Προκαταρκτική εξέταση ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία», ύστερα από επιστολή που είχαν αποστείλει στον κ. Δασκαλόπουλο οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Ολύμπου, Τσαριτσάνης, Αραδοσιδίων, Σαρανταπόρου, Βαλανίδας και Ποταμιάς. Οι σύλλογοι είχαν καταγγείλει «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενου γάλακτος στην περιοχή της Θεσσαλίας και αλλού, με αποτέλεσμα να πέφτει η τιμή παραγωγού.
Κατήγγειλαν, επίσης, ότι έχει δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός με τις παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις του γάλακτος από χώρες κυρίως των Βαλκανίων, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης. Το φαινόμενο βάσει όσων καταγγέλθηκαν λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα και με αυτόν τον τρόπο ζημιώνονται άμεσα και σε μεγάλο βαθμό οι Έλληνες παραγωγοί. Λόγω του μεγέθους του φαινομένου και του όγκου του «βαφτισμένου» αιγοπρόβειου γάλακτος, η αγορά πραγματικά «πλημμυρίζει» από νοθευμένο γάλα.
Παράλληλα έχουν γίνει παρόμοιες καταγγελίες και από τον βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ, Γ. Κασαπίδη, ο οποίος προχώρησε σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τα «κυκλώματα που λυμαίνονται το χώρο του γάλακτος και οδηγούν στην κατακρήμνιση των τιμών και το στραγγαλισμό των παραγωγών».



