Δίμηνη παράταση στις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 10:21
Δίμηνη παράταση στις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες

Δίμηνη παράταση στην προθεσμία που εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου για την οριστική σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, καθώς και παράταση ενός μηνός για την ένταξη στη ρύθμιση των 36- 72 δόσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο «Open».

Ο υπουργός, σχολιάζοντας το θέμα με το αδιαχώρητο σε εφορίες και συμβολαιογραφεία για τις εκκρεμούσες αιτήσεις μεταβιβάσεων, είπε ότι «έχουμε γρήγορα ανακλαστικά». Και πρόσθεσε πως «έχει δημιουργηθεί θέμα, και για αυτό για όσους έκαναν αίτηση μέχρι τέλους του έτους δίνουμε μια δίμηνη παράταση». Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί και το νέο πλαίσιο για τις αντικειμενικές αξίες, καθώς με βάση αυτές αναμένονται σημαντικά και απαραίτητα έσοδα για το Δημόσιο. Οπότε, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις εκκρεμότητες σχετικά με τις αιτήσεις του προηγούμενου έτους, θα πρέπει να μπει η αγορά στη νέα αυτή φάση.

Υπενθυμίζεται ότι συμβολαιογράφοι και ΠΟΜΙΔΑ χαρακτήριζαν προ ημερών επιβεβλημένη την παράταση της προθεσμίας έως 31 Μαρτίου 2022 λόγω των εξής προβλημάτων:

1. Καταγράφονται καθυστερήσεις στην εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων από πολλές εφορίες, κυρίως της Αττικής. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει δώσει εντολή στις ΔΟΥ να ολοκληρώσουν έως σήμερα 21 Ιανουαρίου την εκκαθάριση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής - δωρεάς που υπεβλήθησαν μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021 καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής - δωρεάς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty. Ωστόσο λόγω του μεγάλου όγκου των δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι οι εφορίες δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο με αποτέλεσμα πολλά συμβόλαια να βρίσκονται στον αέρα.

2. Χιλιάδες βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί. 

3. Μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών, απαραίτητων για τη σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομιάς, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομιάς.

Ρύθμιση 36-72 δόσεων

Όσον αφορά στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων, ο υπουργός είπε ότι «θα δώσουμε έναν μήνα παράταση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο 2020 μέχρι τον Ιούλιο 2021». Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση λήγει στις 26 Ιανουαρίου. Περίπου 820.000 οφειλέτες της εφορίας, που έχουν χαρακτηριστεί πληγέντες (με βάση τους ΚΑΔ) από την πανδημία, θα πρέπει να ρυθμίσουν χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, έως τώρα λιγότεροι από 50.000 οφειλέτες έχουν υποβάλει αίτηση.

Η υποβολή της αίτησης θα πρέπει να συνοδευτεί με καταβολή της πρώτης δόσης μέσα σε τρεις ημέρες από την αίτηση για ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών. Οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή σε έως 36 μηνιαίες δόσεις χωρίς τόκο, ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τα 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους- συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων- έως 1.000 ευρώ, ή κατώτερο από τα 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους- συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων- άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok