Τράπεζα Πειραιώς: Αποτελέσματα 9μήνου 2020

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 17:45
Τράπεζα Πειραιώς: Αποτελέσματα 9μήνου 2020

Στοχευμένες λύσεις σε πελάτες που έχουν επηρεασθεί από τον Covid-19

- Σημαντικότερη προτεραιότητα είναι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και παράλληλα η εξυπηρέτηση των πελατών κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς κρίσης

- Εκταμιεύσεις νέων δανείων ύψους €5,4δισ. μέχρι σήμερα, καλύποντας τις ανάγκες των πελατών

- Δάνεια σε αναστολή καταβολής δόσεων ύψους €5,3δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020

- Συνολική χρηματοδότηση σε πληγείσες επιχειρήσεις μέσω των προγραμμάτων «Ταμείο Εγγυοδοσίας για τον Covid-19» και «ΤΕΠΙΧ II» στα €2,2δισ., ενώ δάνεια ύψους €1,8δισ. σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου

- 32χιλ. αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε υπόλοιπα δανείων ύψους €1,7δισ. για κρατική επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα»

- Αύξηση ψηφιακών συναλλαγών στο 94% των συνολικών τραπεζικών συναλλαγών από 90% πριν το lockdown

Ανθεκτική χρηματοοικονομική επίδοση στο 9μήνο 2020

- Καθαρά έσοδα τόκων στα €1.107 εκατ., +3% ετησίως

- Καθαρά έσοδα προμηθειών στα €231εκατ., +2% ετησίως

- Καταθέσεις ιδιωτικού τομέα αυξημένες κατά €2,3δισ. από την αρχή του έτους

- Μείωση λειτουργικών εξόδων κατά 8% ετησίως, στα €686εκατ.

- Επιτυχής υλοποίηση του νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου, με υποβολή περίπου 1.000 αιτήσεων μέχρι σήμερα

- Επαναλαμβανόμενα κέρδη προ προβλέψεων στα €732εκατ, +13% ετησίως

- Σύνολο προβλέψεων €845εκατ., εκ των οποίων €362εκατ. σχετίζονται με τον Covid-19 (που λογίστηκαν κυρίως το 1ο 3μηνο)

- Κέρδη προ φόρων €229εκατ., εξαιρουμένων των προβλέψεων για τον Covid-19 ζημίες, ενώ εάν συμπεριληφθούν οι εν λόγω προβλέψεις, το αποτέλεσμα είναι ζημιογόνο κατά €133εκατ. Ισχυρό προφίλ ρευστότητας.

Πωλήσεις χαρτοφυλακίων ΜΕΑ σε πλήρη εξέλιξη

- Περαιτέρω αξιοποίηση των πηγών χρηματοδότησης της ΕΚΤ κατά €2δισ., με το υπόλοιπο της αναχρηματοδότησης TLTRO III να ανέρχεται σε €9δισ.

- Δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) 157%, δείκτης δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις 81%  Περιορισμένες εισροές ΜΕΑ κατά το 3ο 3μηνο 2020 ύψους €130εκατ.

- Σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης οι τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega μέσω του προγράμματος «Ηρακλή» συνολικής αξίας €7δισ. Η ολοκλήρωση των εν λόγω συναλλαγών αναμένεται το 1ο 3μηνο 2021 Ενισχυμένη εξέλιξη κεφαλαιακής θέσης που επιταχύνει τη στρατηγική μείωσης ΜΕΑ

- Δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 16,1% και δείκτης CET1 14,1% στο τέλος Σεπ.20

- Η μη παροχή έγκρισης πληρωμής του ετήσιου τοκομεριδίου του CoCo σε μετρητά από την ΕΚΤ και στη συνέχεια η απόφαση του ΔΣ να ακυρώσει την πληρωμή του τοκομεριδίου, οδηγεί στη μετατροπή του CoCo σε κοινές μετοχές της Τράπεζας

- Η εξοικονόμηση ποσού €495εκατ. ή 120μβ σωρευτικά μέχρι το 2022, λόγω της μη πληρωμής των τοκομεριδίων, ενισχύει περαιτέρω τα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς και θα τροφοδοτήσει την επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των ΜΕΑ

- Σε εξέλιξη ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης περίπου €1δισ. μέχρι το τέλος του 2021, συμπεριλαμβανομένων και €165εκατ. ετησίως από τα τοκομερίδια του CoCo

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, δήλωσε σχετικά:

«Στο τρίτο τρίμηνο του 2020, η ελληνική οικονομία ξεκίνησε να βρίσκει τους ρυθμούς της, με επανεκκίνηση των περισσότερων τομέων δραστηριότητας μετά το lockdown, ενώ ταυτόχρονα η πίεση της πανδημίας στο εθνικό σύστημα υγείας υποχωρούσε σταδιακά. Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος κινήθηκαν κοντά στην προ Covid-19 εποχή, η πορεία αυτή ωστόσο διακόπηκε το τέταρτο τρίμηνο λόγω του δεύτερου κύματος της νόσου. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επικεντρωθήκαμε στην ασφάλεια των ανθρώπων μας, υποστηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες μας ώστε να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η Τράπεζα Πειραιώς αποτέλεσε βασικό πόλο στήριξης των πελατών της και της ελληνικής οικονομίας, τόσο κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, όσο και τώρα στη δεύτερη. Για τον σκοπό αυτό, η Τράπεζα παρείχε στους ενήμερους πελάτες που έχουν πληγεί από την πανδημία αναστολή καταβολής των δανειακών οφειλών τους, ύψους συνολικά άνω των €4δισ.

Σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει επίσης στα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης λόγω Covid-19, με δάνεια ύψους €2,2δισ. Επιπλέον, η Τράπεζα αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται 32.000 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε δανειακά υπόλοιπα €1,7δισ. και αφορούν στην κρατική επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα». Ταυτόχρονα, δάνεια μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων συνολικού ύψους άνω του €1,5δισ. έχουν ενταχθεί και επωφελούνται από τα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Τράπεζα πέτυχε θετικά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα και το 3ο τρίμηνο 2020. Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων από την αρχή του έτους ως τα τέλη Νοεμβρίου 2020 ανήλθαν σε €5,4δισ., ξεπερνώντας ήδη τον ετήσιο στόχο των €5δισ. που είχε τεθεί για το 2020. Η πορεία των καθαρών εσόδων παρέμεινε θετική με ετήσια αύξηση 4%, σε συνδυασμό με τη συνεχή προσοχή στον έλεγχο του λειτουργικού κόστους (-8% ετησίως) και την καλύτερη εξέλιξη του εξόδου προβλέψεων του 3 ου τριμήνου 2020, απόρροια των σημαντικών προβλέψεων που είχαν λογιστικοποιηθεί ήδη από το 1ο τρίμηνο του έτους.

Συνολικά, το αποτέλεσμα προ φόρων ήταν ζημιογόνο κατά €133εκατ. το 9μηνο 2020 λόγω προβλέψεων Covid-19, ενώ ανέρχεται σε κέρδη προ φόρων €229εκατ. εάν αφαιρεθούν οι προβλέψεις που σχετίζονται με την πανδημία. Η ποιότητα του ενεργητικού εξελίχθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες μας. Χρειάζεται βέβαια να δούμε τη διάρκεια του δεύτερου lockdown, καθώς και τη σταδιακή λήξη των μορατορίων πληρωμών, προκειμένου να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του αντίκτυπου στην οικονομική δραστηριότητα και την οικονομική ευρωστία των πελατών μας. Οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τα εμβόλια κατά του Covid-19 είναι ενθαρρυντικές και παρέχουν σημαντικούς λόγους αισιοδοξίας. Όσον αφορά στο πλάνο μας για τιτλοποιήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μέσω του προγράμματος «Ηρακλής», εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση δύο συναλλαγών συνολικού ύψους €7δισ. μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου 2021, ενώ προετοιμαζόμαστε εντατικά για το πλάνο μείωσης ΜΕΑ 2021- 2022, τόσο με οργανικές δράσεις όσο και μέσω πωλήσεων.

Η ρευστότητα της Τράπεζας Πειραιώς παραμένει ισχυρή. Αξιοποιήσαμε περαιτέρω τις χρηματοδοτικές διευκολύνσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το 3o τρίμηνο 2020, με τα υπόλοιπα TLTRO να διαμορφώνονται σε €9δισ. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά €2,3 δισ. από την αρχή του έτους, με τον δείκτη δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις να ανέρχεται στο 81% και τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας στο 157% τον Σεπτέμβριο 2020.

Αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 σε 16,1%, ενώ ο δείκτης CET1 σε 14,1% (με σταδιακή εφαρμογή των εποπτικών μεταβατικών διατάξεων και για τους δύο δείκτες). Πριν από μία εβδομάδα ενημερώσαμε το επενδυτικό κοινό ότι η ΕΚΤ σηματοδότησε την πρόθεσή της να μην εγκρίνει το αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς για πληρωμή σε μετρητά ύψους €165εκατ. του ετήσιου τοκομεριδίου των υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολόγων (CoCo). Η τελική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ επιβεβαίωσε αυτή την έκβαση. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, αφού εξέτασε τις διαθέσιμες επιλογές, αποφάσισε, εξασκώντας τη διακριτική του ευχέρεια σύμφωνα με τους σχετικούς όρους του προγράμματος CoCo, να ακυρώσει την πληρωμή του τoκομεριδίου του CoCo που είναι πληρωτέο στις 2 Δεκεμβρίου 2020. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε μετατροπή της συνολικής έκδοσης του CoCo ύψους €2δισ. σε κοινές μετοχές της Τράπεζας, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας σε 61% από 26% που είναι σήμερα. Αυτή η εξέλιξη θα ενισχύσει την κεφαλαιακή πορεία της Τράπεζας, επιτρέποντάς της να εντείνει τις προσπάθειές της για εξυγίανση του ΝΡΕ ενεργητικού, παράλληλα με την εκτέλεση του σχεδίου για τον λειτουργικό της μετασχηματισμό. Σήμερα, παρουσιάζουμε στο επενδυτικό κοινό τις νέες πρωτοβουλίες μας για το 2021, οι οποίες περιλαμβάνουν δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, που έως το τέλος 2021 θα συνεισφέρουν περίπου €1δισ. επιπρόσθετων κεφαλαίων, συμπεριλαμβάνοντας την κεφαλαιακή εξοικονόμηση από τα μη οφειλόμενα πλέον τοκομερίδια CoCo. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στην Τράπεζα να επιταχύνει ουσιωδώς το σχέδιο εξυγίανσης των στοιχείων ΝΡΕ ενεργητικού της. Ενδεικτικά, τα εν λόγω κεφάλαια ύψους €1δισ. θα διευκολύνουν επιπρόσθετη αποαναγνώριση €5δισ ΜΕΑ περίπου, επιπλέον των €7δισ. τιτλοποιήσεων (Phoenix & Vega) του προγράμματος «Ηρακλή» που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Παραμένουμε πιο προσηλωμένοι από ποτέ στον στόχο μας για μια αποτελεσματική, λιτά διαρθρωμένη, πλήρως εξυγιασμένη και κερδοφόρα τράπεζα, που θα λειτουργεί προς όφελος των πελατών μας, παρέχοντας αποδόσεις στους επενδυτές μας και προσθέτοντας αξία στους ανθρώπους μας και στο κοινωνικό σύνολο». 

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok