ΗΠΑ: Σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με Κοτζιά, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς
Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018 12:41Συνεχίζεται ο κρίσιμος γύρος των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ με τη συνάντηση αργά σήμερα το βράδυ στη Νέα Υόρκη του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά με το Σκοπιανό ομόλογό του, N. Ντιμιτρόφ, παρουσία του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, M. Νίμιτς.
Προηγήθηκε συνάντηση του κ. Κοτζιά με το γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres, μετά την οποία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ» και o οποίος κάλεσε την ΠΓΔΜ να επιδείξει διάθεση ρεαλισμού και συμβιβασμού.
Χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: «Κοιτάξτε, εγώ λέω ότι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και τον ρεαλισμό να βρει λύση. Οι λύσεις είναι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δύο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις».
Υπενθυμίζεται ότι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται τα 4 ονόματα που έχει προτείνει ο κ. Nimetz («Άνω Μακεδονία», «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία», «Μακεδονία του Βαρδάρη»), ενώ εκτός έχουν τεθεί τα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «Μακεδονία του Ίλιντεν».
Ο κ. Κοτζιάς στς δηλώσεις του επεσήμανε ότι η διαπραγμάτευση έχει χωριστεί σε δύο σκέλη. Το πρώτο και κυριότερο αφορά στα αμιγώς πολιτικά ζητήματα και περιλαμβάνει τις συζητήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών που διεξάγονται υπό την εποπτεία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Νίμιτς, ενώ το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με το κείμενο της γενικής συμφωνίας αλλά και τον κατάλογο των επιμέρους νομικών θεμάτων που προκύπτουν στο πλαίσιο της διπλωματικής διευθέτησης.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
Στο νοσοκομείο ο αναπλ. υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Κώτσηρας, μετά από αδιαθεσία στη Βουλή -
Ανακαίνιση κατοικίας: Έως 38.500 ευρώ για ιδιοκτήτες - Προτεραιότητα στα κλειστά σπίτια -
Ελεγκτικό Συνέδριο: Προβλήματα στο φαρμακευτικό υλικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ -
Alpha Bank is consolidating its strategic presence in Cyprus -
CNP Assurances announces the signing of a binding agreement with Prudential Financial to acquire its insurance businesses in Brazil and Mexico -
Royal Bank announces new Executive Chair for Scotland as it looks ahead to 300th anniversary