ΑΠΘ: Ποινική δίωξη για απαλλοτριώσεις αγροκτημάτων
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 19:13Την άσκηση ποινικής δίωξης για τον τρόπο διάθεσης ποσού 25 εκατ. ευρώ από την απαλλοτρίωση εκτάσεων του αγροκτήματος του ΑΠΘ, παρήγγειλε ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης.
Η νέα ποινική δίωξη έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη δίωξη για την υπόθεση της αγοράς κτιρίου προκειμένου να στεγαστούν ερευνητικές δραστηριότητες του Ιδρύματος.
Η υπόθεση, που αφορά στο διάστημα 2005-2011, άρχισε να ερευνάται ύστερα από καταγγελία πανεπιστημιακού καθηγητή που ισχυρίστηκε ότι από τα 25 εκατομμύρια ευρώ της απαλλοτρίωσης εκτάσεων του αγροκτήματος της Γεωπονικής Σχολής, κατέληξαν σ’ αυτήν μόλις 2 εκατ. ευρώ, αν και προέρχονταν από περιουσιακό της στοιχείο.
Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, τα υπόλοιπα χρήματα κατέληξαν, χωρίς προηγούμενη απόφαση της Συγκλήτου, στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης του Πανεπιστημίου και διατέθηκαν σε δαπάνες, με απευθείας αναθέσεις, όπως για παράδειγμα στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση στη Χαλκιδική κ.ά.
Η καταγγελία άρχισε να ερευνάται στις αρχές του 2017 από το ΣΔΟΕ και ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της το πόρισμα διαβιβάστηκε στο γραφείο του εισαγγελέα διαφθοράς, Αχιλλέα Ζήση, που παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
Από σήμερα το νέο τέλος των 2 ευρώ στις ηλεκτρονικές αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. -
ΣΤΑΣΥ: Κλείνουν στις 21:40 οι σταθμοί από την Εθνική Άμυνα έως το Χαλάνδρι έως τις 5 Νοεμβρίου λόγω εργασιών -
Επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο του Θάνου Πλεύρη στο Κολωνάκι -
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Πορτοκαλί προειδοποίηση για καταιγίδες μέχρι τη Δευτέρα -
Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 2 έως 6 Νοεμβρίου -
Allianz Beach Arena for the LA28 Olympic and Paralympic Games joins the Allianz Family of Stadiums