ETHNIKI 300x250 July26 HOME

ΜΙΝΕΤΤΑ 300x250 banner ΗP

ARAG 300x250 HP

INTERLIFE 300x250 2021 Home

New Poseidon 300x250 banner FP

Αναζήτηση

 

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • ENGLISH

ΑΑΔΕ: 6 εκατ. κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου την τελευταία τριετία

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 09:51

Περισσότερες από 6 εκατ. κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου εφάρμοσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων την τελευταία τριετία.

Από τις κατασχέσεις, εισπράχθηκαν 3,9 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές φορολογούμενων στο εννιάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη, από τα οποία τα 2,4 δισ. ευρώ αφορούν σε παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και 1,5 δισ. ευρώ «φρέσκα».

Στο εννιάμηνο αποκαλύπτεται ότι 1.322.900 οφειλέτες (94,5%) με χρέη έως 3.000 ευρώ, έχουν συνδράμει μόλις το 18,7% των συνολικών εισπράξεων. Ειδικότερα, 283,3 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,512 δισ. ευρώ. Οι μεγαλοοφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ, συνέδραμαν 658,175 εκατ. ευρώ και είναι μόλις 1.899 φορολογούμενοι.

Ως προς τον αριθμό των επιβληθεισών κατασχέσεων, ο κ. Πιτσιλής διευκρίνισε ότι είναι μεθοδολογικά εσφαλμένο να συγκρίνεται ο αριθμός των επιβληθεισών κατασχέσεων με τον αριθμό των οφειλετών, καθώς σε έναν οφειλέτη μπορεί να έχουν επιβληθεί περισσότερες από μία κατασχέσεις. «Με άλλα λόγια, το πλήθος των κατασχετηρίων εις χείρας τρίτων, και δη των ηλεκτρονικών, για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος τον τελευταίο καιρό, δεν αντιστοιχίζεται με σχέση ένα προς ένα με το πλήθος των οφειλετών», τόνισε.

Όπως ανακοίνωσε, το σύνολο των κατασχετηρίων για το 2017, έφτασε τις 1.643.500 κατασχέσεις για περίπου 312.000 οφειλέτες, δηλαδή περίπου 5,3 κατασχετήρια ανά ΑΦΜ.

Περαιτέρω, επεσήμανε ότι το πλήθος των κατασχετηρίων αυτών βαίνει μειούμενο μετά από έγγραφο της Α.Α.Δ.Ε. του Δεκεμβρίου 2017, με την οποία παρασχέθηκαν οδηγίες στις ΔΟΥ για την αξιοποίηση του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών -Σ.Μ.Τ.Λ. & Λ.Π., πριν από την επιβολή κατάσχεσης στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων.

Εξάλλου, όπως ανέφερε, το ότι οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων, με βάση τις επιχειρησιακές στοχεύσεις της ΑΑΔΕ, δεν προέρχονται από μικρές οφειλές προκύπτει ενδεικτικά από τα ακόλουθα στοιχεία:

- Ακατάσχετος λογαριασμός

- Όσοι έχουν οφειλές στο ελληνικό Δημόσιο είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Το μοναδικό «όπλο» που έχουν είναι να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Τον ακατάσχετο λογαριασμό μπορούν να τον δημιουργήσουν στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στη διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) και πρέπει να επιλεγεί η ενότητα «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».

Οι καταθέσεις σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο, αλλά σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Κατά προτεραιότητα πρέπει να δηλώνεται ως ακατάσχετος ο λογαριασμός της μισθοδοσίας. Στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς το υπόλοιπο διαιρείται ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων.

Τεκμαίρεται ότι στον συνδικαιούχο αναλογεί το υπάρχον χρηματικό ποσό διαιρεμένο με το σύνολο των συνδικαιούχων.

Για παράδειγμα σε λογαριασμό με υπόλοιπο 2.400 ευρώ, και δύο συνδικαιούχους, δεν μπορεί να επιβληθεί κατάσχεση (αν ο λογαριασμός έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος), καθώς υπάρχει το όριο προστασίας των 1.250 ευρώ.

Γενικώς, σε κοινούς λογαριασμούς, κατάσχεται το ένα δεύτερο αν οι δικαιούχοι είναι δύο και το ένα τρίτο αν οι δικαιούχοι είναι τρεις.

Πηγή: athina984.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 1 δισ. ευρώ πλουσιότεροι οι Έλληνες

Δικαστήριο επιστρέφει το δώρο Χριστουγέννων σε υπαλλήλους του Δήμου Θεσσαλονίκης

επιστροφή στην κορυφή

Σχετικά Άρθρα

  • Κακοκαιρία «AGNETA»: Σε κατάσταση RED CODE επτά περιοχές μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Προστασίας
  • Επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο του Θάνου Πλεύρη στο Κολωνάκι
  • Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 2 έως 6 Νοεμβρίου
  • ΔΕΔΔΗΕ: Από 1ης Νοεμβρίου το χειμερινό ωράριο της διζωνικής μειωμένης τιμολόγησης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Κακοκαιρία «AGNETA»: Σε κατάσταση RED CODE επτά περιοχές μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Προστασίας
  • Elvalhalcor: Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Νικόλαος Καραμπατέας
  • Γ. Καραβίας (Eurobank): Το κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη έχει διαρραγεί - Δημοσιονομική σύνεση και επενδύσεις η απάντηση
  • Η Wyndham Hotels & Resorts ανακοινώνει νέα στρατηγική συνεργασία με την HotelREZ Hotels & Resorts
  • Barclays PLC Q326 Results Announcement
  • Η CrediaBank ολοκλήρωσε τη συγχώνευση με την Ευρώπη Holdings

Copyright ©2026 e-Asfalistiki


main version