e-ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικά το επίδομα μητρότητας και για τις έμμισθες δικηγόρους

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 14:09
e-ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικά το επίδομα μητρότητας και για τις έμμισθες δικηγόρους

Ηλεκτρονικά και χωρίς καμία ταλαιπωρία μπορούν πλέον και οι έμμισθες δικηγόροι να υποβάλλουν αίτημα για χορήγηση επιδόματος μητρότητας.  

Οι ασφαλισμένες εισέρχονται στην υπηρεσία εισάγοντας τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet και υποβάλλουν την αίτησή τους για χορήγηση επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας) στη υπηρεσία «Ηλεκτρονική Αίτηση Χορήγησης Επιδόματος Μητρότητας» είτε μέσω  του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), επιλέγοντας: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες → Ελ.Επαγγελματίες (https://www.efka.gov.gr/el/elektronike-aitese-choregeses-epidomatos-metrotetas) είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) στην ενότητα Οικογένεια-> Γέννηση.

Μέσω της ηλεκτρονικής αυτής υπηρεσίας όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αντλούνται αυτόματα, μέσω της διασύνδεσης του e-ΕΦΚΑ με το Μητρώο Πολιτών και την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ.

Στην περίπτωση που έχουν υποβάλει χειρόγραφη αίτηση χορήγησης του επιδόματος μητρότητας και έχουν αποστείλει σχετικό αίτημα και δικαιολογητικά στην Γενική Δ/νση Παροχών και Υγείας, έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν παράλληλα και ηλεκτρονική αίτηση με την παραπάνω διαδικασία.

Μόνη προϋπόθεση είναι ο τοκετός να έχει επέλθει μετά την 06/12/2021 και είχε προηγηθεί του τοκετού η ηλεκτρονική έκδοση της βεβαίωσης Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού από τον μαιευτήρα γυναικολόγο ιατρό, ο οποίος είναι πιστοποιημένος με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

Αναλυτικά, τα βήματα για την διαδικασία της αίτησης για τις έμμισθες δικηγόρους είναι τα ακόλουθα:

- Η ασφαλισμένη εισέρχεται στην υπηρεσία κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet.

- Στη συνέχεια, με την υποβολή της αίτησης δηλώνει τον Α.Μ.Κ.Α. της, καταχωρεί την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τον ΙΒΑΝ.

- Ακολούθως, επιλέγει κατά περίπτωση τον Τομέα Υγείας Δικηγόρων (Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Επαρχιών) του πρώην Ενιαίου Ταμείου Αυτοτελώς Απασχολούμενων (Τομέας Ασφάλισης Νομικών), στον οποίο υπάγεται η ασφαλισμένη. Έπειτα καταχωρεί τα στοιχεία ταυτοποίησης της ιατρικής βεβαίωσης Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού και τα στοιχεία του εργοδότη.

- Κατά το επόμενο βήμα ο εργοδότης της ασφαλισμένης ενημερώνεται από την Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ με ηλεκτρονικό μήνυμα, προκειμένου, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών, να εισέλθει στην ηλεκτρονική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ  για τη συμπλήρωση της βεβαίωσης αποχής από την εργασία.

Eπισημαίνεται ότι η ηλεκτρονική αίτηση των εμμίσθων δικηγόρων ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ υποβάλλεται εντός προθεσμίας 8 μηνών από την ημερομηνία γέννησης του τέκνου.

Υπενθυμίζεται πως η υποβολή αίτησης για το επίδομα μητρότητας παρέχεται πλέον και μέσω των ΚΕΠ. Πάνω από 50.000 μητέρες που μέχρι πρότινος ήταν υποχρεωμένες να επισκεφθούν δύο με τρεις φορές τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ για να πάρουν το επίδομα μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας) τώρα πλέον μπορούν να κάνουν τη διαδικασία μέσω ΚΕΠ είτε δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok