Τα 11 κρίσιμα σημεία που θα απασχολήσουν τους επόμενους 18 μήνες τους μεσίτες ασφαλίσεων παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεσιτών Ασφαλίσεων (BIPAR),Nic de Maesschalck, στην ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση που διοργάνωσε στις 23 Σεπτεμβρίου, πριν το ετήσιο Συνέδριο της Ύδρας, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ).
Τους περισσότερους από 350 προσκεκλημένους υποδέχθηκε στον Πολυχώρο BALUX PRIVE το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου. Ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ, Γεώργιος Καραβίας, αφού καλωσόρισε τους Έλληνες και διεθνείς προσκεκλημένους, απηύθυνε σύντομη ομιλία, στην οποία επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Τους μήνες που προηγήθηκαν, οι εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν ραγδαίες. Η ασφαλιστική αγορά, και όχι μόνο, έχει πλέον ανάγκη από ένα κλίμα ηρεμίας και νηφαλιότητας στην οικονομία και φυσικά ανεμπόδιστη ροή κεφαλαίων, προκειμένου να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά. Ομαλότητα απαιτείται όμως και για την προσαρμογή της ασφαλιστικής αγοράς στο Solvency II. Δεν μεσολαβούν, πλέον, παρά τρεις μήνες για την εφαρμογή του νέου εποπτικού πλαισίου και πρέπει όλοι μας να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μια νέα πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα με πολλές απαιτήσεις, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες για όσους την αποδεχτούν γρήγορα. Ο αγώνας μας, τόνισε, θα είναι σκληρός κι αν πρέπει να επενδύσουμε κάπου είναι στη διαφάνεια, την καινοτομία, τις συνέργειες, την ορθολογική διαχείριση του κόστους και στις νέες τεχνολογίες.»
«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω», συμπλήρωσε ο ίδιος, ότι «ο ΣΕΜΑ και τα μέλη του επιχειρούν στο πεδίο αυτό τα τελευταία χρόνια οργανωμένα και με σύνεση. Πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν επιτυχώς στο νέο εποπτικό περιβάλλον, ώστε να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της ασφαλιστικής αγοράς, στηρίζοντας, με τις δυνάμεις που τους αναλογούν, τον ασφαλισμένο, το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και την ελληνική οικονομία».
Εν συνεχεία, το λόγο πήρε η Γενική Γραμματέας, κα. Ευγενία Καφφετζή, καλωσορίζοντας και η ίδια, από την πλευρά της, τους προσκεκλημένους. Η κ. Καφφετζή ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης του Συνδέσμου και ιδιαίτερα τους χορηγούς, τους χορηγούς επικοινωνίας και τους υποστηρικτές,. Ο Σύνδεσμος, τόνισε η ίδια, αριθμεί ήδη 27 χρόνια ζωής και προσφοράς στο ασφαλιστικό και γενικότερα το οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας, αλλά εκτός από τις ασφαλιστικές – μεσιτικές δραστηριότητές του, δίνει ιδιαίτερη σημασία στον Άνθρωπο στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Για το λόγο αυτό, τόνισε, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προσφέρει ως οικονομική ενίσχυση μέρος των εσόδων της εκδήλωσης στα Παιδικά Χωριά SOS, αναγνωρίζοντας το κοινωνικό έργο που επιτελούν.
Ο κ. de Maesschalck στην ομιλία του με θέμα “Broker’s opportunity to Lead: Development through crisis”, επεσήμανε, ότι «Οι αλλαγές που αναμένονται θα εμφανισθούν με διαφορετική ένταση, αλλά είναι βέβαιο ότι, όπως πάντα, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές θα προσαρμοστούν, δεδομένου ότι πάντα οι προκλήσεις εμπεριέχουν και ευκαιρίες».
Τα 11 σημεία, όπως τα παρουσίασε ο κ. De Maesschalck:
- Διαφορετική ρυθμιστική μεταχείριση της διανομής των επενδυτικών- ασφαλιστικών προϊόντων και των προϊόντων ζημιών.
- Οι διαμεσολαβούντες και ο ασφαλιστικός τομέας γενικότερα, θα πρέπει να καταστούν περισσότερο διαφανείς στη λειτουργία τους. Η BIPAR εκτιμά ότι η αποκάλυψη των αμοιβών και των επιβαρύνσεων είναι παραπλανητική για τον καταναλωτή.
- Θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη διαχείριση των συγκρούσεων συμφερόντων
- Περισσότερη προσοχή θα δοθεί και στην εκπαίδευση και τη συνεχή κατάρτιση.
- Περισσότερη προσοχή θα δοθεί επίσης και στις καταγγελίες των καταναλωτών και των εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών, ενώ οι εποπτικές αρχές θα δίνουν περισσότερη προσοχή στις καταγγελίες αυτές.
- Η καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και οι κανόνες για την καταπολέμηση της απάτης θα γίνουν αυστηρότερα στο μέλλον.
- Στα θέματα που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση θα απαιτηθεί περισσότερη προσοχή: Big Data, social media. Σε σχέση με τις εξελίξεις αυτές θα πρέπει επίσης να εξετασθούν, μεταξύ άλλων θεμάτων, οι ρυθμίσεις για την ιδιωτικότητα, οι ρυθμίσεις για την προστασία των δεδομένων, θέματα διασυνοριακών υπηρεσιών και ασφαλιστικών κινδύνων στον κυβερνοχώρο, το δίκαιο των συμβάσεων, οι φορολογικοί κανόνες και η ομαλοποίηση.
- Όσον αφορά την εποπτεία, θα έρθουμε αντιμέτωποι τα επόμενα χρόνια στον τομέα μας με την αύξηση του αριθμού των επί τόπου επιθεωρήσεων από τις εποπτικές αρχές, όχι μόνο σε σχέση με τους κανόνες προληπτικής εποπτείας, αλλά και σε σχέση με τα θέματα της συμμόρφωσης.
- Το SOLVENCY II θα προκαλέσει σίγουρα αναθεώρηση ορισμένων μεσιτικών – πρακτορειακών συμβάσεων μεταξύ ασφαλιστικών εταιριών και διαμεσολαβούντων.
- Ένα από τα κύρια σημεία που χρήζουν πλέον προσοχής είναι οι συντάξεις και οι ασφαλιστικές λύσεις που σχετίζονται με την υγεία. Πρωτοβουλίες που μπορεί να βοηθήσουν τη μεταφορά των αποταμιεύσεων στην επενδυτική αγορά θα πρέπει να ενθαρρύνονται.
- Συνδεδεμένες και ομαδικές πωλήσεις συγκεκριμένων διαχειριστών στην αγορά πίστης και στεγαστικών δανείων, αποτελεί θέμα για την Ελλάδα και όχι μόνο.
Η εκδήλωση, η οποία αποτελεί pre-event του ετήσιου ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού συνεδρίου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ύδρα, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.) και του Σ.Ε.Β. – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Χορηγοί και Υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν:
Χρυσός Χορηγός: AIG
Αργυροί Χορηγοί: BROKER’S UNION, ERGO, GENERALI, INTERAMERICAN, LLOYD’S
Χορηγοί: ARAG, ASSET CONSULTING, ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ATRADIUS, COFACE, DAS, ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, E.N. MANOS, EULER HERMES, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ, GROUPAMA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, HERONIA TRAVEL, INTERASCO, INTERNATIONAL LIFE, INTER PARTNER ASSISTANCΕ, METLIFE ΑΕΑΖ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ, ΟΡΙΖΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΠΑΣΚΑΛ & ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΕΣ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΕΣΙΤΕΣ, TECHNOHULL