Για πρώτη φορά παραγωγή πρώτων υλών στην Ελλάδα: η DEMO πρωταγωνιστεί

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 19:30
Για πρώτη φορά παραγωγή πρώτων υλών στην Ελλάδα: η DEMO πρωταγωνιστεί

H DEMO στη δύσκολη δεκαετία, 2011-2019  βασισμένη στο τρίπτυχο επενδύσεις - εξωστρέφεια - παραγωγή κατάφερε και αντιστάθηκε στην κρίση, τετραπλασιάζοντας την παραγωγική της δυνατότητα και αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών της κυρίως λόγω της εξαγωγικής της δυνατότητας.

Το 2020 όμως μια νέα κρίση και αυτή τη φορά παγκόσμια, η πανδημία του COVID, ήρθε να προστεθεί στο δύσκολο επενδυτικό τοπίο στον κλάδο. Η DEMO με τις ισχυρές παραγωγικές της δυνατότητες, πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια αυτή. Κάλυψε όχι μόνο τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και τις επείγουσες ανάγκες άλλων συστημάτων υγείας, όπως της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας ακόμη και της Βραζιλίας και της Βολιβίας. Όλη αυτή η εμπειρία της πανδημίας οδήγησε στην αναθεώρηση της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σήμερα προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη, έτσι ώστε οι χώρες-μέλη να μην εξαρτώνται από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες και να μην υποφέρουν ξανά από σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά. Η DEMO, όντας, ήδη σήμερα, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέσιμων της Ευρώπης, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό μέρος από το κενό αυτό, με τις επενδύσεις της πάνω στον τομέα της παραγωγής πρώτων υλών και φαρμακευτικών σκευασμάτων χημικής προέλευσης.

Τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει να παίρνουν σάρκα και οστά, στους τομείς της παραγωγής πρώτων υλών, της επέκτασης της παραγωγής τελικών σκευασμάτων, της έρευνας και της βιοτεχνολογίας. Το σύνολο των επενδύσεων της εταιρίας στην Ελλάδα θα δώσει προστιθέμενη αξία για την οικονομία, την αγορά εργασίας, το ελληνικό φάρμακο και την επιστήμη, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα το νέο κεφάλαιο στην εξαγωγική δραστηριότητα της DEMO με περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης διεθνώς.

 

Πιο συγκεκριμένα:  

* Η DEMO ολοκληρώνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, δύο παραγωγικές μονάδες, στο Κρυονέρι Αττικής, για επέκταση της παραγωγής της σε ενέσιμη αντιβίωση σε πλαστικό περιέκτη και λυόφιλα προϊόντα. 

* Παράλληλα προχωρεί στην ανέγερση ενός νέου βιομηχανικού συγκροτήματος στην Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης Αρκαδίας.Το νέο αυτό βιομηχανικό συγκρότημα θα αποτελείται από 4 μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και 6 μονάδες παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων. Το campus θα έχει συνολική επιφάνεια κτηρίων 74,000 τ.μ και παραγωγή 200 τόνων πρώτης ύλης και 250 εκατ. τεμαχίων τελικών φαρμακευτικών σκευασμάτων ετησίως. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης αυτής, και σε πλήρη λειτουργία, αναμένεται να δημιουργηθούν 450 νέες θέσεις εργασίας.

* Επιπλέον η εταιρεία προχώρησε εντός του 2021 στην κατασκευή ενός νέου κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στην Θέρμη Θεσσαλονίκης. Το νέο Ερευνητικό κέντρο, επιφάνειας 2,400 τ.μ  θα φιλοξενεί τις ομάδες Ε&Α για τις πρώτες ύλες και τελικά προϊόντα χημικής προέλευσης, που θα παραχθούν στην Τρίπολη και θα απασχολεί σε πλήρη λειτουργία 75 νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης. Στόχος της εταιρίας είναι με την ολοκλήρωση του νέου ερευνητικού κέντρου, στο τέλος του 2021, να αναπτύσσει 25 νέα προϊόντα το χρόνο, με κατάληξη το 2027 να έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη 125 νέων σκευασμάτων. 

Με τις επενδύσεις αυτές στην παραγωγή δημιουργείται ένας νέος κλάδος που δεν υπήρχε ποτέ στην Ελλάδα, η παραγωγή Α’ υλών Φαρμάκων. Επίσης, η DEMO αποκτά την δυνατότητα να παράγει όλες τις φαρμακοτεχνικές μορφές και κατηγορίες ενέσιμων που υπάρχουν σήμερα, ενώ το μέγεθος των παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Τρίπολη είναι τέτοιο που μπορεί να καλύψει το 20% των αναγκών των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων όλης της Ευρώπης για τα προϊόντα που θα παράγει. 

Και στις νέες τεχνολογίες και στα βιοομοειδή προϊόντα όμως, η DEMO οδηγεί τις εξελίξεις. Hχώρα μας υπολείπεται σημαντικά της υπόλοιπης Ευρώπης καθώς η όποια δραστηριότητα αναφορικά με την άμεση βιομηχανική ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών φαρμακευτικών θεραπευτικών προϊόντων είναι ουσιαστικά μηδενική. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα στερείται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πολλαπλά οφέλη που θα μπορούσε να συνεισφέρει ο τομέας της βιοτεχνολογίας στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.Το γεγονός ότι η χώρα μας έμεινε πίσω από τις εξελίξεις της Βιοτεχνολογίας την ώρα που σε άλλες χώρες έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά, δημιούργησε και ένα έλλειμμα τεχνογνωσίας αλλά και τη φυγή στο εξωτερικό όσων επιστημόνων ήθελαν να ασχοληθούν και να εργαστούν στον τομέα αυτό. 

* Η DEMO θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας, στο Κρυονέρι Αττικής εντός του οποίου θα εγκατασταθούν τα Εργαστήρια Έρευνας και Ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων, καθώς και μία πιλοτική μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες.

* Επιπλέον στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας, θα δημιουργήσει μία Βίο-Ακαδημία Φαρμάκων. Ένα μείγμα επιστημόνων από το εξωτερικό με τεχνογνωσία που θα αναλάβει να εκπαιδεύσει τους νέους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της χώρας μας, ώστε να γίνουν ο θύλακας Έρευνας και Ανάπτυξηςστην νέα αυτή τεχνολογία. Η έναρξη της Βιο-Ακαδημίας προβλέπεται με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, ενώ οι επιστήμονες από το εξωτερικό έχουν ήδη αρχίσει να προσλαμβάνονται για το σκοπό αυτό καθώς και για τον σχεδιασμό της συνολικής εγκατάστασης.

Όταν ολοκληρωθούν στο τέλος του 2022 οι εγκαταστάσεις και εκπαιδευτεί το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, η DEMOσχεδιάζει την έναρξη Έρευνας και Ανάπτυξης3 μονοκλωνικών αντισωμάτων μέχρι το 2027, έργα τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά από το 2030 και μετά. Με τις ανωτέρω επενδύσεις στην Βιοτεχνολογία, η DEMOσυμβάλει ποικιλοτρόπως στην Εθνική Οικονομία, καθώς δημιουργεί εκ του μηδενός τον κλάδο της Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων στην Ελλάδα, συμβάλει στο  ΒrainGain της χώρας με Επιστημονικό Δυναμικό υψηλής κατάρτισης και δημιουργεί τους νέους επιστήμονες του μέλλοντος για την παραγωγή φαρμάκων στην χώρα.

Το συνολικό επενδυτικό πλάνο της DEMOΑΒΕΕ  ύψους 356 εκατ. Ευρώ, παρουσιάστηκε πρόσφατα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – ΙΣΝ. Τις επενδύσεις χαιρέτισαν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη και εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννης Μπρατάκος

Με το σύνολο των επενδύσεων για τα επόμενα επτά χρόνια, η DEMO έρχεται να θωρακίσει την Ευρώπη σε φάρμακα και ταυτόχρονα να βάλει την Ελλάδα στις νέες τεχνολογίες του φαρμάκου.

DEMO ABEE: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ 2021-2017, 356 εκατ.

1.    Επέκταση της παραγωγικής δυναμικής στο Κρυονέρι Αττικής  
2.    4 μονάδες παραγωγής Α’ υλών και 6 μονάδες παραγωγής τελικού προϊόντος στην Τρίπολη 
3.    Σύγχρονα εργαστήρια R&D στην Θεσσαλονίκη 
4.    Μονάδα ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων και ΒιοΑκαδημία στην Αττική

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok