Γενικότερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι συμφωνίες μεταξύ ασφαλιστικών οργανισμών δεν μπορούν παρά να ακολουθούν τη λογική του σύγχρονου επιχειρείν, το οποίο είναι πολύ πιο ευμετάβλητο σε σχέση με το παρελθόν και σε ό,τι αφορά αντίστοιχα deals. Από την άλλη μεριά, βέβαια, δεν θα πάψουν και στον Κλάδο μας να υπάρχουν εταιρίες, όπως η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική, οι οποίες θα συνεχίσουν να έχουν αυτόνομη, δυναμική παρουσία.

zaxos afieroma

Νίκος Ζάχος, Γενικός Διευθυντής, NP Ασφαλιστική

1. Το 2023 ήταν ακόμη μία, η 20ή συνεχόμενη, κερδοφόρα χρονιά για την NP Ασφαλιστική. Για την ασφαλιστική αγορά ήταν μία δύσκολη χρονιά με πολλές ζημιές από φυσικές καταστροφές και με εκτίναξη των υλικών και σωματικών ζημιών στον κλάδο αυτοκινήτου. Η NP Ασφαλιστική σε μία αρκετά δύσκολη χρονιά από πλευράς ζημιών, κατάφερε να σημειώσει ένα πολύ καλό τελικό αποτέλεσμα, να διατηρήσει σε ανεκτά επίπεδα τον δείκτη ζημιών αυτοκινήτου (loss ratio), να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαιά της και να παραμείνει στις κορυφαίες από πλευράς δεικτών φερεγγυότητας ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η Εταιρία κατάφερε να διαφοροποιήσει αρκετά το χαρτοφυλάκιό της και πάνω από τους αρχικούς της στόχους, αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγή στις ασφαλίσεις Περιουσίας - Γενικής Αστικής Ευθύνης - Μεταφορών - Τεχνικών Έργων και Ατυχημάτων, ενώ και ο κλάδος αυτοκινήτων έτρεξε με ποσοστά αύξησης μεγαλύτερα της αγοράς. Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι η NP Ασφαλιστική είχε και το 2023 πολύ θετικά αποτελέσματα. Οι βασικοί μας στόχοι για το 2024, είναι να συνεχίσουμε να είμαστε εύρωστοι κεφαλαιακά (πρώτοι στους δείκτες φερεγγυότητας), να αυξήσουμε την παραγωγή μας σε όλο το φάσμα των γενικών ασφαλίσεων με ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο, να είμαστε και πάλι κερδοφόροι, ενώ ταυτόχρονα δεν αγνοούμε και τις ποιοτικές μεταβολές που αφορούν την άμεση εξυπηρέτηση του πελάτη (από την πληρωμή του συμβολαίου μέχρι την αποζημίωση), την επαγγελματική, υλική και ηθική ανύψωση των συνεργατών μας σε όλη την Ελλάδα και, βέβαια, τις ακόμη καλύτερες αμοιβές των υπαλλήλων μας.

2. Η επενδυτική βαθμίδα είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί για τις ασφαλιστικές εταιρίες και ειδικά τις ελληνικές, όπως είναι η NP Ασφαλιστική. Ο κλάδος μας επενδύει μεγάλα ποσά σε ελληνικά ομόλογα, σε έντοκα γραμμάτια και σε καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες και η επενδυτική βαθμίδα, πέρα από τις συγκυριακές υπεραξίες που θα δημιουργήσει σε τρέχουσες τιμές, θα βοηθήσει στην περαιτέρω αύξηση των δεικτών φερεγγυότητας και στη δημιουργία νέας ρευστότητας για όλες τις εταιρίες που έχουν επενδύσει ‘‘Ελλάδα’’. Εκτιμούμε ότι η νέα χρονιά (2024) θα βρει την ασφαλιστική αγορά σε μία νέα φάση, πολλά υποσχόμενη. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τα κίνητρα ασφάλισης περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών (έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ), η υποχρεωτικότητα ασφάλισης επιχειρήσεων με τζίρους άνω των 2.000.000 ευρώ και η ενδεχόμενη υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτων έναντι φυσικών καταστροφών (συζητείται στο οικονομικό επιτελείο), θα δημιουργήσουν μία αναπτυξιακή τάση προς την ιδιωτική ασφάλιση, που την έχει ανάγκη ο τόπος μας και η ασφαλιστική αγορά.

3. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια θα εξαρτηθούν από τους κλάδους ασφάλισης (ζωής ή γενικές) και από την κεφαλαιακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εταιρίες, αλλά και από τις γενικότερες συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην αγορά. Ειδικά στις γενικές ασφαλίσεις (εκεί που δραστηριοποιούμαστε εμείς) και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, και στην αστική ευθύνη αυτοκινήτου και στις ασφαλίσεις περιουσίας, ενδεχομένως να προχωρήσουν σε πιο επιθετικές αυξήσεις εταιρίες που έχουν πληγεί οι δείκτες φερεγγυότητάς τους ή που οι ζημιές έχουν δημιουργήσει αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Οι πιο εύρωστες κεφαλαιακά εταιρίες ενδεχομένως να συνεχίσουν την ίδια τιμολογιακή πολιτική του 2023 ή αναλόγως του αναπτυξιακού τους προφίλ, να καθορίσουν τη στρατηγική τους. Η αγορά κινείται πλέον βάσει συγκεκριμένων κανόνων (IFRS-17), νέων δεδομένων στην αντασφάλιση ως απόρροια των φυσικών φαινομένων και δεν παρασύρεται μόνο από τον ανταγωνισμό. Οι επιχειρηματικές κινήσεις (επιχειρηματικά deals) έχουν εκτιναχθεί από το 2021 και μετά και πλέον βλέπουμε σχεδόν κάθε χρόνο νέες κινήσεις. Η ασφαλιστική αγορά μετασχηματίζεται σε μία αγορά με λιγότερες, αλλά ισχυρότερες κεφαλαιακά εταιρίες. Εκτιμούμε ότι και το 2024 θα έχουμε σημαντικές νέες αλλαγές στην ασφαλιστική μας αγορά μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις, τόσο μεταξύ ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όσο και μεταξύ εταιριών διαμεσολάβησης.

xatzitheodosiou afieroma

Τάσος Χατζηθεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος, MEGA Brokers

1. Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος από την πορεία της MEGA Brokers το 2023, καθώς πέτυχαμε όλους τους στρατηγικούς, οικονομικούς και εμπορικούς μας στόχους. Κάναμε άλματα στον ψηφιακό μας μετασχηματισμό, δώσαμε αυξήσεις στο μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας με σκοπό να τους υποστηρίξουμε εν μέσω της πληθωριστικής κρίσης και παράλληλα διατηρήσαμε την κερδοφορία μας στα ίδια επίπεδα. Διαφοροποιήσαμε τις υπηρεσίες μας, ενισχύσαμε τις σχέσεις με τους συνεργάτες μας και δώσαμε νέες λύσεις τεχνολογίας που βελτιώνουν σημαντικά τις καθημερινές τους εργασίες. Τα μεγέθη μας είναι αυξημένα κατά 13,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τα μεικτά ασφάλιστρα θα διαμορφωθούν στα 80 εκατ. ευρώ, τα καθαρά ασφάλιστρα στα 65 εκατ. ευρώ. Για το 2024 θα συνεχίσουμε επικεντρωμένοι στο στρατηγικό μας πλάνο και θα ανανεώσουμε τη στρατηγική μας τον Ιανουάριο στο Strategy Meeting της εταιρείας. Βεβαίως, έχουμε πάντα στην ατζέντα μας την επέκταση του δικτύου των συνεργατών μας, τη δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών και την επένδυση για την εξειδίκευση των στελεχών μας σε συγκεκριμένα ασφαλιστικά προϊόντα με βάση την ανάδειξη των αναγκών των πελατών, την ενίσχυση της ψηφιακής παρουσίας μας, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την παραπάνω βελτίωση των διαδικασιών εσωτερικής λειτουργίας.

2. Η ανάκτηση την επενδυτικής βαθμίδας σημαίνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι στις χώρες με την καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη και παράλληλα μειώνεται το κόστος δανεισμού για ιδιώτες και επιχείρησης. Είναι λοιπόν εξαιρετικό για όλους μας ότι θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε χωρίς να υπάρχουν σύννεφα στον ορίζοντα και παράλληλα ότι οι επενδύσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν λόγω του μειωμένου κόστους δανεισμού. Αυτό για εμάς είναι εξαιρετικό, καθώς κάθε νέα επένδυση δεν μπορεί να γίνει χωρίς ασφάλιση, οπότε πιστεύουμε πως σίγουρα θα έχει θετικό αποτύπωμα για την αγορά μας. Ταυτόχρονα, όσο η Ελλάδα δείχνει ότι έχει εξαιρετική απόδοση ως χώρα, το ενδιαφέρον των επενδυτών που θέλουν να μπουν στην ασφαλιστική αγορά θα συνεχίσει να αυξάνεται, γεγονός που κάνει βέβαιο ότι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις θα συνεχιστούν.

3. Δεδομένων των δύσκολων αποτελεσμάτων στην υγεία, στον κλάδο αυτοκινήτου λόγω αύξησης του κόστους επισκευής, αλλά και στις γενικές ασφαλίσεις λόγω της κακοκαιρίας Daniel, πιστεύω ότι η αύξηση των ασφαλίστρων είναι μονόδρομος και για το 2024. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι ασφαλιστικές εταιρείες να κατανοήσουν ότι οι αυξήσεις πρέπει να είναι σε λογικά επίπεδα τα οποία οι καταναλωτές να μπορούν να απορροφήσουν ώστε να μην έχουμε ακυρώσεις συμβολαίων. Παράλληλα, παρά τις δυσκολίες, εμείς δεσμευόμαστε ως Mega Brokers να μείνουμε ανταγωνιστικοί για τους συνεργάτες και τους πελάτες μας και να κρατήσουμε κορυφαίο επίπεδο υπηρεσιών. Σε σχέση με τα deals στην αγορά, προβλέπουμε ότι θα διατηρηθεί η δυναμική των συγχωνεύσεων και των συνεργειών. Σε αυτό το πρίσμα και η Mega Brokers επιδιώκει ευκαιρίες για στρατηγικές συνεργασίες που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη θέση μας στην αγορά.

Από την έντυπη έκδοση της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ / 1.1.2024

Διαβάστε εδώ τις δηλώσεις στελεχών για το 2023

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok