Στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας για τη ΓΣ του ΟΗΕ

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 08:16
Στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας για τη ΓΣ του ΟΗΕ

Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για την εβδομάδα υψηλού επιπέδου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το πρόγραμμα των διμερών επαφών, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, όμως ενδεικτικά αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του, με χρονολογική σειρά, των: Γκάμπια, Κόστα Ρίκα, Κύπρος, Αλγερία, Κιργιζία, Παναμά, Αρμενίας, Αιγύπτου και Γκάνας, καθώς και με τον υπουργό Βιομηχανίας των ΗΑΕ.

Δεν έχει υπάρξει αίτημα και δεν προβλέπεται συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη.

Ακόμη, τη Δευτέρα ο κ. Δένδιας αναμένεται να συμμετάσχει σε συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Την Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, θα χαιρετίσει διαδικτυακά την εκδήλωση για την παρουσίαση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου εξωστρέφειας. Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα απευθύνει ομιλία ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής θα παρουσιάσει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, ενώ θα ακολουθήσει χαιρετισμός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η περαιτέρω προώθηση της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας, αλλά και η ευρύτερη ενίσχυση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Την Τετάρτη, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην 10η υπουργική συνάντηση της Κοινότητας Δημοκρατιών, η οποία διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ρουμανίας.

Νωρίτερα χθες, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον νέο γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου και στη συνέχεια με τον πρέσβη των ΗΑΕ Σουλεϊμάν Χάμιντ Σάλεμ Αλ Μαζρούι. Χθες το βράδυ απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης της υπηρεσίας διπλωματικού και ιστορικού αρχείου του ΥΠΕΞ, η οποία διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Την Παρασκευή θα δεχθεί στο ΥΠΕΞ τους πρέσβεις των χωρών της ASEAN (Βιετνάμ, Ινδονησία, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες). Ενδέχεται ακόμη να συναντηθεί με τον Πορτογάλο ομόλογό του, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής των MED-9, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της χώρας του.

Στις 28 Σεπτεμβρίου αναμένεται να μεταβεί στην Πολωνία, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συναντηθεί στην Αθήνα με την γενική γραμματέα του Regional Cooperation Council. Υπενθυμίζεται εν προκειμένω ότι η Ελλάδα ασκεί την προεδρία της πρωτοβουλίας για τη συνεργασία στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη μέχρι τον Ιούλιο του 2022.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, νωρίτερα χθες μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στα πλαίσια της ΔΕΘ, σε συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης. Αργότερα σήμερα θα διεξαχθεί, υπό τον ΑΝΥΠΕΞ, ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης με τίτλο «Τα Δυτικά Βαλκάνια συμμετέχουν στον διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, στην οποία θα συμμετάσχουν υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Δυτικών Βαλκανίων.

Την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής των EUMED και θα παρίσταται στις διμερείς συναντήσεις τού πρωθυπουργού.

Την Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες και την επομένη θα έχει σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους Επιτρόπους.

Τέλος, ο υφυπουργός Ανδρέας Κατσανιώτης πρόκειται να μεταβεί στο Μεξικό μεταξύ 26 και 28 Σεπτεμβρίου, όπου θα εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό, στις εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 200 ετών από την αναγνώριση ανεξαρτησίας του Μεξικού. Κατά την παραμονή του, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της εκεί ομογένειας και της Εκκλησίας.

Αυτή ήταν η πρώτη δια ζώσης ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από την έναρξη της πανδημίας. Η ενημέρωση θα πραγματοποιείται από εδώ και στο εξής κάθε δύο εβδομάδες, την Τετάρτη στις 13.00, πλην απροόπτου ή ανειλημμένων υποχρεώσεων λόγω του προγράμματος του υπουργού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok