Κύπρος: Επτά φορές ισόβια στον serial killer
Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 15:46Με διαδικασία εξπρές, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκρινε ένοχο τον 35χρονο Νίκο Μεταξά και για τις 12 κατηγορίες, 7 φόνους και 5 απαγωγές, κατόπιν δικής του παραδοχής.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, «όσον αφορά τους φόνους εκ προμελέτης, η νομοθεσία προνοεί ξεκάθαρα δια βίου φυλάκιση ανά πρόσωπο».
Όσον αφορά τις κατηγορίες για τις απαγωγές, «σε αυτές δεν επιβάλλεται ποινή γιατί τα γεγονότα τους εμπεριέχονται στους φόνους», σύμφωνα με το δικαστήριο.
«Συνολικά 5 διαδοχικές ποινές στον κατηγορούμενο, καθώς οι δύο υποθέσεις που αφορούν στις μαμάδες με τα παιδιά τους, συντρέχουν».
Όπως ανέφερε ο Δικαστής, «μπορεί να λεχθεί ότι ο κατηγορούμενος προέβη σε εκστρατεία φόνων».
Νωρίτερα το πρωί, με δάκρυα στα μάτια, ο Μεταξάς αναγνώρισε τα εγκλήματά του και παραδέχθηκε ενοχή, την ίδια ώρα που τα όσα ακούστηκαν ενώπιον δικαστηρίου σοκάρουν.
Νωρίτερα στην απολογία του ενώπιον δικαστηρίου, ο Μεταξάς λύγισε και με δάκρυα στα μάτια ανέφερε: «Έχω διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα. Αναγνωρίζω τα εγκλήματα μου. Δεν μπορώ να πάω πίσω στο χρόνο. Μπορώ να βοηθήσω στην εξιχνίαση. Να παραδεχθώ ενοχή να μη ζημιώσω άλλο την Κυπριακή Δημοκρατία. Συγνώμη στις οικογένειες των θυμάτων και στις ψυχές των θυμάτων. Τέλος, προς την κυπριακή κοινωνία που διερωτάται πώς ένα μέλος της μπορεί να διαπράξει αυτή την πράξη. Το ίδιο ερώτημα βασανίζει και εμένα, όμως δεν έχω βρει ακόμη την απάντηση. Γνωρίζω, ότι αυτή βρίσκεται κάπου μέσα στο μυαλό μου, κομμάτια της τα αναγνωρίζω μέσα από οδυνηρές αναμνήσεις, τις οποίες προσπαθώ εδώ και δεκαετίες μάταια να ξεχάσω. Δεν έχω καταφέρει ακόμη μόνος μου να βρω μια ξεκάθαρη απάντηση».
Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Μεταξά:
«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη των πράξεων μου και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τις συνέπειες. Η στάση μου αυτή δεν ανατρέπει τις τραγικές συνέπειες των πράξεών μου. Δεν μπορώ να πάω πίσω στον χρόνο. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βοηθήσω στη διαλεύκανση των εγκλημάτων μου και να μην καθυστερήσω τη διαδικασία στο δικαστήριο.
Ένα μεγάλο συγγνώμη στα θύματα και στους συγγενείς τους για τον άδικο πόνο που τους προκάλεσα. Η απονομή δικαιοσύνης ας είναι ένα ελάχιστο βάλσαμο.
Ένα μεγάλο συγγνώμη στα παιδιά μου και στους γονείς μου για τη στενοχώρια που τους προκάλεσα.
Ένα μεγάλο συγγνώμη στην κυπριακή κοινωνία που διερωτάται πως ένας άνθρωπος μέλος της έφτασε σε αυτό το σημείο.
Με βασανίζει και μένα το ερώτημα.
Σε κομμάτια των αναμνήσεών μου προσπαθώ να βρω κάποιους λόγους σε οδυνηρές αναμνήσεις.
Αλλά δεν έχω βρει ακόμα την απάντηση.
Είμαι στη διάθεση επιστημονικής ομάδας για να διεξαχθεί ενδελεχής μελέτη για την περίπτωσή μου».
Ο Μεταξάς παραδέχθηκε ενώπιον Δικαστηρίου και τις 7 δολοφονίες:
Παραδέχθηκε τον θάνατο της Λίβιας με πνιγμό και της 8χρονης κόρης της, Έλενας.
Παραδέχθηκε την απαγωγή και θάνατο της Μαρικάρ με πνιγμό.
Παραδέχθηκε την απαγωγή και θάνατο της Μαρί Ρόουζ με πνιγμό.
Παραδέχθηκε την απαγωγή και θάνατο της 6χρονης Σιέρα.
Παραδέχθηκε την απαγωγή και θάνατο της Ασμίτα Κάχτα Μπίστα, με κρανιοεγκεφαλική κάκωση.
Παραδέχθηκε την απαγωγή και φόνο της Αριάν Παλάνας με πνιγμό.
Σχετικά Άρθρα
- Επίδομα παιδιού Α21: Άνοιξε ξανά η πλατφόρμα – Έκτακτη πληρωμή στις 9 Οκτωβρίου
- Το MedWatch επεκτείνεται σε οδοντιάτρους, φυσικοθεραπευτές και διαιτολόγους
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως τις 9 Οκτωβρίου
- Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα και την Κύπρο στο Δικαστήριο της ΕΕ για ελλείψεις στους XYTA
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
Zurich completes Beazley acquisition, creating world's largest specialty insurer -
Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2027: Έσοδα 77,9 δισ. ευρώ, δαπάνες 85 δισ. και νέα μέτρα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά -
ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ: Βιωματική εκστρατεία ενημέρωσης για την παχυσαρκία -
Stopanska Banka: Νέα κεντρικά γραφεία στα Σκόπια για τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας -
Aviva appoints Mark Thompson as Chair of Independent Governance Committee -
Spitogatos: Ανοδικά κινούνται οι Μέσες Ζητούμενες Τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών το 2026