Λωρίδα της Γάζας: Καταδίκη της διεθνούς κοινότητας για τη «ματωμένη Δευτέρα»

Τρίτη, 15 Μαΐου 2018 08:38

Τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς διπλωματικής κοινότητας προκάλεσαν οι θάνατοι σχεδόν εξήντα Παλαιστινίων διαδηλωτών από τις σφαίρες, τα δακρυγόνα και τα άλλα μέσα που χρησιμοποίησαν οι άνδρες του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα.

«Η ευθύνη για αυτούς τους τραγικούς θανάτους ανήκει ολοκληρωτικά στη Χαμάς», η οποία προκάλεσε «εσκεμμένα και κυνικά αυτή την αντίδραση» του Ισραήλ, έκρινε ο Ρατζ Σα, αναπληρωτής εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας. 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, επίσης καταδίκασε αυτήν την «τρομοκρατική οργάνωση» και διατράνωσε ότι η χώρα του και «κάθε χώρα έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται το έδαφός της». 

5afa60c11a00004300cdeacb

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, από την πλευρά του έκανε λόγο για «σφαγή».

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία, επέκριναν τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, τη μεταφορά της οποίας είχαν καταδικάσει και προτρέψει να ακυρωθεί 128 από τα 193 κράτη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε τη βία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνδιαλέξεών του με τον Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄.

Από τη μεριά της η Τουρκία ανακάλεσε τους πρέσβεις της στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κηρύσσοντας τριήμερο πένθος για τα θύματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας σε Τούρκους φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «κρατική τρομοκρατία» και «γενοκτονία» που διαπράττει το Ισραήλ, στο περιθώριο της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε «την ανθρωπιστική τραγωδία, αυτή τη γενοκτονία», ανεξάρτητα από το αν προέρχεται από το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ, όπως πρόσθεσε.

israel war main01

Η Νότια Αφρική ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ «μέχρι νεωτέρας». 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου χαρακτήρισε τους νεκρούς στη Γάζα «μάρτυρες» και προειδοποίησε εναντίον της «κλιμάκωσης». Ο μεγάλος μουφτής, Σάουκι Άλαμ, καταδίκασε τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας ως μια «άμεση και ξεκάθαρη προσβολή στα αισθήματα ενάμιση δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων στη γη», που «ανοίγει την πόρτα σε περισσότερες συγκρούσεις και πολέμους στην περιοχή».

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας «καταδικάζει εντόνως τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής εναντίον άοπλων Παλαιστίνιων αμάχων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατήγγειλε τη «σφαγή εν ψυχρώ από το ισραηλινό καθεστώς αναρίθμητων Παλαιστινίων που διαδήλωναν στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου» κι έκανε λόγο για μια «ημέρα μεγάλης ντροπής».

Η Δαμασκός «καταδικάζει τη σφαγή» δεκάδων «άοπλων Παλαιστίνιων πολιτών», τόνισε πηγή προσκείμενη στο ΥΠΕΞ. Ο μονάρχης Μοχάμεντ Στ΄ του Μαρόκο κατήγγειλε τη «μονομερή απόφαση» των ΗΠΑ. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), που αποτελείται από 57 κράτη μέλη, χαρακτήρισε «παράνομη» την αμερικανική απόφαση.

Τέλος, και η Μπραζίλια απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση και για την ειρήνη, δήλωσε ο πρόεδρος Μισέλ Τέμερ, καταδικάζοντας τις φρικιαστικές βιαιότητες.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok