Πύλη εξόδου ξανά η Ειδομένη - Εκατοντάδες πρόσφυγες στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021 17:23
Πύλη εξόδου ξανά η Ειδομένη - Εκατοντάδες πρόσφυγες στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία

Πύλη εξόδου προσφύγων και μεταναστών γίνεται ξανά η Ειδομένη, από όπου εκατοντάδες άνθρωποι επιχειρούν να περάσουν στη Βόρεια Μακεδονία και, στη συνέχεια, να συνεχίσουν για άλλες χώρες της Ευρώπης. Μόνο την περασμένη Τρίτη οι αστυνομικοί της Βόρειας Μακεδονίας επαναπροώθησαν στη χώρα μας περίπου 300 πρόσφυγες που είχαν περάσει παράνομα τη συνοριακή γραμμή.

Πλέον, οι προσπάθειες δεκάδων ατόμων να μπουν στη Βόρεια Μακεδονία είναι καθημερινές και όλες έχουν την ίδια κατάληξη. Οι αστυνομικοί στην άλλη πλευρά των συνόρων ανοίγουν την πόρτα του αγκαθωτού φράχτη και τους στέλνουν πίσω στην Ελλάδα.

«Έχουμε πάλι πρόβλημα, ειδικά τώρα που δεν έχουμε και περιπολικά. Έρχονται στην Ειδομένη με τρένα και με τα πόδια και περιμένουν κρυμμένοι στα χωράφια την ευκαιρία για να διαβούν τον φράχτη» τόνισε η κοινοτάρχης Ειδομένης, Ξανθούλα Σουπλή, η οποία έκανε λόγο για «ανεπαρκή αστυνομική δύναμη για την προστασία των κατοίκων».

Η Κοινότητα της Ειδομένης μέχρι πριν από τρεις ημέρες είχε στη διάθεσή της τρία περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας. Όμως, στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων για τον κορωνοϊό, και τα τρία περιπολικά τέθηκαν από την Τρίτη στη διάθεση του υγειονομικού «πολέμου»: το ένα για ελέγχους στο πρατήριο ΕΚΟ και τα άλλα δύο στην ευρύτερη περιοχή του Ανθόφυτου. Η συνέπεια της αλλαγής στις περιπολίες στην Ειδομένη για τα θέματα Covid έχει αναστατώσει την Τοπική Κοινότητα, καθώς μόλις τη Δευτέρα σημειώθηκαν αιματηρές συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών, κυρίως Αφγανών και Πακιστανών, κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν ο παλιός καταυλισμός της Ειδομένης.

«Οι μόνοι που έχουν απομείνει για την ασφάλεια των συνόρων είναι τα λιγοστά μέλη της Frontex, αλλά, όπως φαίνεται, δεν αρκούν» σημείωσε η κα. Σουπλή.

Πώς φτάνουν στην Ειδομένη

Το σκηνικό είναι παρόμοιο με αυτό των προηγούμενων χρόνων κατά τα οποία οι μετανάστες επέλεγαν τη «βαλκανική διαδρομή» προς τη Βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων-μεταναστών ταξιδεύει με τρένα σε καθημερινή βάση από τη Θεσσαλονίκη προς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες επιβιβάζονται κρυφά στα εμπορικά τρένα από τη δυτική Θεσσαλονίκη με στόχο την άφιξή τους στην Ειδομένη, όπου λίγο πριν σταματήσει το τρένο εκείνοι πηδάνε από αυτό προσπαθώντας να διαφύγουν τη σύλληψη. Το δρομολόγιο όμως για αυτούς αποτελεί ζήτημα ζωής ή θανάτου, καθώς τρυπώνουν ανάμεσα στα βαγόνια με κίνδυνο στη διαδρομή να γλιστρήσουν και να κομματιαστούν στις ράγες.

Κάποιοι άλλοι φτάνουν με λεωφορεία στο Πολύκαστρο και στη συνέχεια κατευθύνονται με ταξί προς τα σύνορα, ενώ αρκετές ομάδες επιλέγουν να προσεγγίσουν το σημείο ακόμα και με τα πόδια.

Ομάδες 25 ατόμων κατευθύνονται προς τα χωράφια ώστε να βρουν την επαφή με τον «σύνδεσμό» τους από τη Βόρεια Μακεδονία, περιμένοντας την κατάλληλη χρονική στιγμή για να περάσουν στην άλλη πλευρά και να συνεχίσουν το ταξίδι στην ελπίδα: να φτάσουν σε κάποια από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Πηγή: thesstoday.gr

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok