Τζο Μπάιντεν: Παραμένει πιθανή μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 12:57
Τζο Μπάιντεν: Παραμένει πιθανή μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Πιθανή παραμένει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος απείλησε με πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα περί απόσυρσης ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα των δύο χωρών. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η διπλωματία πρέπει να έχει κάθε ευκαιρία για να δώσει τη λύση.

Όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ δεν είναι απειλή για τη Ρωσία, ούτε η Ουκρανία είναι απειλή για τη Ρωσία. Διαβεβαίωσε τους Ρώσους πολίτες ότι οι ΗΠΑ δεν στοχεύουν τον λαό της χώρας και ότι το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να τοποθετήσει πυραύλους στην Ουκρανία. «Δεν ψάχνουμε να αποσταθεροποιήσουμε τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε αναφορά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας ότι τότε οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση πολέμησαν μαζί εναντίον ενός κοινού εχθρού. «Εκείνος ήταν πόλεμος ανάγκης. Αν η Ρωσία επιτεθεί σήμερα στην Ουκρανία, θα είναι ένας πόλεμος από επιλογή», σημείωσε.

Ο κ. Μπάιντεν συνέχισε το διάγγελμα σημειώνοντας ότι το κόστος μιας ρωσικής επίθεσης θα είναι τεράστιο για την Ουκρανία. Αλλά θα είναι τεράστιο και για τη Ρωσία, η οποία θα πυροβολήσει το πόδι της, όπως σημείωσε. «Αν η Ρωσία προχωρήσει, θα συσπειρώσουμε τον κόσμο για κυρώσεις που δεν είχαμε επιβάλει ούτε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας» είπε, αναφερόμενος στα μέτρα που θα πλήξουν την οικονομία, τις εξαγωγές και τις βιομηχανίες της Ρωσίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα γίνει ο αγωγός Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Είπε επίσης ότι οποιεσδήποτε ρωσικές επιθέσεις που θα γίνουν σε Αμερικανούς που βρίσκονται στο έδαφος της Ουκρανίας θα απαντηθούν βίαια.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε, επιπλέον, ότι ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας δεν θα είναι χωρίς πόνο για τις ΗΠΑ, οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες από την ενεργειακή κρίση. «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στην ενότητα των μελών της Συμμαχίας, σημειώνοντας ότι μια ενδεχόμενη σύγκρουση θα είναι για κάτι παραπάνω από τη Ρωσία και την Ουκρανία. «Θα είναι γι' αυτά που πιστεύουμε, για την ελευθερία και για το δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει την πορεία της. Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό χώρας του ΝΑΤΟ. Είναι ιερές οι δεσμεύσεις μας» ξεκαθάρισε.

Η παρέμβαση του κ. Μπάιντεν ήρθε λίγες ώρες μετά τις κοινές δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο και ότι δυνάμεις της έχουν αρχίσει ήδη να αποσύρονται από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμη αποδείξεις για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία. Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε, συγκεκριμένα, πως «θα ήταν μια καλοδεχούμενη είδηση, εάν είναι έγκυρη. Δεν έχουμε δει αποδείξεις ακόμα».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok