ETHNIKI 300x250 July26 HOME

ΜΙΝΕΤΤΑ 300x250 banner ΗP

ARAG 300x250 HP

INTERLIFE 300x250 2021 Home

New Poseidon 300x250 banner FP

Αναζήτηση

 

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • ENGLISH

Αιματολογικός δείκτης «προβλέπει« ποιοι θα νοσήσουν σοβαρά από COVID-19

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 08:59

Έναν νέο απλό αιματολογικό δείκτη για την πρόγνωση του αυξημένου κινδύνου θανάτου ενός ασθενούς από τη νόσο Covid-19 προτείνουν Αμερικανοί επιστήμονες. Πρόκειται για το εύρος της κατανομής των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RDW), το οποίο προκύπτει από μία απλή γενική εξέταση αίματος.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Βιολογίας και ερευνητή του Τμήματος Παθολογίας Τζον Χίγκινς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Network Open", μελέτησαν στοιχεία για 1.641 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο μετά από λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι, κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, είχαν τιμές εύρους κατανομής ερυθρών πάνω από το φυσιολογικό, είχαν κατά μέσο όρο σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου, εμφανίζοντας τελικά ποσοστό θνητότητας 31%, έναντι 11% όσων ασθενών με Covid-19 που είχαν φυσιολογικά επίπεδα κατανομής ερυθρών. Πρόσθετη ήταν η αύξηση του κινδύνου θανάτου όσον αφορά τους ηλικιωμένους. Ενδεικτικά, το 46% των ασθενών άνω των 80 ετών με αυξημένα αρχικά επίπεδα RDW πέθαναν από Covid-19, έναντι 29% όσων είχαν κανονικά επίπεδα RDW.

Επιπροσθέτως, η περαιτέρω αύξηση του δείκτη RDW μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο σχετιζόταν με αύξηση της πιθανότητας θανάτου. Η θνητότητα όσων κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο εμφάνισαν άνοδο του RDW από φυσιολογικά σε αυξημένα επίπεδα ήταν 24%, έναντι 40% όσων εξ αρχής είχαν αυξημένα επίπεδα, τα οποία αυξήθηκαν κι άλλο όσο νοσηλεύονταν.

Το φυσιολογικό εύρος ερυθρών είναι 12,2% έως 16,1% στις γυναίκες και 11,8% έως 14,5% στους άνδρες. Οι ερευνητές εισηγούνται τη συνεχή παρακολούθηση του συγκεκριμένου δείκτη καθ' όλη τη νοσηλεία, ώστε να εξάγονται συμπεράσματα κατά πόσο ένας ασθενής ανταποκρίνεται στη θεραπεία ή η υγεία του επιδεινώνεται. Διευκρίνισαν ότι το RDW δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τα μοριακά τεστ ή αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, αλλά να βοηθήσει κυρίως τα νοσοκομεία να εντοπίζουν εκείνους τους ασθενείς με Covid-19 που πιθανότατα θα χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ και διασωλήνωση.

Παράλληλα, οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν τον βιολογικό μηχανισμό που προκαλεί τη μεγάλη αύξηση στο δείκτη RDW στις σοβαρές περιπτώσεις Covid-19. Προς το παρόν, δεν είναι βέβαιοι γιατί ορισμένοι ασθενείς έχουν αυξημένο RDW και άλλοι όχι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών σήμερα - Συγκέντρωση στις 12.00 στο υπουργείο Υγείας

DEMO: Αύξηση εσόδων και κερδών - Συνεχίζονται οι επενδύσεις

επιστροφή στην κορυφή

Σχετικά Άρθρα

  • Αποσύρεται το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid
  • Sky express: Η Κομισιόν ενέκρινε αποζημίωση 8,48 εκατ. ευρώ λόγω Covid
  • Συμφωνία ΕΕ με Pfizer-BioNTech για μείωση των ποσοτήτων εμβολίων κατά της Covid που αγοράζει
  • Τέλος από σήμερα η μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Τράπεζα Κύπρου: Παράταση της θητείας του Διευθύνοντος Συμβούλου Πανίκου Νικολάου έως το 2031
  • TAP Air Portugal: Στη Lufthansa το 44,9% με απόφαση της πορτογαλικής κυβέρνησης
  • Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στις 21 Οκτωβρίου
  • Piraeus Port Authority (PPA S.A.) Main Sponsor of Ferry Shipping Summit 2026
  • ΕΑΕΕ: «Εγχειρίδιο Προϊόντων Αστικής Ευθύνης» - Επαγγελματική Ευθύνη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών
  • Η ΟΛΠ Α.Ε. κεντρικός χορηγός του Ferry Shipping Summit 2026

Copyright ©2026 e-Asfalistiki


main version