Σημαντική αναθεώρηση της Κυπριακής Οικονομίας από το ΔΝΤ
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 16:57Σε σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2018 και 2019 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο «World Economic Outlook» Οκτωβρίου, αναμένοντας τώρα ρυθμό ανάπτυξης 4,0% και 4,2%, αντίστοιχα.
Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για το ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα για το έτος 2019, αγγίζει τις 1,2 ποσοστιαίες μονάδες και για το 2018 την 0,4 ποσοστιαία μονάδα, σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις του Ταμείου, τον περασμένο Απρίλιο. Το ΔΝΤ ανέμενε τότε ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6% το 2018 και 3,0% το 2019. Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη του 2017 είχε ανέλθει στο 3,9%.
Εξάλλου, το Ταμείο βλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 11,1% το 2017, στο 9,5% το τρέχον έτος και στο 8% το 2019, σε σύγκριση με 10,0% και 9,1%, αντίστοιχα, που ανέμενε τον περασμένο Απρίλιο.
Για τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ προβλέπει ότι αυτός θα διαμορφωθεί το 2018 στο 0,8% και του χρόνου στο 1,8%, από 0,7% πέρυσι. Στις εαρινές του προβλέψεις, το Ταμείο ανέμενε πληθωρισμό 0,4% για φέτος και 1,6% το 2019.
Τέλος, το ΔΝΤ αναμένει σημαντική μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών το 2018 και αύξησή του, ωστόσο, το 2019. Συγκεκριμένα το Ταμείο προβλέπει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 3,1% του ΑΕΠ το 2018, από έλλειμμα 6,7% το 2017, ενώ θα αυξηθεί στο 5,2% του ΑΕΠ το 2019.
Σχετικά Άρθρα
- Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα και την Κύπρο στο Δικαστήριο της ΕΕ για ελλείψεις στους XYTA
- Στην Κύπρο ο Β. Κικίλιας για την 9η Τριμερή Συνάντηση για τη Ναυτιλία
- ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 1,8% και πληθωρισμό 3,5% το 2026
- Ε. Μακρόν: «Όποιος επιτίθεται στην Κύπρο, επιτίθεται στην Ευρώπη» - Κυρ. Μητσοτάκης: «Δεν είναι και δεν θα μείνει ποτέ μόνη»
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
Allianz Beach Arena for the LA28 Olympic and Paralympic Games joins the Allianz Family of Stadiums -
BNP Paribas Group: Results as of 30 September 2026 -
«Ανακαίνιση Κατοικίας»: Έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης αρχικά για κλειστές κατοικίες -
Ν. Παπαθανάσης: 39,9 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας -
ΔΕΔΔΗΕ: Από 1ης Νοεμβρίου το χειμερινό ωράριο της διζωνικής μειωμένης τιμολόγησης -
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7,6% η ανεργία τον Σεπτέμβριο 2026