Καταδίκη Κουλούρη για την «τρελή πορεία» της Μερσεντές το 2012

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 12:49

Σε ποινή φυλάκισης οκτώ (8) μηνών καταδικάστηκε τελεσιδίκως ο Κίμωνας Κουλούρης για την «τρελή πορεία» της Μερσεντές του, τον Ιανουάριο του 2012, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, όπου, αφού παραβίασε τέσσερα κόκκινα φανάρια, διαπληκτίστηκε με τους αστυνομικούς που επιχείρησαν να τον ελέγξουν, παρέσυρε με το αυτοκίνητο και τραυμάτισε τον έναν.

Εφτά χρόνια μετά το ποινικώς κολάσιμο περιστατικό, το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας έκρινε ένοχο τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ για επικίνδυνη σωματική βλάβη. 

Σε πρώτο βαθμό ο Κ. Κουλούρης είχε κηρυχθεί ένοχος και για αντίσταση κατά της αρχής και αφού του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, η συνολική ποινή που του είχε επιβληθεί ήταν φυλάκιση 18 μηνών. Μάλιστα, αντιμετώπιζε και τα αδικήματα της εξύβρισης και της απόπειρας παράνομης βίας, από τα οποία όμως αθωώθηκε από το πρωτόδικο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το αρχικό κατηγορητήριο, ο Κ. Κουλούρης οδηγώντας το αυτοκίνητό του και έχοντας συνοδηγό την ανήλικη τότε κόρη του «ενεργώντας με ενδεχόμενο δόλο προκάλεσε διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών στους δρόμους από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο».

Συγκεκριμένα «οδηγώντας αυτοκίνητο επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης με κατεύθυνση από Αρδηττό προς Γλυφάδα, δεν ακινητοποίησε το όχημά του σε αρκετή απόσταση από τους κόκκινους σηματοδότες στη συμβολή των οδών Σπύρου Μερκούρη και Μιχαλακοπούλου, καθώς και στη συμβολή της λεωφόρου Β. Κωνσταντίνου και της οδού Σπύρου Μερκούρη. Προσπέρασε με μεγάλη ταχύτητα αν και γνώριζε ότι διαταράσσεται η ασφάλεια της συγκοινωνίας και δημιουργείται η δυνατότητα προκλήσεως κινδύνου για ανθρώπους αποδεχόμενος το αποτέλεσμα των πράξεών του, και συγκεκριμένα τη δημιουργία δυνατότητας προκλήσεως κινδύνου στην ανήλικη κόρη του συνοδηγό του οχήματος του αλλά και στους οδηγούς και πεζούς που κινούνταν στις κάθετους οδούς και τους οποίους προσπέρασε κινούμενος με μεγάλη ταχύτητα».

Όταν όμως αστυνομικοί - ειδικοί φρουροί επιχείρησαν να τον ελέγξουν, ο Κίμων Κουλούρης αρχικά φέρεται να τους προειδοποίησε «δεν ξέρετε μάλλον ποιος είμαι» κι όταν του ζήτησαν τα χαρτιά του «αρνήθηκε να τα δώσει λέγοντας ότι δεν τα έχει μαζί του». Όσο για τους τρεις αστυνομικούς που απάρτιζαν την ομάδα που περικύκλωσε το αυτοκίνητο, ο πρώην υπουργός φέρεται να τους «στόλισε» με απαξιωτικές φράσεις, όπως:

«Είστε απαράδεκτοι και ανάγωγοι, παλιόπαιδα των πεντακοσίων ευρώ, χοντροί, τεμπέληδες, δεν έχετε παιδεία και ανατροφή».

«Δείχνοντας με τη συμπεριφορά του αυτή -επισημαίνεται στο κατηγορητήριο- καταφρόνηση προς το πρόσωπό τους». Στη συνέχεια άρχισε να παίρνει διάφορα τηλέφωνα.

Ο εκ των αστυνομικών Χ. Μιχαλάκης όμως δεν υπέστη μόνο τη λεκτική επίθεση, καθώς όταν του ζήτησε να τους ακολουθήσει στο τμήμα για τα νόμιμα «του προξένησε με πρόθεση σωματική κάκωση, με τρόπο που μπορούσε να του προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη».

«Συγκεκριμένα, οδηγώντας το αυτοκίνητό του κατάφερε με την εμπρός κίνηση χτύπημα στο αριστερό πόδι, με αποτέλεσμα να υποστεί κάκωση αριστερής ποδοκνημικής συνεπεία τραυματισμού, γνωρίζοντας επίσης και αποδεχόμενος με βάση το μέσο που χρησιμοποίησε (αυτοκίνητο) και την εξ αυτού του λόγου σφοδρότητα του χτυπήματος ότι με τον τρόπο αυτό μπορούσε να προκαλέσει στον εγκαλούντα βαριά σωματική βλάβη με τη μορφή αχρήστευσης ή ουσιώδους και μακροχρόνιας δυσχέρανσης της λειτουργίας του σώματός του, η οποία τελικά δεν επήλθε από τύχη και μόνο».

Η προσπάθειά του να αποχωρήσει «δεν ολοκληρώθηκε, καθώς οι αστυνομικοί βρίσκονταν μπροστά από το αυτοκίνητό του και τον εμπόδισαν να διαφύγει αλλά και επειδή προσέτρεξαν δύο διερχόμενοι πολίτες που χτύπησαν το τζάμι του συνοδηγού φωνάζοντας του: “Τι κάνεις; Προσπαθείς να τους σκοτώσεις; Τη δουλειά τους προσπαθούν να κάνουν”».

Αμέσως μετά, όπως ανέφερε στην κατάθεσή του το θύμα, ο κ. Κουλούρης κατέβηκε από το αυτοκίνητο, ζήτησε συγγνώμη και τον ρώτησε εάν είχε σπάσει το πόδι του.

Απ' την πλευρά του ο Κίμωνας Κουλούρης από την πρώτη στιγμή υποστήριζε ότι όσα του αποδίδονταν ήταν "κατασκεύασμα" και μάλιστα "δια ασήμαντον αφορμήν, ενώ εξέφραζε και την οδύνη του γιατί "μια λαμπρή πορεία θα αμαυρωθεί". Και στο Εφετείο ακόμα έκανε λόγο για χουντικές και ακροδεξιές συμπεριφορές από... πλευράς των νεαρών αστυνομικών, ενώ για τον τραυματία ανέφερε ότι αυτός τον είχε τραβήξει από το χέρι βιαίως κι ότι το όχημά του δεν ευθύνεται για τον τραυματισμό του.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok