Τσίπρας: Οδεύουμε σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Όσο κι αν αυτό δεν βολεύει μερικούς

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 08:25

Την προσφορά του θεσμού των περιφερειακών συνεδρίων στην οργάνωση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας όχι από το Κέντρο αλλά από τις Περιφέρειες, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου, στη Ρόδο.

«Οδεύουμε σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Όσο κι αν αυτό δεν βολεύει μερικούς»

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «τα πράγματα είναι ξεκάθαρα όσο κι αν αυτό δεν βολεύει μερικούς: Οδεύουμε σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Σε μια έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και το κυριότερο, χωρίς νέες βαριές δεσμεύσεις για τα χώρα και το λαό, όπως κάποιοι προεξοφλούσαν ότι θα συμβεί και δεν το έκρυβαν μάλιστα με συνεχείς τους δηλώσεις, λίγους μήνες πριν».

«Σήμερα μετά από οκτώ ολόκληρα σκληρά χρόνια, η οικονομία ξαναπατάει στα πόδια της και η Ελλάδα είναι σε θέση μετά από πολύ καιρό να διαμορφώσει αυτόνομα τη δική της αναπτυξιακή πολιτική, να φτιάξουμε το δικό μας σχέδιο, βασισμένο στις δικές μας ανάγκες, χωρίς τις υποδείξεις τρίτων», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο Ν. Αιγαίου. Σημείωσε ότι «άμεσα, μέσα από σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που είναι ήδη έτοιμη, πρόκειται να προχωρήσουμε στην υλοποίηση μιας δέσμευσης της κυβέρνησης, εμβληματικού και ιστορικού χαρακτήρα δέσμευσή μας». Απαντώντας έτσι και σε αναφορά του Περιφερειάρχη που ζήτησε μειωμένο ΦΠΑ αντί του μεταφορικού ισοδύναμου, ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι «δεν πρέπει να συσχετίσουμε τη συζήτηση για το μεταφορικό ισοδύναμο με τη φορολογική πολιτική», επισημαίνοντας ότι «είναι αίτημα δεκαετιών των νησιωτών μας».

«Οι ανοδικές τάσεις στον τουρισμό συνδυάζονται με αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα αυτόν»

Μιλώντας για τη «βασική παραγωγική δραστηριότητα» για την περιφέρεια του Νότιου Αιγίου, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι οι επιδόσεις βελτιώνονται, καθώς το 2017 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ: Οι αφίξεις αυξήθηκαν 12%, οι διανυκτερεύσεις 16%, οι εισπράξεις 17%. Είπε ότι η τάση αυτή, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, θα συνεχιστεί και φέτος και πως ακόμα πιο θετικό είναι το γεγονός ότι οι ανοδικές τάσεις στον τουρισμό συνδυάζονται με αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα αυτόν.

Ανοίγονται οι προοπτικές μεγαλύτερης αξιοποίησης του δυναμικού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ανοίγονται οι προοπτικές μεγαλύτερης αξιοποίησης του δυναμικού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ανάπτυξη των οποίων πρέπει να σχεδιαστεί με σεβασμό στο περιβάλλον και στις υπόλοιπες χρήσεις των νησιών. Επ' αυτού επεσήμανε ότι αναθεωρείται το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στη λίστα των νησιών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα για τη μετάβαση των νησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθαρή ενέργεια, επιδιώκεται να είναι η Ρόδος, καθώς και νησιά των Κυκλάδων.

Ειδικότερα, για το Νότιο Αιγαίο, ο προϋπολογισμός του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος υπερδιπλασιάζεται από 25 σε 58 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτώντας συνολικά 57 έργα. Επίσης, ακόμα 47 έργα που είχαν υποβληθεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Νότιου Αιγαίου εντάσσονται σε άλλα προγράμματα, εξασφαλίζοντας άλλα 55 εκατομμύρια ευρώ.

«Η αύξηση του ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνολογικού και βοηθητικού προσωπικού, στο τομέα της υγείας, είναι όπως σε όλη τη χώρα ένας διαρκής στόχος της πολιτικής μας»

Μιλώντας για τον τομέα της Υγείας, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η αύξηση του προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνολογικού και βοηθητικού είναι όπως σε όλη τη χώρα ένας διαρκής στόχος της πολιτικής μας σε αυτόν τον τομέα. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «δώσαμε μάχη ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο στη Σαντορίνη να μη ρημάξει, αλλά να λειτουργήσει». Υπογράμμισε ότι η απαξίωση της δημόσιας Υγείας δεν ήταν ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά μια στοχευμένη επιλογή που ξεκίνησε πολύ πριν από τα μνημόνια, από το μεγάλο πάρτυ της διαφθοράς και διαπλοκής μέχρι τη στοχευμένη υποβάθμιση του ΕΣΥ προς όφελος κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων. «Αν χρειαστεί θα συγκρουστούμε για μια ακόμη φορά με συμφέροντα μεγάλα και μικρά», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok