Άρης Ξενόφος: Η εμπειρία και η γνώση του ΤΑΙΠΕΔ ως εργαλείο ανάπτυξης

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 12:35

Την ανάγκη διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας με μια νέα οπτική, που θα αξιοποιεί την εμπειρία του παρελθόντος και θα αναπτύσσει συνέργειες μεταξύ φορέων επιφορτισμένων με την πρόκληση αυτή, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής ρευστότητας και την εδραίωση της αναπτυξιακής προοπτικής που συνοδεύουν τις επενδύσεις μέσω της προσέλκυσης νέων κεφαλαίων ώστε να αποτελέσουν υπόβαθρο για ακόμη πιο στέρεη βιωσιμότητα του χρέους και ακόμη πιο αναπτυξιακές κυβερνητικές πολιτικές επισημάνει σε άρθρο του στην ειδική έκδοση της Ναυτεμπορικής για την 84η ΔΕΘ, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος.

Σε αυτήν την πρόκληση, το ΤΑΙΠΕΔ αναπόφευκτα έρχεται να παίξει ένα κυρίαρχο ρόλο μέσω του προγράμματος διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου που αγγίζει υποδομές, ενέργεια και μεγάλη ακίνητη περιουσία και μέσω της σταδιακής μετάλλαξης του από έναν φορέα ιδιωτικοποιήσεων (privatization agency) σε ένα εργαλείο ανάπτυξης. Το ΤΑΙΠΕΔ μέσω μιας συνειδητής αναπτυξιακής επιλογής σχεδιάζει και εκτελεί διαγωνισμούς θέτοντας στους υποψήφιους επενδυτές δύο κυρίαρχους όρους: την εκτέλεση ενός προγράμματος υποχρεωτικών επενδύσεων και την επίτευξη ενός θετικού αποτυπώματος στην κοινωνία. 

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του ΟΛΠ όπου η δημιουργική συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στην τελική διαμόρφωση του master plan βοήθησε, ώστε οι αρχικά προβλεπόμενες υποχρεωτικές επενδύσεις των 350 εκατ. ευρώ να ανέλθουν στο ύψος των 800 εκατ. ευρώ, την περίπτωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων όπου το συνολικό τίμημα της παραχώρησης προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ και του ΔΕΣΦΑ όπου το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2020-2029 προβλέπει επενδύσεις άνω των 525 εκατ. ευρώ. Ακόμη η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών εκτιμάται ότι θα ξεδιπλώσει ένα δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ στο Βόρειο και Νότιο Αφάντου στην Ρόδο το κατασκευαστικό έργο και το έργο ανάπλασης θα υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ.

Αλλά και στην κοινωνική του διάσταση το ΤΑΙΠΕΔ έχει να επιδείξει μια ανάλογη επίδοση. Ενδεικτικά, υπήρξε πρόβλεψη για ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων της πόλης της Θεσσαλονίκης στους χώρους αναψυχής του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, στη μαρίνα της Αρετσούς όπου σύντομα ολοκληρώνεται η σχεδιαστική ωρίμανση της χερσαίας ζώνης, όπως επίσης και η θετική παρέμβαση του Ταμείου για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ΟΛΠ και στην ΕΕΣΣΤΥ λίγο πριν την ιδιωτικοποίησή της.  Το ΤΑΙΠΕΔ από την ίδρυσή του το 2011 μέχρι σήμερα έχει αξιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου αξίας 8 δισ. ευρώ με συνολικό πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία να υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ. Η παραπάνω επίδοση, όχι εύκολη στην επίτευξή της, βασίστηκε και συνεχίζει να βασίζεται στην εμπειρία και στη γνώση που έχει συσσωρεύσει το Ταμείο με την πάροδο των χρόνων και σε ένα πλέγμα αρχών που προσδιορίζουν το πλαίσιο διαχείρισης της περιουσίας του Δημοσίου. Την αρχή της διαφάνειας μέσω του σχεδιασμού ανοικτών και με σαφήνεια διατυπωμένων διαγωνιστικών κανόνων, την εφαρμογή βέλτιστων αρχών εταιρικής διακυβέρνησης κατά την διαδικασία της έγκρισης του πλειοδότη ενός διαγωνισμού, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών τόσο πριν όσο και μετά την ολοκλήρωση ενός διαγωνισμού, ωριμάζοντας αδειοδοτικά και επιχειρησιακά κάθε περιουσιακό στοιχείο και υποστηρίζοντας τους επενδυτές, ώστε να ξεδιπλώσουν το αναπτυξιακό τους σχεδιασμό με μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ αυτών και των διοικητικών αξιωματούχων του Δημοσίου.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok