Εκρήξεις στη Βηρυτό: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί, σχεδόν 4.000 τραυματίες και πολλοί αγνοούμενοι

Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 10:43
Εκρήξεις στη Βηρυτό: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί, σχεδόν 4.000 τραυματίες και πολλοί αγνοούμενοι

Πάνω από εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχισοτν 4.000 έχουν τραυματιστεί από τις δύο τεράστιες εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Βηρυτού και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να γίνει ακόμα πιο βαρύς, καθώς υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια.

Τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν μπροστά σε τόσους τραυματίες, πολλοί από τους οποίους είναι σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση.

Ο λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν τόνισε χθες βράδυ ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, είχαν αφεθεί για χρόνια σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας, γεγονός που χαρακτήρισε απαράδεκτο.

Το υπουργικό συμβούλιο έχει συγκληθεί εκτάκτως και στη συνεδρίασή του σήμερα αναμένεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί, πάντως, τι προκάλεσε τις εκρήξεις. Πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Ώρες μετά τις εκρήξεις, που σημειώθηκαν περί τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), συνέχιζε να καίει πυρκαγιά στην περιοχή του λιμανιού, γεμίζοντας πορτοκαλί καπνό τον ουρανό της Βηρυτού, ενώ ο ήχος των κινητήρων ελικοπτέρων του στρατού και των σειρήνων των ασθενοφόρων συνεχιζόταν σχεδόν ασταμάτητα.

Η καταστροφή στη Βηρυτό σημειώθηκε τρεις ημέρες προτού Δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ εκδώσει την ετυμηγορία του στη δίκη τεσσάρων υπόπτων, που συνδέονται με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, για τη βομβιστική επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ράφικ αλ Χαρίρι και άλλοι 21 άνθρωποι το 2005. Η επίθεση εκείνη είχε γίνει σε περιοχή που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Βηρυτού.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ -το οποίο έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε πόλεμο με τον Λίβανο- δεν έχει καμία σχέση με την καταστροφή και πρόσθεσαν ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

Τη βοήθειά τους προσέφεραν επίσης το Ιράν -που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Χεζμπολάχ- και η Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που ανταγωνίζονται για επιρροή στον Λίβανο και στην περιοχή, καθώς και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 

Κ. Μητσοτάκης: Συμπαράσταση στο λαό του Λιβάνου

Με ανάρτησή του στο Twitter, στα αγγλικά, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει την συμπαράστασή του στο λαό του Λιβάνου, για την αποψινή τραγωδία στη Βηρυτό και σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί».

«Εκ μέρους του ελληνικού λαού, θέλω να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον λαό του Λιβάνου, ειδικά στις οικογένειες που υπέστησαν απώλειες, και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Οι σκέψεις μας είναι μαζί σας», αναφέρει.

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στον Λίβανο

Κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ με 12 πυροσβέστες 1 διασωστικό σκύλο και 2 οχήματα με ειδικό εξοπλισμό θα αναχωρήσει από την Ελευσίνα με Α/Φ C130 για την Βηρυτό προκειμένου να συνδράμει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετά την έκρηξη που σημειώθηκε χθες, 4 Αυγούστου 2020, σημειώνεται σε σχετική ανάρτηση του Πυροσβεστικού Σώματος.

πυροβεστικο σωμα λιβανος

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok