Την επόμενη εβδομάδα η «επιστρεπτέα προκαταβολή» σε περίπου 90.000 επιχειρήσεις
Τετάρτη, 06 Μαΐου 2020 10:59Την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη θα εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ της «επιστρεπτέας προκαταβολής» σε περίπου 90.000 επιχειρήσεις, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα το πρόγραμμα θα επαναληφθεί τον Ιούνιο.
Πρόκειται για ενίσχυση της ρευστότητας μέσω κρατικών δανείων, με περίοδο χάριτος το 2020 και το 2021 και επιτόκιο σήμερα κάτω του 1%.
Ο υπουργός δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποπληρώσει νέο τμήμα του δανείου του ΔΝΤ, καθώς οι πόροι από την έξοδο στις αγορές θα χρησιμοποιούνται για τα ταμειακά διαθέσιμα και επ' ωφελεία της κοινωνίας. Παράλληλα, η χώρα θα μπορούσε να βγει στις αγορές ακόμη δύο φορές έως το τέλος του έτους, αλλά όχι με βιάση και πίεση, όπως ανέφερε.
Ο υπουργός είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θέλει πιο γρήγορα και με λιγότερη γραφειοκρατία να δώσουν οι τράπεζες ρευστότητα στην οικονομία, μέσω της αξιοποίησης εθνικών και κοινοτικών πόρων.
Επίσης, ότι θα υπάρξει άμεσα πρωτοβουλία για τις απώλειες των ιδιοκτητών ακινήτων μετά τη μείωση στην καταβολή ενοικίων από όσους επλήγησαν.
Από το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν για την ενίσχυση της απασχόλησης προσδοκάται άνω του 1,5 δισ. ευρώ, που θα επεκταθεί και στην εστίαση και στον τουρισμό (εποχικοί εργαζόμενοι).
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθει φέτος σε περίπου 8 δισ. ευρώ, με αυξημένο το κομμάτι για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.
Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι μεταφέρθηκε επιπλέον κονδύλι 15 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί διαφορετικά το θέμα των επιστημόνων.
Σχετικά Άρθρα
- Παράταση υποβολής δικαιολογητικών και καταβολής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
- ΥΠΟΙΚ: Διευκρινίσεις για αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
- Παράταση στην υποβολή δικαιολογητικών για την επιστρεπτέα προκαταβολή
- Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Παράταση υποβολής ηλεκτρονικά των δικαιολογητικών έως 31 Αυγούστου
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
Jaguar: Νέο ηλεκτρικό Type 01 με αρχική τιμή τα 130.500 δολάρια -
Allstate to hold Q3 2026 earnings call Nov. 5, 2026 -
Ποινική δίωξη σε βάρος του Φίλιππου Καμπούρη, της συζύγου του και των υπόλοιπων κατηγορουμένων -
Υδρόγειος Ασφαλιστική: Η Choose αναλαμβάνει την επικοινωνία για τη νέα εταιρική της ταυτότητα -
HDI Global: Διεθνής επέκταση στον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης με επικεφαλής τον Colin Lavey -
ΟΔΔΗΧ: Στο 2,38% το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας