Πνίγεται στα σκουπίδια η Αθήνα λόγω ρήγματος στο ΧΥΤΑ Φυλής

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018 10:32

Περίπου 2.500 τόνοι σκουπιδιών παραμένουν κάθε μέρα στους δρόμους των δήμων της Αθήνας, καθώς η αποκομιδή των απορριμμάτων έχει σταματήσει εδώ και μέρες, εξαιτίας του ρήγματος στο τελευταίο «κύτταρο» του ΧΥΤΑ Φυλής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δεχτεί άλλα σκουπίδια.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν αρκετοί δήμοι, ώστε να κρατήσουν καθαρές τουλάχιστον τις κεντρικές τους περιοχές, σε αρκετές γειτονιές της Αθήνας τα σκουπίδια σχηματίζουν λόφους, οι οποίοι μετά τις βροχές του Σαββατοκύριακου γίνονται εστίες μόλυνσης για τη δημόσια υγεία.

Από τους 5.000 τόνους που παράγει καθημερινά η Αττική, οι μισοί μεταφέρονται στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Σχιστού και στο εργοστάσιο μηχανικής διαλογής στη Φυλή.

Ωστόσο, οι μισοί που απομένουν είναι ικανοί να πνίξουν την Αθήνα σε μια περίοδο με υψηλή τουριστική κίνηση. Βέβαια, από τα νοσοκομεία και από τις περιοχές όπου υπάρχουν τουρίστες μαζεύονται τα απορρίμματα, ωστόσο η εικόνα της πρωτεύουσας είναι θλιβερή.

Οι εργασίες αποκατάστασης στον ΧΥΤΑ έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης, συνέστησε υπομονή στους πολίτες, καθώς, όπως εκτιμά ο ίδιος, η λύση στο πρόβλημα του ρήγματος στον ΧΥΤΑ Φυλής θα έρθει εντός των επόμενων ημερών.

Ο «σκουπιδο-τοίχος» αντιστήριξης δημιουργείται μέσα στο νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ, το οποίο βρίσκεται στη βάση του ρηγματωμένου λόφου απορριμμάτων, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τη διάρκεια ζωής του.

«Η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής εξομαλύνεται σταδιακά, με αποκλειστικό κριτήριο την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, καθώς και την αποτελεσματική αποκατάσταση της ρηγμάτωσης», δηλώνει η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ που διαχειρίζεται το χώρο, Αφροδίτη Μπιζά, αναφορικά με την παράταση του χρόνου αποκατάστασης του προβλήματος στον ΧΥΤΑ Φυλής με συνέπεια τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών.

Η κα Μπιζά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει απόφαση μετά την προγραμματισμένη σύσκεψη όπου θα τεθούν όλα τα ενδεχόμενα με «πρωταρχικό μέλημα τόσο την ασφάλεια των εργαζομένων στο χώρο όσο και τη δημόσια υγεία».

Εκτιμάται ότι την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί πλήρως και τα απορριμματοφόρα θα μπορέσουν και πάλι να χρησιμοποιούν απευθείας το νέο χώρο, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς.

Εναλλακτική λύση για τα απορρίμματα της Αττικής εξακολουθεί να μην υπάρχει, αφού η χωροθέτηση νέου ΧΥΤΑ καθυστερεί. 

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok