Τέλη κυκλοφορίας: Επανέρχεται η πληρωμή με τον μήνα
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 03:33Νομοθετική ρύθμιση από το οικονομικό επιτελείο που θα δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δίκυκλων, οι οποίοι κατέθεσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ή ακόμη και τα προηγούμενα χρόνια, να θέσουν εκ νέου τα οχήματά τους σε κυκλοφορία πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα, αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο διευκολύνει τους οδηγούς να επανεκκινήσουν τα οχήματά τους και ενισχύει τα κρατικά ταμεία με περισσότερα έσοδα.
Η πληρωμή και επανακυκλοφορία των οχημάτων θα γίνει χωρίς πέναλτι. Δηλαδή οι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις επί του ποσού.
Τη δυνατότητα να «πάρουν πίσω» τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα θα έχουν μετά το Πάσχα περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες οχημάτων. Ειδικότερα, θα μπορούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους πληρώνοντας αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για κάθε μήνα που θα κινούν τα οχήματά τους. Εάν κάποιος επιθυμεί να κινήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής.
Όσοι όμως πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να γνωρίζουν ότι το δικαίωμα άρσης ακινησίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να κάνει άρση για δύο μήνες, μετά να θέσει και πάλι το όχημα σε ακινησία και να ξανακάνει άρση για άλλους δύο μήνες.
Η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφρόρμας myCar της ΑΑΔΕ. Με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπαίνουν στην πλατφόρμα θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Στη συνέχεια θα γίνεται αυτόματος έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.
Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι οχημάτων που κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ, δεν είχαν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία. Έχουν κρατήσει τις πινακίδες στο σπίτι τους και όταν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους πληρώνοντας τα τέλη με το μήνα θα τις επανατοποθετήσουν στα αυτοκίνητά τους για να κυκλοφορήσουν ξανά στους ελληνικούς δρόμους.
Σχετικά Άρθρα
- «Ραβασάκια» από την ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας - Ποιοι θα πληρώσουν διπλά και μέχρι πότε μπορούν να γλιτώσουν το πρόστιμο
- ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για τη Δήλωση Έναρξης Χρήσης των εφαρμογών timologio/myDATAapp στην ηλεκτρονική τιμολόγηση
- Από 1ης Ιουλίου 2027 η υποχρεωτική πληρωμή ενοικίων μέσω τράπεζας
- ΑΑΔΕ: Από σήμερα σε νέα ψηφιακή εποχή με AI, Big Data και «έξυπνους» ελέγχους – Οι 5 μεγάλες αλλαγές
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
Eurolife FFH: 10 χρόνια συμμετοχής στην Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών -
ΜΙΝΕΤΤΑ Goes Morocco: 80 συνεργάτες σε ένα ταξίδι επιβράβευσης γεμάτο εμπειρίες -
Allianz SE, Εθνική Τράπεζα και Allianz Ελλάδος υπέγραψαν οριστική συμφωνία για μειοψηφική συμμετοχή και στρατηγική συνεργασία bancassurance -
Πέθανε η ηθοποιός Μπέτυ Βαλάση -
Τράπεζα Κύπρου: Παράταση της θητείας του Διευθύνοντος Συμβούλου Πανίκου Νικολάου έως το 2031 -
TAP Air Portugal: Στη Lufthansa το 44,9% με απόφαση της πορτογαλικής κυβέρνησης