Γ. Πλακιωτάκης: Το Λιμενικό Σώμα ενεργεί αποτελεσματικά, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 17:31
Γ. Πλακιωτάκης: Το Λιμενικό Σώμα ενεργεί αποτελεσματικά, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου

Το σημαντικό και πολυεπίπεδο έργο του Λιμενικού Σώματος στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέδειξε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής.

«Το Λιμενικό Σώμα», υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης,«έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο. Με αυξημένες περιπολίες, με αυξημένα επιχειρησιακά μέσα αλλά και με αυξημένο ανθρώπινο δυναμικό, οι μεταναστευτικές ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Τον Σεπτέμβριο, η μείωση έφτασε το 98%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και έτσι στα περισσότερα νησιά μας, τους τελευταίους μήνες, δεν έχει φτάσει ούτε ένας πρόσφυγας ή μετανάστης».

Σχετικά με τις εξαγγελίες της Τουρκίας στο κομμάτι της έρευνας και διάσωσης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπήρξε κατηγορηματικός: «Αυτό που εξήγγειλε η Τουρκία, για την έρευνα και τη διάσωση, είναι παράνομο. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ και ούτε πρόκειται να εφαρμοστεί.

«Το Λιμενικό Σώμα», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, «έχει αποδείξει ότι ενεργεί με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τους κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα και με απόλυτη προτεραιότητα στον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε και στο κομμάτι της Ακτοπλοΐας. «Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία», είπε, «το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσα από ένα συντονισμένο πλαίσιο δράσεων, στήριξε και την Ακτοπλοΐα αλλά και τους ναυτικούς μας. Μέχρι στιγμής έχουμε επιδοτήσει τις ακτοπλοϊκές γραμμές με ποσό 35 εκατ. ευρώ ενώ προσφάτως περάσαμε και νομοθετική ρύθμιση όπου θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε τις γραμμές μέχρι το τέλος του 2020. Παραλλήλως, αυξήσαμε από τα 90 εκατ. στα 130 εκατ. ευρώ το κονδύλι των άγονων γραμμών. Σε μία ευαίσθητη χρονικά, συγκυρία, για πρώτη φορά στην ιστορία του το Καστελόριζο έχει καθημερινή σύνδεση.

Τέλος, προανήγγειλε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη θαλάσσια νησιωτική πολιτική, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις αμέσως επόμενες ημέρες. «Η χώρα μας», επεσήμανε, «θα αποκτήσει επιτέλους πλαίσιο ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής, με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, με σκοπό να στηριχτούν οι νησιώτες για να μείνουν και να προκόψουν στον τόπο τους».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok