Αχτσιόγλου: Στηρίζουμε έμπρακτα εκείνους που σήκωσαν στις πλάτες τους τις πολιτικές της λιτότητας 

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 20:32

Κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών η τροπολογία για τη 13η σύνταξη.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, θεσμοθετείται ως μόνιμο μέτρο η καταβολή στους συνταξιούχους της 13ης σύνταξης, με σκοπό την ενίσχυση και την επαύξηση των εισοδημάτων των συνταξιούχων, των δικαιούχων επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Ειδικότερα, η 13η σύνταξη χορηγείται τόσο σε όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη την 1η Μαΐου κάθε έτους, όσο και σε όσους δικαιούνται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην ως άνω ημερομηνία. Επίσης, η 13η σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ν. 1296/1982 (Α' 128), του ν. 4093/2012 (Α' 222) και του ν. 4387/2016 (Α' 85).

Βάση υπολογισμού αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της, ενώ ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή/και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του αθροίσματός τους.

Περαιτέρω, ορίζεται ότι η 13η σύνταξη δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης κοινής απόφασης των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, με την οποία δύναται να αυξάνονται τα ποσοστά υπολογισμού της 13ης σύνταξης, να ανακαθορίζεται ο χρόνος καταβολής της και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Αναλυτικότερα, το ποσό της εν λόγω σύνταξης καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ, μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της, ως εξής:

α) Για ποσό έως και 500 ευρώ, σε ποσοστό 100%.

β) Για ποσό από 500,01 έως και 600 ευρώ, σε ποσοστό 70%.

γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1.000 ευρώ, σε ποσοστό 50%.

δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.

Αν το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται με βάση το άθροισμά τους. 

Αχτσιόγλου: Στηρίζουμε έμπρακτα εκείνους που σήκωσαν στις πλάτες τους τις πολιτικές της λιτότητας 

«Η τροπολογία που καταθέτουμε σήμερα και αφορά τη χορήγηση της 13ης σύνταξης είναι μια ρύθμιση που ενισχύει ευλόγως, σταθερά και σε μόνιμη βάση τα εισοδήματα των συνταξιούχων, από τώρα και σε όλη τους τη ζωή», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου παρουσιάζοντας απόψε στην Ολομέλεια την τροπολογία για τη 13η σύνταξη.

«Με την τροπολογία αυτή στηρίζουμε έμπρακτα αυτούς που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των πολιτικών της λιτότητας. Στηρίζουμε τους 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους», είπε η κα Αχτσιόγλου για να συμπληρώσει: «Παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα στα όρια της κατάρρευσης, με ένα τεράστιο έλλειμμα, μετά από 12 διαδοχικές οριζόντιες περικοπές των συντάξεων, πολλές από τις οποίες κρίνονται αντισυνταγματικές και δημιουργούν αναστάτωση, με 400.000 απλήρωτες συντάξεις και με ένα μεγάλο χρέος των ασφαλισμένων στα ταμεία. Κάναμε μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση η οποία έθεσε σαφείς, ξεκάθαρους, δίκαιους, διαφανείς κανόνες και επομένως θέσαμε το σύστημα σε στέρεη βάση. Μετατρέψαμε το έλλειμμα που παραλάβαμε σε πλεόνασμα, μπορέσαμε να κάνουμε αλλαγές στη βάση υπολογισμού των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, ώστε να ελαφρύνονται, προχωρούμε το νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις, ώστε οι ασφαλισμένοι να ελαφρυνθούν και από βάρη του παρελθόντος και ολοκληρώνουμε την μεγάλη προσπάθεια με τη θεσμοθέτηση της νέας 13ης σύνταξης».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok