«Μπλακ άουτ» σε όλη τη χώρα την Τρίτη από τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019 09:42

Απεργιακές κινητοποιήσεις θα κατακλύσουν τη χώρα την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή.

Σε εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προχωρεί η ΑΔΕΔΥ, με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης προειδοποιεί πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση και την ψήφισή του, θα προχωρήσει σε απεργιακή κλιμάκωση.

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε Τρόλεϊ, Λεωφορεία, Ηλεκτρικό (Γραμμή 1 Μετρό). Οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό διαμαρτύρονται για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «η ΣΤΑΣΥ στέκεται ενάντια σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης των εργασιακών δικαιωμάτων και της λειτουργίας των συνδικάτων». (Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019, δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα τρένα, συμπεριλαμβανομένου του προαστιακού, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Ως εκ τούτου, αναμένεται ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για τις ακυρώσεις δρομολογίων).

Στάση εργασίας την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν και τα Διοικητικά Συμβούλια των συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ (Διασωματειακό) και συγκεκριμένα αποφάσισαν την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας (12.00-15.00) σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στις προωθούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, που θέτουν σε κίνδυνο τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στον «κυβερνητικό εργοδοτικό έλεγχο των σωματείων και την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας». Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την «αδρανοποίηση και ουσιαστικά απαξίωση του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης Εργατικών Διαφορών (ΟΜΕΔ)», ενώ τονίζει ότι με το νομοσχέδιο ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, προβλέπεται υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, ενώ «εγκαινιάζεται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, στις οποίες "νόμιμα" θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα, δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές».

Μεταξύ άλλων, το Διασωματειακό διεκδικεί την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων, όπου οφείλονται, «ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας», αποκατάσταση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπερασπίζεται το δικαίωμα στην απεργία, που βάλλεται και αυτό από το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως επισημαίνει.

Παράλληλα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ) διοργανώνει συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00, ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη και τα σχολεία, καθώς την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση το οποίο φέρνει αλλαγές μεταξύ άλλων και στον συνδικαλιστικό νόμο, εκφράζουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, οι οποίες καλούν νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Τρίτη.

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την ίδια ημέρα προκήρυξε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και Πρόνοια, με αίτημα την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου» που περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Τέλος, δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς η ΠΝΟ αποφάσισε να πραγματοποιήσει 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok