Π. Τσακλόγλου: 43 δισ. ευρώ διατέθηκαν για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 23:00
Π. Τσακλόγλου: 43 δισ. ευρώ διατέθηκαν για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Στο σύνολο των στοχευμένων παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης της πανδημίας, αλλά και από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία -πέραν της ανθρωπιστικής καταστροφής- προκαλεί σημαντικές οικονομικές παρενέργειες και ανατιμήσεις αγαθών, με σημαντικότερες αυτές στην ενέργεια και τα τρόφιμα, αναφέρθηκε σήμερα στη Bουλή ο Yφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο διαδοχικών κρίσεων σε παγκόσμιο κι ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επισημαίνοντας ότι «στην παρούσα συγκυρία, η ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών καθίσταται αναγκαία. Ταυτόχρονα όμως, το ύψος του δημοσίου χρέους καθιστά ακόμα περισσότερο αναγκαία τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών». «Θα ήθελα επίσης να θυμίσω», είπε ο κ. Τσακλόγλου, «ότι κατά την διετία της πανδημίας έχουν διατεθεί 43 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και να κρατήσουμε όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Σαν αποτέλεσμα, η ανάκαμψη το 2021 ήταν θεαματική ενώ το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί σχεδόν 4,5 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία δυόμιση χρόνια».

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κ. Β. Κεγκέρογλου, σχετικά με την εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των ευάλωτων νοικοκυριών, ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε ότι «ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί πρόσφατα ανακοίνωσαν νέο πακέτο στοχευμένων παρεμβάσεων ύψους 1,1 δις ευρώ για 3,2 εκατομμύρια πολίτες με εισόδημα ως 30.000 ευρώ, που αφορούν σε όλα τα μέτωπα της ακρίβειας».

Σε ό,τι αφορά την επαναφορά του ΕΚΑΣ, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι αυτό «κατ΄ ουσίαν καταργήθηκε ως επακόλουθο της θέσπισης της εθνικής σύνταξης καθότι και οι δύο παροχές είναι μη ανταποδοτικές, χρηματοδοτούμενες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό». «Επιπρόσθετα», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου «τώρα υπάρχει και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα του οποίου την αποτελεσματικότητα στον περιορισμό της ακραίας φτώχειας καταδεικνύει σειρά εμπειρικών μελετών. Συνεπώς, τα εργαλεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας έχουν αντικαταστήσει τη λογική του ΕΚΑΣ και δεν συντρέχει λόγος επαναφοράς του», κατέληξε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok