Πρωτογενής τομέας: Νέες ευκαιρίες για την ιδιωτική ασφάλιση

Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2019 13:49

Την ώρα που οι ασφαλιστικές εταιρείες αναζητούν νέα πεδία ανάπτυξης, ένας σχεδόν παρθένος τομέας βρίσκεται σε στάση αναμονής: Ο αγροτικός τομέας. Ένας από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας με 9 δισ. ευρώ, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ.

Η πρόσφατη αναφορά του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, για τη σύμπραξη και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις αποζημιώσεις των αγροτών, αναπτέρωσε τις ελπίδες του κλάδου. Μέχρι στιγμής, λίγες είναι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ασφαλιστικές καλύψεις, αφού ο ΕΛΓΑ, ο εξ ολοκλήρου δημόσιος φορέας αγροτικών ασφαλίσεων, έχει σχεδόν το μονοπώλιο. Εκτιμάται ότι η ιδιωτική ασφαλιστική παρουσία στις αγροτικές ασφαλίσεις είναι μόλις στο 1%. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν τόσο μεγάλες ζημιές και απαιτούν τόσο μεγάλα κεφάλαια αποζημιώσεων, που ο ΕΛΓΑ δεν αρκεί για να καλύψει το σύνολο της παραγωγής. Οι Έλληνες αγρότες έχουν τον σχετικό προβληματισμό εδώ και χρόνια, ωστόσο ούτε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ευνοεί δραστικές αποφάσεις, ούτε βέβαια η -μέχρι σήμερα- διάθεση του κράτους που στην ουσία αποθάρρυνε την είσοδο των ιδιωτών στο χώρο. Αυτό όμως τώρα φαίνεται πως αλλάζει.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων υπενθύμισε ότι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει σαφής αναφορά και δέσμευση στο ζήτημα της ασφάλισης των αγροτών, όπου αναφέρεται ότι η λύση που θα δοθεί προβλέπει και την ανάμειξη της ιδιωτικής ασφάλισης. «Περιμένουμε την αναλογιστική μελέτη να δούμε πού βρισκόμαστε. Θα καταλήξουμε σε μια λύση την οποία θα διαβουλευτούμε και στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο ιδιωτικός τομέας», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης, ενώ σχετικά με τον ΕΛΓΑ έκανε σαφές ότι πρόκειται για έναν Οργανισμό στον οποίο παρατηρούνται πλήθος χρονίων προβλημάτων τα οποία απαιτούν ολοκληρωμένο επανασχεδιασμό και όχι λύσεις εμβαλωματικές. Παράλληλα δικαίωσε τους αγρότες και παραγωγούς οι οποίοι παραπονούνται για την καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων, ενώ οι ίδιοι είναι συνεπείς ως προς την καταβολή των ασφαλίστρων τους. 

Άπειρες ευκαιρίες ανάπτυξης και οι γνωστοί «αρνητές» 

Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας της Ελλάδας αποτελεί σημαντικό μοχλό της αναπτυξιακής της προοπτικής. Μεταξύ των υποτομέων του, η κτηνοτροφία και η αλιεία, καθώς και οι οικονομικές δραστηριότητες γύρω από αυτήν, παρουσιάζουν μεγάλο ασφαλιστικό ενδιαφέρον. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις κτηνοτροφικές μονάδες, τις γαλακτοπαραγωγικές, τα ορνιθοτροφεία, τα εκτροφεία κουνελιών, τις ιχθυοκαλλιέργειες οι οποίες αποτελούν, μεταξύ άλλων, πεδία ανάπτυξης ασφαλιστικών εργασιών, καθώς εμφανίζονται μεγάλες προοπτικές ασφαλιστέας ύλης, πρωτίστως λόγω των κινδύνων στους οποίους υπόκεινται.

Ωστόσο, δεν το αντιμετωπίζουν όλοι έτσι. Εκτός από τις αντιδράσεις μερίδας του πολιτικού κόσμου, ανάμεσα τους και του ΣΥΡΙΖΑ, αντιδράσεις υπήρξαν και από μερίδα του αγροτικού κόσμου. Όπως της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη για το θέμα του ΕΛΓΑ, διαφαίνεται η πρόθεση για είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών και την αύξηση των ασφαλίστρων χωρίς ουσιαστική ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής όπως συμβαίνει άλλωστε και σήμερα. Βεβαίως και δεν είναι κεραυνός εν αιθρία οι δηλώσεις του, η θέση αυτή ήταν διατυπωμένη από την ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, οι Ομοσπονδίες και οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η απαξίωση του ΕΛΓΑ οδηγούσε αναπόφευκτα στην είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης και την αύξηση των ασφαλίστρων χωρίς αντίκρισμα για τους παραγωγούς. Στο ζήτημα του ΕΛΓΑ οι μόνοι χαμένοι είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να αποζημιώνονται για τις εκτεταμένες ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα και τις νόσους, είτε αποζημιώνονται με ψίχουλα. Εμείς πληρώνουμε τα πάντα στον ΕΛΓΑ, ακόμη και το λειτουργικό κόστος του οργανισμού ενώ όλες οι κυβερνήσεις έχουν «λερωμένη την φωλιά τους» αφού από το 2011 δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ ενώ είχαν την υποχρέωση να καταβάλλουν 35 εκατ. Ευρώ τον χρόνο. Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων δηλώνει ότι θα μας βρει απέναντί της η κυβέρνηση και το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης αν προχωρήσει τον σχεδιασμό του για τον ΕΛΓΑ που στρέφεται ενάντια στους αγρότες και κτηνοτρόφους». 

Παγκόσμιος προβληματισμός 

Η επαρκής και σωστή ασφαλιστική κάλυψη της αγροτικής παραγωγής, πάντως, δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα, αλλά και παγκόσμιο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Orbis Research, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ασφάλισης γεωργικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί σε 2,8% στην περίοδο 2017-2025, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι η κρατική στήριξη αυξήθηκε με τη μορφή επιδοτήσεων, καθώς και στην αυξανόμενη ζήτηση για αντασφάλιση. Στην έρευνα τονίζεται, επίσης, ότι η αυξανόμενη ανάγκη επισιτιστικής ασφάλειας αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για ασφαλιστήρια συμβόλαια. 

*Από την έντυπη έκδοση της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok