«Απόφαση της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη διαφάνεια των τιμολογήσεων και ασφαλώς την προστασία των καταναλωτών και της ασφαλιστικής πίστης», τόνισε, μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας σε σχετική Ερώτηση της Μιλένας Αποστολάκη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε όσον αφορά πως η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης θα περιλαμβάνει τη θέσπιση νέου δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ -με αντικειμενικά και επιστημονικά δεδομένα- με βάση και την επαναξιολόγηση του υπάρχοντος δείκτη του ΙΟΒΕ. Ο νέος δείκτης θα ισχύει από την 1.1.2026 και θα συνοδεύεται με επιπλέον ρυθμίσεις για τη διαφάνεια και την ενημέρωση των καταναλωτών.
«Δεν είναι αποδεκτό κάποιος να κλείνει μια συμφωνία, να πληρώνει αρκετά χρόνια και όταν μεγαλώσει να καλείται να πληρώνει αλλεπάλληλες και υπέρογκες αυξήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης για να προσθέσει: «Για τη φετινή χρονιά θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις του 14,6 %, καλούμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτό». «Αναμένουμε, σε άλλη περίπτωση η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι όπου χρειάζεται λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις, όπως η κατάργηση και μείωση χρεώσεων τραπεζών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και το πλαφόν 3% στα ενοίκια επαγγελματικών χώρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης», υπογράμμισε.
Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ακόμη ότι με τη νέα λύση θα συνδυάζεται η προστασία των καταναλωτών και η κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς πρέπει να προστατευτεί το σύνολο των ασφαλισμένων. Ο υπουργός ανέφερε ότι σήμερα είναι σε ισχύ 900.000 ιδιωτικά συμβόλαια υγείας και από αυτά τα 255.000 είναι δια βίου, τα οποία πραγματικά έχουν σημαντικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα τη μείωσή τους. Τα δια βίου συμβόλαια από 711.000 το 2011 έφτασαν στα 370.000 το 2018, λόγω της μεγάλης κρίσης και των μνημονίων.
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό τέθηκαν όλες οι παράμετροι των παρεμβάσεων, με την κυβέρνηση να προκρίνει προς ώρας την προσπάθεια αναπροσαρμογής του δείκτη του ΙΟΒΕ βάσει του οποίου καθορίζονται τα νέα και παλαιά ασφαλιστήρια υγείας.
Από τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και οι συναρμόδιοι υπουργοί εκπέμφθηκε το μήνυμα ότι αναμένεται από τις εταιρείες του κλάδου να «συμμορφωθούν άμεσα, εισάγοντας μικρότερες αυξήσεις». Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση θα επιβάλει πλαφόν αύξησης στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, ενώ θα προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα σε περίπτωση που οι ασφαλιστικές δεν ευθυγραμμιστούν με τη συγκεκριμένη οδηγία.