Χάσμα στον ελληνοτουρκικό διάλογο για το Κυπριακό

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 11:25

Η κυπριακή ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ακανθώδης, κάτι που φάνηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης Γιώργου Κατρούγκαλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τόσο στο θέμα της ενέργειας (δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες) όσο και στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων η χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών επιβεβαίωσε την αρνητική προσέγγιση της Άγκυρας.

Η προσέγγιση επί των δύο θεμάτων από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν αρκούντως ξεκάθαρη ως προς τις θέσεις της Άγκυρας: Υποστήριξε πως τα εγγυητικά δικαιώματα είναι απαραίτητα, απορρίπτοντας ότι είναι αναχρονιστικά, λόγω μονομερών δραστηριοτήτων όπως οι γεωτρήσεις.

Υποστήριξε ακόμη πως λόγω των ενεργειακών ερευνών τα δικαιώματα της Τουρκίας «είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε άλλη φορά».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε και χθες στον τερματισμό των εγγυήσεων και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες στην ΑΟΖ της. «Ο λόγος που εμείς είμαστε αντίθετοι στις εγγυήσεις είναι γιατί δίνουν μια μονομερή δυνατότητα και θεωρούμε ότι πρέπει να αντικατασταθούν», τόνισε.

Νέα συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ για διεθνή διάσταση Κυπριακού

Στις 12 Απριλίου στην Ελλάδα θα γίνει η επόμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας για να συζητήσουν το Κυπριακό συμφώνησαν οι δύο ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Σε εκείνη τη συνάντηση θα ακούσουμε τις θέσεις της τουρκικής πλευράς και θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός αναφέροντας ότι σε εκείνη τη συνάντηση θα καθοριστεί η ατζέντα για το Κυπριακό.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι οι δύο χώρες συζητούν την διεθνή διάσταση του Κυπριακού αναφέροντας ότι στόχος είναι η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και η αποχώρηση του στρατού.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ του απάντησε ότι δεν είναι αναχρονιστικό το σύστημα εγγυήσεων και πως οι εγγυήσεις της Τουρκίας καταδεικνύεται ότι είναι πιο αναγκαίες από κάθε άλλη φορά από τη στιγμή που ξεκίνησαν «μονομερείς» γεωτρήσεις.

Επανέλαβε την τουρκική θέση ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά όπου έγινε μια ανεπιτυχής διάσκεψη. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανήλθε, ανταπαντώντας ότι οι εγγυήσεις δίνουν δικαίωμα μονομερούς δυνατότητας γι' αυτό και πρέπει να αναθεωρηθούν.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι για πρώτη φορά η διεθνής διάσταση του Κυπριακού μπήκε στο τραπέζι, ενώ για τα ενεργειακά ανέφερε ότι κάθε χώρα έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Ο Τούρκος Υπουργός επέμεινε ότι πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο θέμα της ενέργειας και πρόσθεσε επειδή ειδικά ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης δεν έθεσε υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, η Τουρκία θα ξεκινήσει γεωτρήσεις μετά από αδειοδότηση που έλαβε από τους Τουρκοκύπριους.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη ότι βλέπουν θετικά το μήνυμα του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι δεν θα αποκλειστεί η Τουρκία από τα ενεργειακά.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι συμφώνησαν μετά τις εκλογές στις 12 Απριλίου να συνεχίσουν τη συζήτηση για το Κυπριακό στην Ελλάδα.

Επανέλαβε την τουρκική θέση ότι πιθανές διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι επικεντρωμένες σε λύση και όχι ανοιχτού τέλους, να καθοριστεί το πλαίσιό τους από την αρχή. Ανέφερε ότι συζήτησαν και το θέμα των υδρογονανθράκων.

«Βρίσκουμε σωστό το μήνυμα του Έλληνα Υπουργού ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι ουδένα πρόγραμμα ισχύει αν δεν συμμετέχει η Τουρκία. «Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» ανέφερε, ενώ είπε ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική.

Ο Έλληνας Υπουργός είπε στην εισαγωγική του ομιλία ότι δεν πιστεύει στον πόλεμο των πολιτισμών και πως οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να χαρακτηρίζονται από τον αμοιβαίο σεβασμό και να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο.

«Όπως πολύ σωστά είπε ο φίλος μου ο Μεβλούτ εμείς θεωρούμε ότι σε όλα τα θέματα που την αφορούν η Τουρκία έχει δικαιώματα, στο θέμα της ενέργειας εμείς έχουμε υπερασπιστεί το δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται τους πόρους της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης προς όφελος και των δύο κοινοτήτων», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός, προσθέτοντας ωστόσο ότι τις σχέσεις καθορίζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

ΥΠΕΞ Κύπρου: Σημαντική η συμφωνία διαβουλεύσεων Ελλάδας - Τουρκίας για διεθνή διάσταση Κυπριακού

Σημαντική εξέλιξη και προς την ορθή κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφώνησαν την έναρξη διαβουλεύσεων στις 12 Απριλίου, στην Αθήνα, για τη διεθνή διάσταση του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Σήμερα ενημερώθηκα από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών για τα αποτελέσματα των συζητήσεων του με τον κ. Τσαβούσογλου», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο δηλώσεων του στη Βουλή, όπου είχε παρευρεθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών.

«Θεωρούμε σημαντικό ότι συμφωνήθηκε ότι η επόμενη συνάντηση που θα γίνει στην Αθήνα στις 12 Απριλίου σε επίπεδο Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών και Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι πολιτικές διαβουλεύσεις και το γεγονός ότι θα αρχίσει η συζήτηση για τη διεθνή διάσταση του Κυπριακού είναι μια σημαντική εξέλιξη», σημείωσε.

Είναι εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, «όπως και κάποια συμβολικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία τα οποία θεωρούμε ότι δύναται να βοηθήσουν στην ύπαρξη του κατάλληλου κλίματος».

Σε ερώτηση για την παρεξήγηση που δημιουργήθηκε με το λεκτικό συνέντευξης του κ. Κατρούγκαλου στο Ανατολού ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «νομίζω ότι έδωσε διευκρινίσεις ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα».

Πηγή: philenews/KYΠΕ

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok