ΕΦΚΑ: Συμπληρωματικές οδηγίες για την ευκαιριακή απασχόληση συνταξιούχων
Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019 14:05Συμπληρωματικές οδηγίες για την ευκαιριακή απασχόληση των συνταξιούχων έδωσε ο ΕΦΚΑ.
Συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό, οι διατάξεις του άρθρου 20 του ν.4387/2016 εφαρμόζονται σε συνταξιούχους λόγω γήρατος που λαμβάνουν σύνταξη από τον ΕΦΚΑ και αναλαμβάνουν, μετά την ισχύ του ν.4387/2016, δηλαδή από 13.05.2016, εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ. Από τη γραμματική ερμηνεία της ανωτέρω διάταξης καθίσταται σαφές ότι κρίσιμο στοιχείο για την υπαγωγή ή μη του απασχολούμενου συνταξιούχου στις προβλέψεις του άρθρου 20 του ν.4387/2016, αποτελεί η υποχρέωση ή μη υπαγωγής του στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με βάση την αναληφθείσα εργασία/ιδιότητα/ δραστηριότητα και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.
Σύμφωνα με τις γενικές αρχές του ασφαλιστικού δικαίου, η ασφάλιση πηγάζει ως υποχρέωση από την απασχόληση, χωρίς να υφίσταται διάκριση μεταξύ πλήρους και ευκαιριακής απασχόλησης. Έτσι, τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν εργασία/ ιδιότητα/δραστηριότητα υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ με βάση τα πραγματικά στοιχεία της απασχόλησης (ωράριο, αποδοχές κ.λπ.), ενώ είναι δυνατή η εξαίρεσή τους από την υπαγωγή στην ασφάλιση μόνο εφόσον τούτο ρητά προβλέπεται από σαφή διάταξη νόμου. Συνεπώς, στις περιπτώσεις συνταξιούχων του ΕΦΚΑ, οι οποίοι αποκτούν δραστηριότητα για την οποία υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, καταλαμβάνονται από τις προβλέψεις του άρθρου 20 του ν.4387/2016, ανεξάρτητα από το είδος της απασχόλησης, δηλαδή μερική, εκ περιτροπής, ευκαιριακή κ.λπ. (όπως, για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι που απασχολούνται ως εκπαιδευτικοί στις Δημόσιες Σχολές του Εμπορικού Ναυτικού προκειμένου να καλύψουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης ή οι συνταξιούχοι που απασχολούνται ως ωρομίσθιοι καθηγητές στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας).
Επισημαίνεται, πάντως ότι η περικοπή ή η αναστολή της σύνταξης συναρτάται και με τις ημέρες ασφάλισης που πραγματοποιούνται κάθε μήνα, με βάση τα πραγματικά στοιχεία της απασχόλησης.
Σχετικά Άρθρα
- Συνελήφθη ο Βαγγέλης Λιόλιος, εντάλματα για άλλους πέντε
- Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Ψηφιακές εξετάσεις οδηγών και νέο σύστημα έκδοσης πινακίδων κυκλοφορίας
- Νορβηγία: Απαγόρευση πρόσβασης σε TikTok, Snapchat και Roblox σε άτομα κάτω των 16 ετών
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 19 Οκτωβρίου έως 23 Οκτωβρίου
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
Ανακαίνιση κατοικίας: Έως 38.500 ευρώ για ιδιοκτήτες - Προτεραιότητα στα κλειστά σπίτια -
Ελεγκτικό Συνέδριο: Προβλήματα στο φαρμακευτικό υλικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ -
Alpha Bank is consolidating its strategic presence in Cyprus -
CNP Assurances announces the signing of a binding agreement with Prudential Financial to acquire its insurance businesses in Brazil and Mexico -
Royal Bank announces new Executive Chair for Scotland as it looks ahead to 300th anniversary -
Εθνική Τράπεζα: Νέο μέλος του ΔΣ ο Αδριανός Ηφαιστείων Κυριαζής