Αύριο στη Λευκωσία η 8η Τριμερής Κύπρου- Ελλάδας- Αιγύπτου
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 16:52Στη Λευκωσία πραγματοποιείται αύριο η 8η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου, Παναγιώτης Σεντώνας, ο συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο στέλνουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα των τριών χωρών να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Η Σύνοδος αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία οι προκλήσεις και οι δράσεις της Τουρκίας επηρεάζουν τις συμμετέχουσες χώρες, αλλά και την ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια, επισήμανε ο κ. Σεντώνας για να προσθέσει:
«Κατά συνέπεια, ο συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων σε σειρά ζητημάτων αποκτούν ιδιαίτερη αξία και στέλνουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, ως προς την αποφασιστικότητα των τριών χωρών να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Τη Σύνοδο θα απασχολήσει η συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται όχι μόνο μέσω της διενέργειας γεωτρητικών και σεισμικών ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και με την απόφαση της 5ης Οκτωβρίου για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, κατά παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Στο επίκεντρο της Συνόδου θα τεθεί και το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις αλλά και στην ετοιμότητα και αποφασιστικότητα του να ανταποκριθεί άμεσα στην εκφρασθείσα πρόθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού.
Περαιτέρω, κατά τη Σύνοδο θα συζητηθούν:
(α) τα αποτελέσματα και η πρόοδος του τριμερούς μηχανισμού, τόσο σε υφιστάμενους όσο και σε νέους τομείς συνεργασίας, (β) η ενεργειακή συνεργασία, (γ) το μεταναστευτικό, (δ) η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, (ε) περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, (στ) η κατάσταση όπως εξελίσσεται σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού».
Καταλήγοντας, ο κ. Σεντώνας ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου θα υιοθετηθεί Κοινή Διακήρυξη, μέσα από την οποία θα διατυπώνονται οι κοινές θέσεις Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου σε μία σειρά από ζητήματα, προκλήσεις και πολιτικές.
Σχετικά Άρθρα
- Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα και την Κύπρο στο Δικαστήριο της ΕΕ για ελλείψεις στους XYTA
- Στην Κύπρο ο Β. Κικίλιας για την 9η Τριμερή Συνάντηση για τη Ναυτιλία
- Στην Αίγυπτο την Τρίτη ο πρωθυπουργός για την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
- Κ. Μητσοτάκης: 36 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης - Το σχέδιο έως το 2030 - Το μήνυμα προς την Τουρκία
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
Στο νοσοκομείο ο αναπλ. υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Κώτσηρας, μετά από αδιαθεσία στη Βουλή -
Ανακαίνιση κατοικίας: Έως 38.500 ευρώ για ιδιοκτήτες - Προτεραιότητα στα κλειστά σπίτια -
Ελεγκτικό Συνέδριο: Προβλήματα στο φαρμακευτικό υλικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ -
Alpha Bank is consolidating its strategic presence in Cyprus -
CNP Assurances announces the signing of a binding agreement with Prudential Financial to acquire its insurance businesses in Brazil and Mexico -
Royal Bank announces new Executive Chair for Scotland as it looks ahead to 300th anniversary