Άρση ασυλίας για Π. Πολάκη και Δ. Καλαματιανό αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 17:15
Άρση ασυλίας για Π. Πολάκη και Δ. Καλαματιανό αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής

Την άρση ασυλίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη και Διονύση Καλαματιανού αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, με 174 ψήφους υπέρ, 97 ψήφους κατά της άρσης ασυλίας και 9 «παρών», η Ολομέλεια αποφάσισε την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη ύστερα από μήνυση που υπέβαλε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση, σε ανάρτηση του βουλευτή στο Facebook

Συγκεκριμένα, ύστερα από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», σύμφωνα με το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς «χάρισε» πάνω από μισό δισ. ευρώ σε εφοπλιστές που είχαν πάρει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και δεν καταλογίστηκαν ευθύνες στα στελέχη της τράπεζας, καθώς είχε ψηφιστεί το 2019 διάταξη για το ακαταδίωκτο, ο Π. Πολάκης προέβη σε ανάρτηση στο Facebook, με την οποία απευθύνθηκε στον διοικητή της ΤτΕ ως εξής: «Αρχιτραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, τον Φλεβάρη του 2019 είχες κάνει έκτακτη σύσκεψη για το δικό μου νόμιμο δάνειο των 100.000 ευρώ, το οποίο αποπληρώνεται κανονικότατα. Τώρα που αποκαλύφθηκε από το "Documento" πως η πέντε φορές ανακεφαλαιοποιημένη, με τα δικά μας λεφτά, Τράπεζα Πειραιώς του Σάλλα και του Μεγάλου πρακτικά διέγραψε 900 εκατομμύρια ευρώ, από δάνεια ενός δισ. που είχε δώσει σε πέντε εφοπλιστές, θα κάνεις καμιά σύσκεψη; Θα ζητήσεις ευθύνες; Θα ζητήσεις τα χρήματα πίσω για να θωρακίσεις την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος; Θα απαιτήσεις από την Τράπεζα Πειραιώς να στείλει στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν τα τραπεζικά στελέχη που τα χορήγησαν; Ή θα κάνεις την πάπια; Με ακούς, ελεεινέ και τρισάθλιε αρχιτραπεζίτη, που σου κάτσαν στον λαιμό τα 100.000 του δικού μου δανείου, που το πήρα γιατί ζοριζόμουνα, καθώς, ως υπουργός, δεν δούλευα ως γιατρός και βέβαια δεν έπαιρνα μίζες; Με ακούς, ελεεινέ και τρισάθλιε υπονομευτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ήθελες προληπτική γραμμή και νέο μνημόνιο και τώρα καταπίνεις αμάσητα 900 εκατομμύρια ευρώ, που γλεντοκόπησαν τα φιλαράκια σου οι εφοπλιστές, μαζί με τα κοράκια της Τράπεζας Πειραιώς και της Marfin του Βγενόπουλου; Τίποτα δεν θα ξεχαστεί, Γιάννη Στουρνάρα, και η άλλη φορά θα είναι αλλιώς. ΥΓ.: Ψάχνω κι εκείνο το πιθηκάκι της πληρωμένης δημοσιογραφίας, τον Υποφάντη του βοθροκάναλου του ΣΚΑΪ, να δω αν πήγε σε κανένα ATM να δει αν βγάζει 900 εκατομμύρια ευρώ το μηχάνημα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράμμισε ότι το παραπάνω κείμενο συνδέεται με την κοινοβουλευτική και πολιτική του δραστηριότητα, είπε ότι η μήνυση του Γιάννη Στουρνάρα εντάσσεται στις άθλιες μεθοδεύσεις που επινοεί και μετέρχεται το διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο σύστημα για να συγκαλύπτει τα σκάνδαλά του και για να εκδικείται όσους επιμένουν στην ανάδειξη αυτών και απαιτούν τον έλεγχο και την τιμωρία των πρωταγωνιστών τους.

«Στη μήνυσή του, o κ. Στουρνάρας λέει ότι η φράση "ελεεινέ και τρισάθλιε αρχιτραπεζίτη", δεν συνάδει με το κύρος της θέσης του και πως τέτοιες εκφράσεις ασκούν βλαπτική επίδραση σε βάρος της ίδιας της ΤτΕ. Κύριε αρχιτραπεζίτη, βλαπτική επίδραση σε βάρος της ΤτΕ ασκούν οι πράξεις και οι παραλείψεις σου. Όχι οι δικοί μου πολιτικοί χαρακτηρισμοί και η κριτική που σου ασκώ», είπε ο Παύλος Πολάκης.

«Αν εγώ καταμήνυα τον σημερινό υπουργό υπανάπτυξης, τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για όσα έχει πει και έχει γράψει κατά καιρούς για εμένα ή πολύ περισσότερο ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε μηνύσεις εναντίον του, επικαλούμενος το ίδιο επιχείρημα με τον Γιάννη Στουρνάρα, ότι δηλαδή δεν συνάδει με το κύρος του πρωθυπουργού της χώρας να τον αποκαλείς "αλήτη" μέσα στο Κοινοβούλιο ή να τον αποκαλείς "τρισάθλιο", είναι βέβαιο ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, αντί για το καθημερινό στασίδι στα κανάλια, θα είχε πιάσει μόνιμη θέση κατηγορουμένου στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων», ανέφερε επίσης ο Παύλος Πολάκης.

Ο Παύλος Πολάκης, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, απευθύνθηκε στην εθνική αντιπροσωπεία, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι «ούτε τον Στουρνάρα ούτε τις μηνύσεις του» φοβάται. Όμως, όπως είπε, είναι νομικά και ουσιαστικά αβάσιμη η μήνυση του διοικητή της ΤτΕ, είναι μια μήνυση εκδικητική, επειδή έχει ασκήσει κριτική για πράξεις και παραλείψεις του κ. Στουρνάρα. «Κάνοντας το χατίρι στον Στουρνάρα και αίροντας την ασυλία μου -φοβούμενοι ότι μπορεί να ζητήσει να πληρωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάποιων υπουργών σας και κυρίως του κόμματός σας- κάνοντας το χατίρι του Στουρνάρα, πρέπει να γνωρίζετε ότι ανοίγετε διάπλατα την Κερκόπορτα της ποινικοποίησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δημιουργείτε αντισυνταγματικό προηγούμενο φαλκίδευσης της ελευθερίας του λόγου του βουλευτή, το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και εναντίον σας στο μέλλον, από μια διαφορετική πλειοψηφία», είπε ο Παύλος Πολάκης, απευθυνόμενος στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Την άρση ασυλίας του ζήτησε ο Διονύσης Καλαματιανός

Ο Διονύσης Καλαματιανός επισήμανε ότι η εισαγγελική Αρχή αναζήτησε τον φερόμενο ως υπογράφοντα και βεβαίωσε ότι αυτό το πρόσωπο δεν ταυτοποιήθηκε και είναι άγνωστο.

«Η Εισαγγελία, όπως ειδικά προβλέπεται, δεν μπορεί να προβεί σε καμία άλλη αξιολόγηση του περιεχομένου της καταγγελίας και διαβίβασε τον φάκελο στη Βουλή. Πρόκειται, δηλαδή, ουσιαστικά για μια ανώνυμη επιστολή. Μια ανώνυμη επιστολή με ανυπόστατο, απόλυτα ψευδές και συκοφαντικό περιεχόμενο. Έχει ως μόνο στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις και να προσπαθήσει να με πλήξει ηθικά και πολιτικά», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, o οποίος όμως ζήτησε την άρση της ασυλίας του.

«Ζητώ την άρση της βουλευτικής ασυλίας μου, διότι επιθυμώ να ξεκαθαρίσει ενώπιον της Δικαιοσύνης αυτή η βρώμικη επίθεση εναντίον μου και να ξεσκεπαστούν ο/οι θρασύδειλοι, που, κρυπτόμενοι, επιδιώκουν να με πλήξουν με αυτόν το σκαιό τρόπο. Αμέσως μετά την αποκάλυψη της πραγματικής τους ταυτότητας, θα καταστεί εφικτό να υποβάλλω έγκληση, ώστε να τους επιβληθούν οι δέουσες ποινικές κυρώσεις», είπε ο Διονύσης Καλαματιανός. Και συνέχισε: «Το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, στο οποίο προεδρεύει ο εκάστοτε γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, σύμφωνα με τον νόμο 2932/2001 (Α' 145), γνωμοδοτεί μεταξύ άλλων για μεταβολή των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και για μειοδοτικούς διαγωνισμούς για τη σύναψη σύμβασης ή συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας. Το Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους φορέων της ακτοπλοΐας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας εκφράζει απλή γνώμη για τα θέματα αυτά. Ο εκάστοτε υπουργός Ναυτιλίας έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα και μπορεί να αποδεχθεί ή όχι την απλή γνώμη του Συμβουλίου. Όλες οι γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου ανακοινώνονται και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Το ίδιο έγινε και με τη συγκεκριμένη, για την οποία ο ψευδώνυμος επιστολογράφος ψευδώς ισχυρίζεται ότι δήθεν πλαστογράφησα το απόσπασμα των οικείων πρακτικών».

Ο βουλευτής επεσήμανε, εξάλλου, ότι «ο ψευδώνυμος επιστολογράφος ψευδώς ισχυρίζεται ότι δήθεν με φωτογραφική προκήρυξη μετέτρεψε σε άγονη τη γραμμή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης "Κέρκυρα - Παξοί - Βασιλική Λευκάδας - Πισαετός Ιθάκης - Σάμη Κεφαλληνίας - Ζάκυνθος και επιστροφή" και δήθεν την ανέθεσε σε μια εταιρεία», καθώς, ως γενικός γραμματέας, καμία προκήρυξη δεν μπορούσε να υπογράψει, καμία γραμμή δεν μπορούσε να μετατρέψει σε άγονη και καμία σύμβαση δεν μπορούσε να υπογράψει με οιαδήποτε εταιρεία, καθώς δεν είχε καμία τέτοια αρμοδιότητα.

«Η προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών με συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου όγδοου του Ν. 2932/2001 (Α' 145) και μόνο ο εκάστοτε υπουργός μπορούσε να προκηρύξει και να συνάψει τέτοια σύμβαση. Το δρομολόγιο αυτό και η σύνδεση των νησιών του Ιονίου με πλοίο ήταν αίτημα των φορέων των νησιών», είπε ο κ. Καλαματιανός. Και πρόσθεσε: «Καθ' όλη τη διάρκεια της παρουσίας μου στο υπουργείο Ναυτιλίας, είχα ως μοναδικό μου στόχο και ενδιαφέρον να υπηρετήσω το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες. Συγκρούστηκα με συμφέροντα και εκτέλεσα τα καθήκοντά μου με εντιμότητα και ακεραιότητα».

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok