Εκδήλωση ΕΒΕΑ, ΣΕΒ, Enterprise Greece και ΣΕΒΕ για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Αυστραλία & Νέα Ζηλανδία

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2024 15:06
Εκδήλωση ΕΒΕΑ, ΣΕΒ, Enterprise Greece και ΣΕΒΕ για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Αυστραλία & Νέα Ζηλανδία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: "Discover Australia and New Zealand", από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), τον ΣΕΒ, σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, στο ΕΒΕΑ. Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ενημέρωση των επιχειρηματιών για τις αγορές της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και συγκεκριμένα για τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι εν λόγω χώρες, καθώς και για τις δυνατότητες διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων.

Η συμμετοχή εταιρειών και θεσμικών φορέων ανήλθε σε 70.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, αν και μακρινές χώρες, παρουσιάζουν επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς, σε πληθώρα κλάδων, ενώ διατηρούν ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα, με την ελληνική ομογένεια να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διμερείς σχέσεις. Επίσης, η Αυστραλία αποτελεί πύλη εισόδου για την Ασία και τον Ειρηνικό, ενώ η Νέα Ζηλανδία είναι η ιδανική αγορά, λόγω μεγέθους, για δοκιμαστικές εξαγωγές μιας επιχείρησης, πριν ξεκινήσει την εξαγωγική της δραστηριότητα σε άλλες αγορές.

Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του ΕΒΕΑ, η Πρόεδρος, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, η οποία ανέφερε ότι το επίπεδο των διμερών σχέσεων και με τις δύο χώρες είναι άριστο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση, υπάρχουν ισχυροί ιστορικοί και ομογενειακοί δεσμοί, που διευκολύνουν και τις επιχειρηματικές επαφές και τη διείσδυση των ελληνικών προϊόντων. Ειδικότερα, όσον αφορά την Αυστραλία, η κα Εφραίμογλου είπε ότι «οι οικονομικές σχέσεις διανύουν περίοδο άνθισης, με το ισοζύγιο να είναι διαχρονικά πλεονασματικό για τη χώρα μας – και τις ελληνικές εξαγωγές να αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Σαφώς υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για ενίσχυση και διεύρυνση των εμπορικών και επιχειρηματικών συναλλαγών. Η επικείμενη υπογραφή της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας θα δημιουργήσει ακόμη ευνοϊκότερες συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς εμπορικής συνεργασίας. Ακόμη ευρύτερα είναι τα περιθώρια ανάπτυξης των εμπορικών συναλλαγών με τη Νέα Ζηλανδία», συνέχισε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, «με δεδομένο ότι σήμερα βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Η εφαρμογή της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νέας Ζηλανδίας θα δημιουργήσει και σε αυτή την περίπτωση νέες προοπτικές για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά μας, ως ΕΒΕΑ, παραμένουμε εδώ για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειές σας – σε σύμπραξη και συνεργασία με τους επίσημους φορείς εξωστρέφειας της χώρας».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΣΕΒ, κα Βίκυ Μακρυγιάννη, η οποία αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στη χώρα μας με την Αυστραλία και με τη Νέα Ζηλανδία, δίνοντας έμφαση στην συνεχή οικονομική ανάπτυξη που σημειώνεται και στις δύο αυτές χώρες, δημιουργώντας ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών, σε κλάδους όπως ενέργεια, δομικά υλικά, υπηρεσίες τεχνολογίας και τουρισμό. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στα οφέλη που θα προκύψουν από την πρόσφατη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με την Νέα Ζηλανδία, η οποία εκτιμάται πως θα αποφέρει αύξηση του διμερούς εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Νέας Ζηλανδίας κατά 30%.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, ανέφερε: «Η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - Αυστραλίας και Ελλάδας - Νέας Ζηλανδίας θα δημιουργήσει μια στρατηγική συμμαχία που θα βασίζεται σε κοινές αξίες και κοινές οικονομικές ωφέλειες. Η δραστήρια ελληνική διασπορά στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία αποτελεί καταλύτη περαιτέρω αναβάθμισης του διμερούς εμπορίου και προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα μας. Οι εξαγωγές αγαθών, όπως τρόφιμα και ποτά, φαρμακευτικά προϊόντα, ανελκυστήρες, χημικά προϊόντα για τον κατασκευαστικό και βιομηχανικό κλάδο, έχουν αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας – Αυστραλίας. Ταυτόχρονα, η προς επικύρωση συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Νέας Ζηλανδίας, παρέχει την ευκαιρία στους Έλληνες εξαγωγείς να εισέλθουν και στην αγορά της Νέας Ζηλανδίας. Το επιχειρηματικό πνεύμα των λαών μας μάς βοηθά στη χάραξη μια πορείας προς κοινή ευημερία και βιώσιμη ανάπτυξη».

Στον χαιρετισμό του, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Παναγιώτης Χασάπης, τόνισε την πολιτισμική ομοιότητα μεταξύ του λαού της Ελλάδας, Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, αλλά και τον σημαντικό ελληνικό πληθυσμό που κατοικεί σε αυτές τις χώρες, αναφέροντας πως αυτοί είναι και οι κύριοι λόγοι που παρατηρούμε έντονο εμπόριο μεταξύ αυτών των εξαιρετικά απομακρυσμένων χωρών. Έπειτα αναφέρθηκε στην σταθερή ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των χωρών, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα παρουσίασε για το 2023 την συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών που ανήλθε στα 210 εκατ. ευρώ για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Υπογράμμισε επίσης ότι το ήμισυ των προϊόντων που προορίστηκαν για την Αυστραλία ανήκαν στον κλάδο τροφίμων και ποτών, καθώς λόγω του υψηλού βιοτικού της επίπεδου, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου 63.500 $, υπάρχει μεγάλη ζήτηση τέτοιων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Κλείνοντας επέδειξε τις προϋποθέσεις για μια περαιτέρω επέκταση των ελληνικών προϊόντων σε αυτές τις αγορές.

Ακολούθως, ομιλίες απηύθυναν η Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, κα Alison DUNCAN, η Πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας στην Ελλάδα, κα Jackie FRIZELLE, και ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, κ. Σταύρος Βενιζέλος.

Στην ενότητα με έμφαση στις διμερείς εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τις αγορές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι εν λόγω αγορές, συμμετείχαν η Εμπορική Ακόλουθος της Ελλάδας στην Αυστραλία, κα Χρύσα Προκοπάκη, και η Επίτιμη Πρόξενος της Νέας Ζηλανδίας στην Ελλάδα, κα Ιωάννα Γκουβάτσου.

Τον συντονισμό των τριών πρώτων ενοτήτων ανέλαβε το Μέλος Δ.Σ. ΕΒΕΑ, κ. Φάνης Ματσόπουλος.

Στην τελευταία ενότητα της εκδήλωσης η οποία αφορούσε το επιχειρείν στις αγορές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, την εμπειρία τους κατέθεσαν ο κ. Βασίλης Μπαϊρακτάρης από την ELEA CRETA – SPARTAN TREASURE – STROFILIA ESTATE, ο κ. Θοδωρής Μέλλος από την ALCHIMICA Building Chemicals και ο κ. Ιωάννης Βερβερίδης από την KLEEMANN Group. Τον συντονισμό της εν λόγω ενότητας ανέλαβε ο κ. Παναγιώτης Χασάπης.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok