3D βίντεο δείχνει την ζημιά που προκαλεί ο κορωνοϊός στους πνεύμονες ασθενή

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 15:58
3D βίντεο δείχνει την ζημιά που προκαλεί ο κορωνοϊός στους πνεύμονες ασθενή

Ένα 3D βίντεο δείχνει την κατάσταση στα πνευμόνια ενός ασθενή στις ΗΠΑ με κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Πριν από λίγες ημέρες ο 59χρονος άνδρας ήταν ασυμπτωματικός και «κατά τα άλλα υγιής», αλλά εξαιτίας της νόσου COVID-19, οι πνεύμονές του δεν λειτουργούν πια κανονικά, εξηγεί ο Δρ. Κιθ Μόρτμαν, επικεφαλής του χειρουργικού τμήματος θώρακος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο George Washington που έδωσε στην δημοσιότητα το 3D βίντεο.

Οι εικόνες αποκαλύπτουν την εκτεταμένη ζημιά στους πνεύμονες του άνδρα που δεν αντιμετώπιζε κανένα άλλο πρόβλημα υγείας πέρα από υπέρταση. Από την στιγμή όμως που ασθένησε σοβαρά, ο άνδρας χρειάζεται αναπνευστήρα που, ακόμα και στις μέγιστες ρυθμίσεις, δεν καταφέρνει να του προσφέρει το απαιτούμενο οξυγόνο. Για τον λόγο αυτό μια άλλη συσκευή οξυγονώνει το αίμα του, όπως λέει ο Μόρτμαν.

«Αυτός δεν είναι ένας 70χρονος ή 80χρονος ασθενής σε ανοσοκαταστολή ή κάποιος διαβητικός», υπογραμμίζει ο γιατρός. Εκτός από την υπέρταση δεν είχε κανένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αν τραβούσαμε καινούργιο 360VR βίντεο τώρα που έχει περάσει μία εβδομάδα, υπάρχει πιθανότητα να βλέπαμε χειρότερη λοίμωξη και φλεγμονή».

Οι περιοχές με κίτρινο χρώμα στο βίντεο που ακολουθεί είναι αυτές που έχουν υποστεί λοίμωξη. Όταν οι πνεύμονες μολυνθούν από τον ιό, το όργανο προσπαθεί να τον κρατήσει «εκτός». Από την σάρωση είναι προφανές ότι η ζημιά δεν περιορίζεται σε μία περιοχή αλλά καλύπτει μεγάλο μέρος και των δύο πνευμόνων – καταδεικνύοντας πόσο γρήγορη και επιθετική μπορεί να αποδειχτεί η μόλυνση ακόμα και σε νεότερους ασθενείς.

«Για αυτούς τους ασθενείς που εκδηλώνουν αναπνευστική ανεπάρκεια, η ζημιά στους πνεύμονες είναι ταχεία και εκτεταμένη. Δυστυχώς, από την στιγμή που πληγούν σε τέτοιο βαθμό χρειάζονται πολύ χρόνο για να αναρρώσουν. Για περίπου το 2% με 4% των ασθενών η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη και υποκύπτουν στην νόσο», προσθέτει ο Μόρτμαν που αποδίδει την θνητότητα στην ίδια την φύση του ιού.

«Πηγαίνει στο φλέγμα στις μεμβράνες και από εκεί μέσα στον πνεύμονα. Το σώμα προσπαθεί να τον ελέγξει μέσα από την φλεγμονή», λέει ο γιατρός. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πολύ σοβαρή αλληλουχία φλεγμονών στους πνεύμονες» που εμποδίζει το όργανο από το να οξυγονώνει επαρκώς το αίμα και να αφαιρεί το διοξείδιο του άνθρακα. Ως αποτέλεσμα οι ασθενείς παλεύουν να εισπνεύσουν περισσότερο αέρα για να ισορροπήσουν τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα.

«Θέλω ο κόσμος να καταλάβει τι μπορεί να προκαλέσει αυτός ο ιός. Πρέπει να το πάρουμε πολύ σοβαρά», λέει ο Μόρτμαν. «Πολύ από εμάς βρίσκονται ακόμα στο σκοτάδι. Πρέπει να το κατανοήσουμε όσο καλύτερα γίνεται. Αυτός είναι ο πρώτος μας ασθενής αλλά είμαι σίγουρος πως είναι ο πρώτος από πολλούς που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok