Μητσοτάκης: Στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 16:32«Επαναβεβαιώσαμε την απόλυτη ενότητά μας, τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους Ευρωατλαντικούς Συμμάχους μας, σε περίπτωση που υπάρξει μια εισβολή από πλευράς της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των ευρωπαίων ηγετών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης.
«Ταυτόχρονα επαναβεβαιώσαμε την πίστη μας στο διάλογο και στην ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία, είτε μέσω του σχήματος της Νορμανδίας, είτε μέσω του ΟΑΣΕ, είτε μέσω διμερών επαφών που τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να έχουν με τη Ρωσία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Εξάλλου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα βρεθεί αύριο στη Μόσχα για συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του, όπου θα επαναλάβει τις θέσεις της χώρας που αποτελούν εξάλλου τις θέσεις όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι έντονο για τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς κατοικούν στην Ουκρανία δεκάδες χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιες είναι οι σκέψεις του όσον αφορά τη νεότερη κλιμάκωση με τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «Επανεπιβεβαιώσαμε, για μία ακόμα φορά, την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Την ίδια στιγμή, θέλουμε να κρατήσουμε όλους τους διπλωματικούς διαύλους ανοιχτούς. Ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο».
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Σύνοδο ΕΕ-Αφρικής λέγοντας τα εξής:
«Σε λίγη ώρα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με Αφρικανούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων το πλαίσιο συνεργασίας ΕΕ-Αφρικής, με ορίζοντα το 2030.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που γειτνιάζει με την Αφρική, έχει παραδοσιακά στενούς δεσμούς με την Αφρική. Ταυτόχρονα είναι μια χώρα η οποία δε βαρύνεται από κάποιο αποικιοκρατικό παρελθόν, κατά συνέπεια οι δυνατότητές μας να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στην Αφρική είναι πάρα πολύ σημαντικοί. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου μια σειρά από πρωτοβουλίες διασύνδεσης μεταξύ της Αφρικανικής Ηπείρου και της Ευρώπης, ειδικά στον τομέα της ενέργειας.
Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο ηλεκτρικό καλώδιο το οποίο προτιθέμεθα να δρομολογήσουμε το οποίο θα ενώνει την Αίγυπτο με την Ελλάδα και κατά συνέπεια την Αφρική με την Ευρώπη, έτσι ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε πολύ φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, παραγόμενη από τον ήλιο, από την Αφρική στην Ευρώπη. Είναι μία μόνο πτυχή των θεμάτων που θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα το απόγευμα και αύριο το πρωί.
Είναι μία μόνο πτυχή των θεμάτων που θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα το απόγευμα και αύριο το πρωί».
Σχετικά Άρθρα
- Συνάντηση Μητσοτάκη με Πρόεδρο Λιθουανίας - Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή άμυνα και η ενεργειακή ασφάλεια
- Μητσοτάκης: Η διπλή αναβάθμιση επιβεβαιώνει την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής
- Μήνυμα Μητσοτάκη προς Τουρκία από την Αίγυπτο: Σταθερότητα δεν σημαίνει υποχωρητικότητα, ούτε ανοχή σε τετελεσμένα
- Κ. Μητσοτάκης: Επιτάχυνση της κρατικής αρωγής και της αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
Κικίλιας σε Βελόπουλο: «Να πάρει πίσω όσα είπε για το Λιμενικό και τα τουρκικά αλιευτικά» -
Σε πιλοτική λειτουργία το Athens Move του Δήμου Αθηναίων με τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία -
Στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η πρώτη Προεδρία του NEFI -
Willis appoints Mike Williams as North America Public Sector and Education Industry Leader -
ΚΕΦΙΜ: Στη σωστή κατεύθυνση ο αποταμιευτικός «κουμπαράς» των παιδιών -
Aon Forecasts 9% Average Increase in Global Medical Plan Costs for 2027