Κίνα: Αντίποινα στις ΗΠΑ με δασμούς σε 128 προϊόντα
Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 10:25Στον απόηχο της απόφασης του Λευκού Οίκου για επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 60 δισ. δολαρίων, η Κίνα εξακολουθεί να αναζητεί διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του Πεκίνου.
Το Πεκίνο παρουσίασε λίστα αντιποίνων με 128 αμερικανικά προϊόντα, η αξία των οποίων υπολογίζεται μόλις στα 3 δισ. δολάρια. Αυτό, όπως σχολίαζαν ειδικοί, αποκαλύπτει ότι δεν θέλει να βγάλει όλα τα όπλα από τη φαρέτρα ακόμη. Σημειώνεται ότι το 2016 οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα ανήλθαν στα 115,6 δισ. δολάρια, επομένως το Πεκίνο θα μπορούσε να θέσει στο στόχαστρο πολύ ευρύτερη γκάμα προϊόντων.
Μεταξύ άλλων η Κίνα εξετάζει την επιβολή πρόσθετων δασμών 15% στα αποξηραμένα φρούτα, το κρασί και τους χαλύβδινους σωλήνες και πρόσθετους δασμούς 25% στα προϊόντα χοίρου και το ανακυκλωμένο αλουμίνιο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Capital Economics υπολογίζει πως οι εξαγωγές ύψους 506 δισ. δολαρίων της Κίνας προς τις ΗΠΑ συνέβαλαν κατά 2,5% στο ΑΕΠ της, ενώ τα προϊόντα που στοχεύουν οι ΗΠΑ καλύπτουν μόλις 0,25% του ΑΕΠ. Το προεδρικό διάταγμα, άλλωστε, ορίζει περίοδο 30 ημερών πριν από την εφαρμογή των δασμών.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
DryDel’s CEO at the stage of 28th Annual Marine Money Greek Ship Finance Forum -
Χίος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο για την 4μηνη διακοπή λειτουργίας του αεροδρομίου -
Orilina Properties: Προσύμφωνο πώλησης συγκροτήματος γραφείων στη Νέα Κηφισιά, με τίμημα άνω των 45 εκατ. ευρώ -
Ενημερωτική εκδήλωση της ΕΑΕΕ με κεντρικό μήνυμα «Φυσικές καταστροφές - Χτίζοντας μια πιο ανθεκτική Ελλάδα» -
Β. Κικίλιας από το Τόκιο: «Εμβάθυνση της ναυτιλιακής συνεργασίας Ελλάδας-Ιαπωνίας με έμφαση στους λιμένες, τα ναυπηγεία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας» -
Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 19 Οκτωβρίου έως 23 Οκτωβρίου