Το ΚΚΕ απαιτεί την κατάργηση όλου του νομικού πλαισίου για τα δάση και τη χρήση της γης

Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020 21:00
Το ΚΚΕ απαιτεί την κατάργηση όλου του νομικού πλαισίου για τα δάση και τη χρήση της γης

«Το έγκλημα κατά των δασικών οικοσυστημάτων, που στρέφεται και κατά της ζωής των εργαζομένων, των λαών όλου του κόσμου συνεχίζεται. O “ιός” που καταστρέφει τα δάση, είναι ο ίδιος που θυσιάζει τις ανθρώπινες ζωές και την υγεία, που εντείνει την εκμετάλλευση, που εξαπολύει πολέμους, που οδηγεί σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, του ανταγωνισμού των μονοπωλίων, των καπιταλιστικών κρατών», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών.

«Στην Ελλάδα η πολιτική σε βάρος των δασικών οικοσυστημάτων συνεχίζεται. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το διαχρονικό έγκλημα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ κι εντείνει την πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών και της γης, διευκόλυνσης της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στα δάση, ως στοιχείο της καπιταλιστικής ανάπτυξής της Ελλάδας» προσθέτει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ αναφέρει στη συνέχεια ότι με τα νομοσχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση «διευκολύνει την αλλαγή χρήσης τους, και τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, εξασφαλίζοντας και το απαραίτητο χωροταξικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο. Με τους δασικούς χάρτες, αντί για προστασία των δασών, επιδιώκει να λυθούν ιδιοκτησιακά προβλήματα 10ετιων προς όφελος των επενδυτών, σε βάρος των μικροϊδιοκτητών γης και των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων».

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι «οι αποφάσεις για την “πράσινη” συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ και την “πράσινη” οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο, από τα ιμπεριαλιστικά κράτη και τις διακρατικές συμμαχίες τους, αποκαλύπτουν την πολιτική της περαιτέρω έντασης του ανταγωνισμού για το κέρδος, της εκμετάλλευσης των δασών, των γαιών και του περιβάλλοντος γενικότερα» και προσθέτει:

«Με πρόσχημα την προστασία των δασών και την αντιμετώπιση της λεγόμενης κλιματικής αλλαγής, επιδιώκουν με ελάχιστο κόστος για το κεφάλαιο την εκμετάλλευση όλων των φυσικών πόρων και των δασών, ως πρώτη ύλη και ως γη για κερδοφόρες επενδύσεις.

Σε αυτήν τη βάση υπογράφονται και αναθεωρούνται οι διάφορες διεθνείς συμφωνίες, μέσα από αντιθέσεις και συμβιβασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων, που εκτός των άλλων συγκαλύπτουν την επίθεση απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

«Η προστασία, η ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των δασών προς όφελος των λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο της σχεδιασμένης και ισόρροπης βιομηχανικής ανάπτυξης, βρίσκεται στον αντίποδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της κυβερνητικής πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων» τονίζει η ανακοίνωση

«Το ΚΚΕ απαιτεί την κατάργηση όλου του νομικού πλαισίου για τα δάση και τη χρήση της γης γενικότερα, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τις κερδοφόρες επιδιώξεις του. Βάζει στο στόχαστρο την αιτία που οξύνει τα προβλήματα των δασικών οικοσυστημάτων, της δασικής γης, όλων των φυσικών πόρων, που είναι ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής.

Η ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών στη βάση των λαϊκών αναγκών προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, το δρόμο της εργατικής εξουσίας, που με την κοινωνική ιδιοκτησία του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των δασών, γενικότερα της γης και των φυσικών πόρων, και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία» καταλήγει η ανακοίνωση του Κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok