Παρουσίαση του βιβλίου του Αθ. Παπανδρόπουλου «Ακατάλληλο για Στρουθοκαμήλους»

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 13:54
Παρουσίαση του βιβλίου του Αθ. Παπανδρόπουλου «Ακατάλληλο για Στρουθοκαμήλους»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Tρίτης 21 Ιανουαρίου 2020, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, η παρουσίαση του βιβλίου «Ακατάλληλο για Στρουθοκαμήλους:
Ο Γιάννης Μαρίνος για την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας» του Αθανάσιου-Γεωργίου Χ. Παπανδρόπουλου από τις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ-economia Publishing που διοργάνωσαν και την παρουσίαση μαζί με το Hellenic American College / Hellenic American University.

Την παρουσίαση συντόνισε ο γενικός διευθυντής του Ομίλου economia, Aντώνης Παπαγιαννίδης, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Στέφανος Μάνος, η διευθύνουσα σύμβουλος της E.F. Consulting, Μιράντα Ξαφά, ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας, ο πρώην πρύτανης του ΟΠΑ, Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης, ο πρώην πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Τίμος Χριστοδούλου και οι επιχειρηματίες Γεώργιος Τσάτσος και Γιώργος Δαλακούρας.

Η δομή και το περιεχόμενό του βιβλίου αυτού αποτελούσε ταυτόχρονα ένα δώρο αναγνώρισης και τιμής από τον Θανάση Παπανδρόπουλο προς τον επί 30ετία διευθυντή του ιστορικού «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ», αλλά και διάσωσης σε οργανωμένη/κωδικοποιημένη μορφή των πιο χαρακτηριστικών αρθρογραφικών παρεμβάσεων του Γ. Μαρίνου. Παρεμβάσεων που, στις δεκαετίες του 70 και του '80, είχαν οδηγήσει σε πολλούς τομείς τη δημόσια συζήτηση.

Όπως ανέδειξε η πεντάδα των παρουσιαστών του εγχειρήματος Παπανδρόπουλου, έχει μια μοναδικότητα η επιλογή τού να έρχεται κανείς και -«σβήνοντας» την προοπτική του συμβολή, αν και διατηρώντας την αναλυτική του ματιά- να δίνει τον λόγο στα κείμενα ενός άλλου. Αναδεικνύοντας, έτσι, την συνεκτικότητα και την λειτουργία της σκέψης του. Όχι όμως απλώς με την συλλογή και ανάδειξη κειμένων, αλλά με το χτίσιμο μιας συγκροτημένης εικόνας, εντέλει μιας κοσμαντίληψης σε μια στιγμή στον χρόνο της δημόσιας ζωής. Αν ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, ως πανεπιστημιακός/πολιτικός επιστήμονας αλλά και συνεργάτης του «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» στάθηκε στις προσεγγίσεις του Γ. Μαρίνου στα δημόσια πράγματα με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα Παιδείας που πάντα συγκινούσαν τον Γ. Μαρίνο, ο Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, ο άλλοτε πρόεδρος του ΕΣΙΠ (Εθνικού Συμβουλίου για την Ιδιωτική Πρωτοβουλία), ανέδειξε την σταθερή συμπαράταξη του Γ. Μαρίνου με τις προτεραιότητες του ιδιωτικού τομέα.

Ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΕΕΔΕ, έδωσε έμφαση στο πώς τα παιδικά βιώματα και οι οικογενειακές αξίες διαμόρφωσαν το μετέπειτα αξιακό σύστημα του Γ. Μαρίνου, ενώ ο Κώστας Σερέζης, δημοσιογράφος και με Κυπριακή κατάθεση, έδωσε στιγμιότυπα χαρακτηριστικά της πορείας του, του στίγματος ζωής του.

Στην συγκινησιακά φορτισμένη τοποθέτησή του, ο Θανάσης Παπανδρόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις χαμένες ευκαιρίες εκσυγχρονισμού της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, στις οποίες είχε σταθερά στρατευθεί ο Γ. Μαρίνος και η πορεία του «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» στα χρόνια του – αλλά και στην ανάγκη να εξασφαλισθεί ένα μέτρο συναίνεσης, που σταθερά λείπει. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο/πόσες φορές η γραφίδα Μαρίνου και το συνολικό σχήμα του «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» είχε δει και επισημάνει τα επερχόμενα της Ελληνικής οικονομίας -που κατέληξαν στην χρεοκοπία του 2010.

Στη δική του καταληκτική παρέμβαση ο Γιάννης Μαρίνος αφοπλιστικά όσο και έντονα, σημείωσε ότι όλη αυτή προσπάθεια κατέληξε να έχει αποτύχει. Αν μη τι άλλο γιατί ο «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» έκλεισε, στα μέσα της δεκαετίας του '90, αλλά και διότι πολλές από τις απαιτούμενες θέσεις του σταθερά μένουν ανεφάρμοστες. Όπως, άλλωστε, «εκτός» έμειναν και όσοι πολιτικά προώθησαν σημαντικές, επαινούμενες τομές, όπως οι Στέφανος Μάνος, Σταύρος Μπένος, Σάκης Πεπονής, Αλέκος Παπαδόπουλος.

Μια ευγενή αντίκρουση έκανε η -εκδότρια των Εκδόσεων economia- Αλεξάνδρα Βοβολίνη, η οποία «υποδεχόμενη» την παράδοση του «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» (που ήταν ο πάγιος ανταγωνιστής της «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ», η οποία σήμερα συνεχίζει ως «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ») έχει αφήσει πίσω ένα ολόκληρο σύστημα αξιών και προτεραιοτήτων που ενσωματώθηκαν στην δημόσια συζήτηση -αλλά και, σταδιακά, στις πολιτικές επιλογές.

(ΦΩΤΟ: Από αριστερά: Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Θανάσης Παπανδρόπουλος, Αντώνης Παπαγιαννίδης, Κώστας Σερέζης, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Θανάσης Διαμαντόπουλος)

AkatalliloGiaStrouthokamilous cover

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok