ETHNIKI 300x250 July26 HOME

ΜΙΝΕΤΤΑ 300x250 banner ΗP

ARAG 300x250 HP

INTERLIFE 300x250 2021 Home

New Poseidon 300x250 banner FP

Αναζήτηση

 

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • ENGLISH

Ψηφιακή φορολογική ενημερότητα για συνεπείς οφειλέτες, με αυτόματο "κούρεμα"

Παρασκευή, 21 Απριλίου 2023 02:09

Ψηφιακή φορολογική ενημερότητα θα μπορούν να λαμβάνουν από τον επόμενο μήνα οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, με την προϋπόθεση να γίνεται κλιμακωτή παρακράτηση του χρέους τους, σε περιπτώσεις «κόκκινης» οφειλής, ενώ το πιστοποιητικό θα εκδίδεται χωρίς επίσκεψη στην εφορία.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) καθιερώνει από τον Μάιο ψηφιακές διαδικασίες και για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας με το όρο της παρακράτησης σε περίπτωση οφειλών.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς -ανάλογα με την περίπτωση- η κλίμακα παρακράτησης διαμορφώνεται σε σχέση με το ύψος των ρυθμισμένων οφειλών, το ποσό που έχει καταβληθεί και κυρίως το μέγεθος της είσπραξης στην περίπτωση χρημάτων.

Με το νέο καθεστώς οι οφειλέτες που θέλουν να εισπράξουν χρήματα ή να πωλήσουν ακίνητα, αλλά έχουν ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους για έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας ηλεκτρονικά, στην ψηφιακή πύλη myAADE και σε ελάχιστο χρόνο θα λαμβάνουν το αποδεικτικό, το οποίο είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση των συναλλαγών τους. Στο αποδεικτικό, το οποίο θα έχει ισχύ μέχρι 1 μήνα, θα αναγράφεται το ποσοστό που θα παρακρατεί η Εφορία από τα χρήματα που πρόκειται να εισπράξει ο φορολογούμενος ή από το τίμημα της μεταβίβασης ακινήτου.

Επισημαίνεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία τα ποσοστά παρακράτησης διαμορφώνονται ανάλογα με τη περίπτωση ως εξής:

*Είσπραξη χρημάτων: Το ποσοστό της παρακράτησης διαμορφώνεται από 10% έως και 70% και ορίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών υπηρεσίας εντός των ακόλουθων κατά περίπτωση ορίων:

10% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό μεγαλύτερο του 70% της ρυθμισμένης οφειλής.

30% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του 50% έως και 70% της ρυθμισμένης οφειλής.

50% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του 30% έως και 50% της ρυθμισμένης οφειλής.

70% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό έως και 30% της ρυθμισμένης οφειλής.

*Περιοδική είσπραξη χρημάτων: Το ποσοστό παρακράτησης ορίζεται στο 10% επί του εισπραττόμενου ποσού εφόσον το ποσό της ρυθμισμένης οφειλής που υπολείπεται δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Εάν η συνολική εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή είναι άνω των 20.000 ευρώ, τότε το ποσοστό που θα παρακρατείται από τα χρήματα θα πρέπει:

- να αντιστοιχεί στην κάλυψη 1 δόσης της τηρούμενης ρύθμισης/ ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας και
- να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 10% του εισπραττόμενου ποσού, αλλά να μην υπερβαίνει το 30% αυτού.

*Μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος: Εφόσον υπάρχουν οφειλές σε ρύθμιση ή οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με ποσό παρακράτησης ποσοστού 70% επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση.

Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ, ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιμήματος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή. Εάν το τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και το ποσό της παρακράτησης, υπολογιζόμενο επί του τιμήματος είναι μικρότερο των οφειλών, εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας με υπολογισμό του ποσού της παρακράτησης επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της παρακράτησης που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτό δεν υπερβαίνει το τίμημα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρόστιμο 628.450 ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε γνωστή εταιρεία παιχνιδιών

Μύκονος: Φοροδιαφυγή σχεδόν 1 εκατ. ευρώ με 200 πολυτελείς βίλες μέσω Airbnb

επιστροφή στην κορυφή

Σχετικά Άρθρα

  • Επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο του Θάνου Πλεύρη στο Κολωνάκι
  • Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Πορτοκαλί προειδοποίηση για καταιγίδες μέχρι τη Δευτέρα
  • Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 2 έως 6 Νοεμβρίου
  • ΔΕΔΔΗΕ: Από 1ης Νοεμβρίου το χειμερινό ωράριο της διζωνικής μειωμένης τιμολόγησης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Από σήμερα το νέο τέλος των 2 ευρώ στις ηλεκτρονικές αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε.
  • ΣΤΑΣΥ: Κλείνουν στις 21:40 οι σταθμοί από την Εθνική Άμυνα έως το Χαλάνδρι έως τις 5 Νοεμβρίου λόγω εργασιών
  • Επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο του Θάνου Πλεύρη στο Κολωνάκι
  • Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Πορτοκαλί προειδοποίηση για καταιγίδες μέχρι τη Δευτέρα
  • Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 2 έως 6 Νοεμβρίου
  • Allianz Beach Arena for the LA28 Olympic and Paralympic Games joins the Allianz Family of Stadiums

Copyright ©2026 e-Asfalistiki


main version