Κίεβο: Δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου και επικριτή του Πούτιν

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018 08:36

Ο Ρώσος διακεκριμένος δημοσιογράφος και επικριτής του προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, Αρκάντι Μπαμπτσένκο, δολοφονήθηκε το βράδυ της Τρίτης από πυρά στην Ουκρανία, όπου είχε διαφύγει έπειτα από απειλές που είχε δεχθεί.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ο Μπαμπτσένκο υπέκυψε στα τραύματά του στο ασθενοφόρο, αφού η γυναίκα του τον βρήκε αιμόφυρτο στο σπίτι τους.

«Βρισκόταν στο σπίτι του στην περιοχή Ντνιμπρόβσκι του Κιέβου, η γυναίκα του ήταν στο μπάνιο, άκουσε έναν εκκωφαντικό θόρυβο, όταν βγήκε έξω και είδε το σύζυγό της να αιμορραγεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιάροσλαβ Τρακάλο.

Σύμφωνα με υποψίες των αρχών, η δολοφονία ενδεχομένως οφείλεται στις επαγγελματικές δραστηριότητες του Ρώσου δημοσιογράφου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του απαίτησε από το Κίεβο να διεξαγάγει ταχεία έρευνα για τη δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου, ενώ η ρωσική εξεταστική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ποινική έρευνα για τη δολοφονία του Μπαμπτσένκο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, που αναρτήθηκε στη σελίδα που διατηρεί στο facebook, ο Μπαμπτσένκο πυροβολήθηκε αρκετές φορές στην πλάτη.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ζήτησε γρήγορη και διεξοδική έρευνα από τις ουκρανικές αρχές για τη δολοφονία του Μπαμπτσένκο και να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη.

Από τους πλέον γνωστούς πολεμικούς ανταποκριτές, ο Μπαμπτσένκο είχε φύγει από τη Ρωσία εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του, έπειτα από την κριτική του στη ρωσική πολιτική στην Ουκρανία και τη Συρία. Είχε αποδοκιμαστεί από φιλοκυβερνητικούς πολιτικούς στη Ρωσία για σχόλια που είχε κάνει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία και για τη δήλωσή του ότι η Ρωσία είναι ενάντια στην Ουκρανία.

«Η πρώτη εκδοχή είναι η επαγγελματική του δραστηριότητα», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου, Αντρέι Κρισένκο, στο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο 112, σε ερώτηση για τα κίνητρα που υποπτεύεται η αστυνομία για τη δολοφονία του.

«Το καθεστώς του Πούτιν στοχεύει εκείνους που δεν λυγίζουν ούτε εκφοβίζονται», δήλωσε ο Άντον Γκερασκένκο, ένας Ουκρανός βουλευτής και σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών στο facebook.

Η δολοφονία προσέλκυσε γρήγορα διεθνή προσοχή. Ο Harlem Désir, εκπρόσωπος της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, δήλωσε ότι τρομοκρατήθηκε από το θάνατο του Μπαμπτσένκο και ανέφερε: «Καλώ τις αρχές της Ουκρανίας να διεξάγουν άμεση και πλήρη έρευνα».

Ο Μπαμπτσένκο υπηρέτησε ως στρατιώτης και στους δύο πολέμους στην Τσετσενία. Διετέλεσε ανταποκριτής πολέμου για περισσότερο από μια δεκαετία, γράφοντας για τον πόλεμο στη Γεωργία και αργότερα στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Έφυγε από τη Ρωσία το 2017, αφού προκάλεσε σκάνδαλο με όσα έγραψε στο Facebook και εξέφραζε την αδιαφορία για τους θανάτους της στρατιωτικής χορωδίας και άλλων επιβατών σε ένα ρωσικό αεροπλάνο που συνετρίβη στη Συρία.

Την ημέρα του θανάτου του έγραψε ηλεκτρονικά για ένα περιστατικό στο οποίο ένας Ουκρανός στρατηγός τού απαγόρευσε να ταξιδέψει με ελικόπτερο κατά την έναρξη του πολέμου το 2014. Το ελικόπτερο αργότερα καταρρίφθηκε. «Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν», έγραψε. «Ήμουν τυχερός. Αποδεικνύεται ότι ήταν η δεύτερη ημέρα της γέννησής μου».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok