Μέλι στη φρυγανιά του Ερντογάν…

Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021 15:04

Η εκκωφαντική δυτική ήττα στο Αφγανιστάν, πέρα από  υλική, έχει και μεγάλο ηθικο-δεολογικό αλλά και θρησκευτικό  βάρος, που είναι μέλι στη φρυγανιά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Μπορεί οι Ταλιμπάν να βρίζουν και να  απειλούν την Τουρκία και τον πρόεδρό της, στην ουσία όμως πρόκειται για λόγια του αέρα. Η άνοδος των ισλαμιστών Κόκκινων Χμερ στην εξουσία στη χώρα που αποκαλείται «Νεκροταφείο των Αυτοκρατοριών», ουσιαστικά για το σημερινό τουρκικό καθεστώς και τους απώτερους στόχους του είναι μια μαλλον θετική εξέλιξη, που σύντομα θα γίνει αισθητή. Σαφώς, δε, ευνοεί τον Ταγιπ Ερντογάν και τους μεσοπρόθεσμους στόχους του.

Κατά πρώτον του επιτρέπει να αυξήσει το γεωπολιτικό βάρος του έναντι της Δύσης και ειδικότερα έναντι της Ευρώπης. Στη συνέχεια του ανοίγει πόρτες για δωρεάν χρηματοδότηση -στην περίπτωση μιας νέας προσφυγικής κρίσης- εν τέλει δε ενισχύει το κύρος του στη Βόρεια Αφρική, χώρος στον οποίον η Τουρκία παίζει πολυσύνθετα παιχνίδια. Και αυτά τα τελευταία θα εχουν όλο και περισσότερο βάρος.

Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαίος Αλγερινός αξιωματούχος που επιθυμεί την ανωνυμία, μιλώντας στο γνωστό γαλλικό περιοδικό «Λε Πουάν» δήλωσε ότι στις σχέσεις της με την Τουρκία, η χώρα του πιάστηκε στον ύπνο. Ιδιαίτερα δε στο επίπεδο των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισλάμ. Ως γνωστόν, δε, το τελευταίο, στην Αλγερία είχε προκαλέσει δεκαετή εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος μόνον τυπικά έχει λήξει.

Υπό αυτήν την έννοια, έτσι, η αφήγηση του Αλγερινού αξιωματούχου πάει πιο μακρυά, γιατί προσθέτει ότι στη Βόρεια Αφρική, το ακραίο ισλάμ στηρίζεται και χρηματοδοτείται από την Τουρκία, η οποία προφανώς παίζει διπλά παιχνίδια με την Κυβέρνηση της Αλγερίας. Και όχι μόνον, προσθέτουν έγκυροι παρατηρητές.   

«…Η Τουρκία έχει βάλει στόχο τα προσεχή 30 χρόνια να είναι κυρίαρχη δύναμη στις χώρες του Μαγκρέμπ, δηλαδή στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία. Κάθε χρόνο έτσι, όλο και περισσότερο είναι έντονη η πολιτιστική, πολιτική και οικονομική παρουσία στις χώρες αυτές, με τον Ερντογάν να είναι φιλικός προς τα ισλαμικά κινήματά τους. Ανεξάρτητα βέβαια από αυτά που επισήμως λέει στις Κυβερνήσεις…», τονίζει ο Τζεζέλ Χαρσάντ, ερευνητής στο αλγερινό Ινστιτούτο Μελέτης της Γεωπολιτικής.

Εξάλλου, όταν ο Τυνήσιος πρόεδρος Καΐλ Σαγιέντ έθεσε το Κοινοβούλιο της χώρας του στο περιθώριο για να περιορίσει τις δολιοφθορές του ισλαμικού κόμματος «Εναχντά», ο πρώτος που αντέδρασε για λογαριασμό των Αδελφών Μουσουλμάνων, ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είχε δε μεγάλη πλάκα, ο άνθρωπος που έχει φυλακίσει από το 2016 και μετά πάνω από 100.000 Τούρκους, να καλεί σε αντίσταση κατά του αυταρχισμού τον λαό της… Τυνησίας. Για την ιστορία σημειώνουμε ότι μετά την υπεξαίρεση της «Αραβικής Άνοιξης» από το Ισλάμ και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, η Τυνησία ήταν η μόνη χώρα που είχε καταφέρει να παραμείνει δημοκρατική, παρά τις προσπάθειες του ισλαμικού κόμματος να φέρει προς ψήφιση ισλαμικούς νόμους, όταν συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού.  

Τον τελευταίο καιρό, όμως, μετά την αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν και την άνοδο στη χώρα αυτή των Ταλιμπάν και του οργανωτικού ισλαμικού εγκλήματος, ως φαίνεται η πρόκληση του σκοταδισμού επανέρχεται στο προσκήνιο. Και από την άποψη αυτήν, σε Αλγερία και Μαρόκο δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί που βλέπουν με καχυποψία πλέον την τουρκική πολιτιστική και πολιτική διείσδυση στις χώρες τους μέσω τηλεοπτικών σήριαλ, αλλά και του Ινστιτούτου Γιονούς Εμρέ, ένα τουρκικό Ίδρυμα που αντιστοιχεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα. 

«…Το Ίδρυμα αυτό», μας λέει ο Μαροκινός συνάδελφος, Αχμέτ Μπελαουμέ, «…παίζει καθοριστικό ρόλο τη νεολαία, πρώτον προωθώντας την αντίληψη του ισλάμ και δεύτερον την Τουρκική γλώσσα και παράδοση. Ας σημειωθεί, ότι μόνον φέτος, παρά την Covid-19, πάνω από 600.000 Μαροκινοί, Τυνήσιοι και Αλγερινοί πηγαν ως τουρίστες στην Τουρκία, η οποία έχει καταργήσει και τις σχετικές βίζες…».

«…Είναι ξεκάθαρο…», μας επισημαίνει ο Αχμέτ Νουρεντίν, Αλγερινός συνάδελφος, «…ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να καθιερώσει στη Βόρεια Αφρική το ερντογανικό μοντέλο, αυτό δηλαδή της ήπιας ισλαμικής δικτατορίας. Δυστυχώς, δε, για να προωθήσει το σχέδιο αυτό, το έδαφος είναι κάτι παραπάνω από εύφορο. Ο αυταρχισμός και η διαφθορά του ήσαν πάντα στην ημερήσια διάταξη στις χώρες μας, οι οποίες την παρούσα φάση δεν θέλουν και πολλά-πολλά για να αποσταθεροποιηθούν. Με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την Αν. Μεσόγειο και την Ευρώπη…».

«…Ο Ερντογάν…», τονίζει ο κορυφαίος Αλγερινός συγγραφέας και δημοσιογράφος, πρώην ισλαμιστής, Αμπού Νταούντ, «…“παίζει εν ου παικτοίς”. Στις χώρες του Μαγκρέμπ, η νεολαία αποβλακώνεται καθημερινά, δεν έχει ελπίδα και δεν βλέπει την ώρα να διασχίσει τη θάλασσα για να περάσει απέναντι. Είναι το καλύτερο όπλο του Ερντογάν στην αντιπαράθεσή του με τη Δύση και όποιος θέλει ας το καταλάβει…».   

Όλα αυτά λένε κάτι και στους δικούς μας αναλυτές / παρατηρητές; Μήπως τη σχέση μας με την Τουρκία πρέπει να την δούμε σε μεγαλύτερο εύρος, από το σημερινό;  

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok