Πρόεδρος Eurogroup: Ελλάδα και πιστωτές είναι ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία για το χρέος

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 13:51
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μιλώντας στο CNBC, κατέστησε σαφές πως αν και παραμένουν «λίγα ζητήματα», οι Ευρωπαίοι πιστωτές, το ΔΝΤ και η Αθήνα κινούνται προς την επίλυσή τους. «Είμαστε σε καλό δρόμο για την οριστικοποίηση του προγράμματος με την Ελλάδα. Απομένουν λίγα ζητήματα που σχετίζονται με την ελάφρυνση του χρέους. Συνεργαζόμαστε με όλους τους θεσμούς για την επίτευξη συμφωνίας και έχω την αίσθηση ότι η πιθανότητα να κλείσουμε τις διαφορές είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ», δήλωσε από την Ουάσινγκτον, όπου γίνεται η εαρινή σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι ένα από τα πλέον επίμαχα ζητήματα του τρίτου προγράμματος στήριξης. Αρχικά, οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν ήθελαν να παραχωρήσουν την ελάφρυνση, κατόπιν διαφώνησαν με το ΔΝΤ στις εκτιμήσεις τους και δεν έχουν καταλήξει για την έκταση των μέτρων που είναι αναγκαία για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Το Reuters σημειώνει, επίσης, ότι οι ιθύνοντες της ευρωζώνης δεν συζητούν παράταση του ελληνικού προγράμματος και μετά τη λήξη του, ενώ η Αθήνα θα υπόκειται στη συνήθη επίβλεψη, όπως οι άλλες χώρες που ήταν ενταγμένες σε πρόγραμμα. Το Reuters μεταδίδει τη δήλωση του πρόεδρου του Eurogroup, Mário Centeno, ο οποιος απαντά σε δημοσιεύματα για παραχώρηση στην Ελλάδα προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ώστε να εξαρτάται λιγότερο από τις αγορές. Ούτε η Ιρλανδία ούτε η Κύπρος αποφάσισαν να ζητήσουν τέτοιου είδους πιστωτική γραμμή, αλλά αντίθετα επέλεξαν την «καθαρή έξοδο».

«Δεν γίνονται συζητήσεις για παράταση του ελληνικού προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές είναι προσηλωμένες στην έξοδο από το πρόγραμμα, όταν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο», ανέφερε ο Σεντένο.

Το πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζει, τέλος, ότι στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας - ΔΝΤ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στην Ελλάδα, δήλωσε: «Οι αγορές βλέπουν πιο ευνοϊκά από πριν την κατάσταση στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να υποστηρίξει την Ελλάδα».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok