ΕΕ: Υπεγράφη κοινή δήλωση για τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ
Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018 15:57Κοινή δήλωση για τη συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τη μια, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από την άλλη.
«Στόχος μας είναι να προστατέψουμε τους Ευρωπαίους πολίτες με όλα τα δυνατά και διαθέσιμα μέσα και γι' αυτόν το σκοπό δεν υπάρχει καλύτερος εταίρος από το ΝΑΤΟ», ανέφερε ο κ. Τουσκ.
Όπως είπε, από σήμερα η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ θα ενισχυθεί σε σημαντικούς τομείς, όπως η βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας, η αντιμετώπιση κυβερνητικών και υβριδικών επιθέσεων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η καταπολέμηση των διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο.
Παράλληλα, τόνισε, ότι με τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ ενθαρρύνεται η μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή κρατών-μελών της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, χωρίς «καμία διάκριση».
Μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με κυρίαρχο θέμα την αύξηση των αμυντικών δαπανών των μελών της Συμμαχίας, ο Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε μήνυμα στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επικρίνει την Ευρώπη για ανεπαρκή συνεισφορά στην κοινή άμυνα, λέγοντας: «Αγαπητέ Πρόεδρε Τραμπ, η Αμερική δεν έχει και δεν θα ξαναβρεί καλύτερο σύμμαχο από την Ευρώπη».
Τόνισε, μάλιστα, ότι οι χώρες της ΕΕ δαπανούν για την άμυνα πολύ περισσότερα χρήματα από τη Ρωσία και σχεδόν τα ίδια με την Κίνα, καθώς πρόκειται για μια «επένδυση για την κοινή Αμερικανική και Ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
DryDel’s CEO at the stage of 28th Annual Marine Money Greek Ship Finance Forum -
Χίος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο για την 4μηνη διακοπή λειτουργίας του αεροδρομίου -
Orilina Properties: Προσύμφωνο πώλησης συγκροτήματος γραφείων στη Νέα Κηφισιά, με τίμημα άνω των 45 εκατ. ευρώ -
Ενημερωτική εκδήλωση της ΕΑΕΕ με κεντρικό μήνυμα «Φυσικές καταστροφές - Χτίζοντας μια πιο ανθεκτική Ελλάδα» -
Β. Κικίλιας από το Τόκιο: «Εμβάθυνση της ναυτιλιακής συνεργασίας Ελλάδας-Ιαπωνίας με έμφαση στους λιμένες, τα ναυπηγεία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας» -
Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 19 Οκτωβρίου έως 23 Οκτωβρίου